Ένα μοναχικό απόγευμα με μπάλα και την καλύτερη συνταγή για σπιτική ιταλική πίτσα ever



05/09/2018 - 14:14

Όταν σκέφτεσαι ποδόσφαιρο στην TV αυτομάτως σου έρχεται στο μυαλό πίτσα και μπίρα.
Έτσι προχθές Κυριακή, αφού έφυγε η υπόλοιπη οικογένεια για απογευματινό σινεμά, έμεινε ότι πιο τέλειο, ένας καναπές κι ένα σαλόνι ολόκληρα δικά μου.

Ψάχνοντας στο smart phone για τις αποδόσεις του αγώνα στον αγαπημένο μου ιστότοπο, έπεσα πάνω σε μια συνταγή για σπιτική Ιταλική παραδοσιακή πίτσα.

Είχα δεν είχα 45 λεπτά μέχρι την έναρξη του αγώνα και αρκετή όρεξη για δημιουργική κουζίνα. Με ξυπνητό τον σεφ μέσα μου, άφησα κατά μέρος το αγαπημένο μου πίτσα delivery και άρχισα δουλειά.
Λίγο πριν το ημίχρονο απολάμβανα την καλύτερη πίτσα που έχω δοκιμάσει ever.
Αυτή την εμπειρία θέλω να μοιραστώ εδώ μαζί σας και αν έχετε όρεξη δοκιμάστε τη και θα πάθετε σοκ.
Περιττό να αναφέρω ότι όταν επέστρεψε η οικογένεια από το σινεμά την περίμενε μια λαχταριστή πίτσα μεγέθους extra-extra large από την οποία στο τέλος δεν έμεινε ούτε ψίχουλο.
Το ματς ήρθε ισόπαλο, το στοίχημα το κέρδισα, αλλά το άλλο στοίχημα με τον εαυτό μου, αυτό του ιταλού σεφ, κέρδισε όλη την οικογένεια και ανέδειξε τη φήμη μου.

Φτιάξτε λοιπόν την αυθεντική Ιταλική πίτσα σας και θα με θυμηθείτε.
Η συνταγή όπως τη βρήκα και την εκτέλεσα:

ΠΙΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΖΥΜΗ

Εύκολη, απλή και πολύ οικονομική συνταγή όπου το αποτέλεσμα μπορεί να σταθεί στο επίπεδο γνήσιας Ιταλικής πίτσας σε ξυλόφουρνο.

Θα χρειαστείτε 10 λεπτά για τη ζύμη, άλλα 10 για τη σάλτσα, μισή ώρα αναμονής και μετά στην τελική ετοιμασία και ψήσιμο στο φούρνο, περίπου άλλη μισή ώρα δουλειά στη κουζίνα.

Χρησιμοποιείστε αυτή τη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας, ως βάση για να κάνετε δικους σας συνδυασμούς υλικών στη πίτσα σας, ξεφεύγοντας απ’ την συνταγή της Μαργαρίτας, αλλά μην κάνετε υπερβολές. Η απλότητα κερδίζει πάντοτε!

Υλικά για 4 πίτσες διαμέτρου 35 εκατ. (4-6 άτομα)

Για τη ζύμη της πίτσας
500 γρ. αλεύρι σκληρό
300 χλιαρό νερό (30° – 35° C)
13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πίτσα Μαργαρίτα
πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας)
μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης
4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά

Παρασκευή σε τρείς φάσεις:

Α. Ετοιμάζετε τη σπιτική ζύμη της πίτσας:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά με το νερό. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτετε το νερό με τη μαγιά, συμπληρώνοντας στο τέλος τη ζάχαρη και το λάδι.

2. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική.
Σημείωση: Εάν έχετε food processor ή καλό μίξερ, η διαδικασία είναι ίδια ξεκινώντας από μεσαία ταχύτητα. Όταν βάλετε το ελαιόλαδο ανεβάζετε την ταχύτητα στο μέγιστο, για 1 λεπτό περίπου.

3. Αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για δύο ώρες σκεπασμένη με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Β. Ετοιμάζετε τη σάλτσα:

4. Σε κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει, ρίχνετε το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 1-2 λεπτά να πάρει γεύση το λάδι.

5. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ’ το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζετε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρείτε το σκόρδο και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει, μέχρι να είναι έτοιμη η βάση από τις πίτσες.

 

Γ. Φτιάχνετε τις πίτσες μαργαρίτα:

6. Προθερμαίνετε το φούρνο στο 250°C. Θα πρέπει να έχει πιάσει την θερμοκρασία 20-30 λεπτά πριν ψήσετε τις πίτσες.

7. Ρίχνετε στη ζύμη το αλάτι και την δουλεύετε ίσα-ίσα να φύγει ο αέρας, Την χωρίζετε σε 4 ίσα μπαλάκια, ένα για την κάθε πίτσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια του πάγκου, ανοίγετε τη ζύμη με ξύλο ώστε να γίνει κυκλική. Την βάζετε στο ειδικό ταψάκι για πίτσες (αν δεν έχετε, μπορείτε να τη βάλετε σε κάποιο κυκλικό ταψί), αφού πρώτα το λαδώσετε ελαφρά. Απλώνετε αν χρειαστεί τη ζύμη με το χέρι να φτάσει στις άκρες του ταψιού.

8. Σε κάθε πίτσα απλώνετε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλετε την μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί.

9. Τοποθετείτε μια-μια ή δυο-δυο τις πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχετε. Εκεί θα μείνουν περίπου 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω.

10. Τέσσερα-πέντε λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, την βγάζετε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνετε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζετε μέσα.

Προσοχή:
Σε τέτοιου είδους φαγητά ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο. Ειδικά σε κάποιους φούρνους (σαν τον δικό μου) ο μόνος τρόπος να ψηθεί καλά από κάτω είναι να ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του. Σε άλλους φούρνους στους 250°C με αέρα, σε μεσαίο ράφι, ψήνεται τέλεια. Γι’ αυτό δεν είμαστε απόλυτοι στο χρόνο ή στην τοποθέτηση μέσα στο φούρνο και σας καλούμε για τη συγκεκριμένη συνταγή να πειραματιστείτε στο φούρνο σας, ώστε να βγει η πίτσα σας τραγανή από κάτω και ταυτόχρονα όχι παραψημένη από πάνω.

Σερβίρισμα:
Μόλις βγει απ’ το φούρνο, ρίξτε από πάνω λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάλτε την πίτσα πάνω σε ξύλο και κόψτε την με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορείτε να ρίξετε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσετε.


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Κουζίνα και διατροφή

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio