Οστεοπόρωση: όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε



24/06/2019 - 14:35

Η υγεία των οστών είναι θεμελιώδης για τη γενική ευημερία του σώματός μας (για την υγεία του μυαλού, σας προτείνουμε να μπείτε στο Novibet και να ακονίσετε το μυαλό σας παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια καζίνο). Η διατήρηση υγιών οστών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, διότι με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως οι ορμονικές αλλαγές, τα οστά χάνουν τη δύναμη και την πυκνότητα τους. Αυτή η σταδιακή επιδείνωση έχει όνομα: οστεοπόρωση, μια πάθηση κατά την οποία η απώλεια της οστικής μάζας και η υποβάθμιση του οστικού συστήματος που έχουν ως αποτέλεσμα την ευθραυστότητα του ίδιου και αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων και σπασιμάτων, ειδικά στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και στους καρπούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση είναι το πέμπτο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.

Μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος των συνεπειών της οστεοπόρωσης, η πιο σοβαρή εκ των οποίων είναι το κάταγμα του ισχίου, το οποίο έχει δυστυχώς ένα υψηλό επίπεδο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους (12-20%). Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που καταφέρνουν να το ξεπεράσουν υποφέρουν συχνά από σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν κάταγμα ισχίου ως αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης.

Πώς συμβαίνει αυτή η φθορά; Γενικά, τα οστά είναι συνεχώς σε διαδικασία σχηματισμού και αποσύνθεσης. Όταν η αποσύνθεση των οστών είναι μεγαλύτερη από το σχηματισμό του, εμφανίζεται οστεοπόρωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα, αλλά είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω των μεγάλων ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με δοκιμές επί της οστικής πυκνότητας, η οστεοπόρωσης εμφανίζεται στο 15% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 50 και 59, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται ταχύτατα για να φτάσει το 70% στα 80 έτη.

Εκτός από την ηλικία (η υψηλότερη πυκνότητα της οστικής μάζας υπάρχει γύρω στην ηλικία των 30, και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται), και το φύλο (οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες μετά τα  50) , υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να παρατηρήσετε. Το βάρος, για παράδειγμα, αποτελεί επίσης έναν παράγοντα κινδύνου, καθώς τα αδύνατα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Επίσης τα γονίδια, το ιστορικό καταγμάτων και μερικές ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Συμβουλές για την πρόληψη και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες για να κρατήσετε τα οστά σας υγιή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωή σας: πρέπει να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου (μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων), επαρκή ποσότητα βιταμίνης D (μέσω έκθεσης στον ήλιο ή διατροφής) έτσι ώστε το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο και θα πρέπει να ασκείστε τακτικά. Η συχνή άσκηση θεωρείται θεμελιώδης και υπάρχουν άπειρες επιλογές: Περπατήστε, τρέξτε, ανεβείτε σκάλες ή παίξτε τένις για 30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Ακόμη, η εκγύμναση με βάρη ενισχύει τη διαδικασία σχηματισμού των οστών  και μειώνει την απώλεια οστικής μάζας. Τέλος, το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ  μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Υγεία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio