Τα πάθη των Ελλήνων του Εξωτερικoύ
10/09/2013 - 18:13

Τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης και μιας εξοντωτικής συμπεριφοράς που γίνεται από την Ελληνική Πολιτεία εναντίον των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας.

Εδώ θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα και τις στενοχώριες των Ελλήνων εκτός Ελλάδας.
Πρωταγωνιστές κομματικοί, κυβερνητικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες. Κοντά σ’ αυτούς και τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, με λίγες εξαιρέσεις, που δεν βλέπουν το θέμα «πιασάρικο» για να ασχοληθούν με αυτό. Επικρατεί μια περίεργη ΟMERTA. Με την αποχή τους, όμως, οι δημοσιογράφοι δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα, να τα συνεχίζουν με άνεση …
Τα γεγονότα έτρεξαν με αστραπιαία ταχύτητα.

Πρώτα οι Νόμοι και οι ερμηνείες. Για να δέσουν το γάιδαρό τους καλά. Και μετά επίθεση. Είπαν ότι οι ομογενείς είναι φοροφυγάδες. Διασυρμός, συκοφαντία, ταλαιπωρία, ξεφτιλισμός των Ελλήνων Ομογενών (δεν ψηφίζουν βλέπετε…) οι οποίοι παρακολουθούν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αυτά που συμβαίνουν εις βάρος τους στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, να αντισταθούν.

Όμως υπάρχουν κάποιοι Έλληνες, καλοί Χριστιανοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τούς απόδημους Έλληνες και είναι έτοιμοι να τούς βοηθήσουν. Μην φανταστείτε ότι είναι το Συμβούλιο Αποδήμων Ελλήνων (Σ.Α.Ε.). Αυτοί είναι εξαφανισμένοι. Τούς είδε κανείς; Διαβάσατε ποτέ κάποια κείμενα για να προστατεύσουν τούς ανυπεράσπιστους ομογενείς από την ξαφνική λαίλαπα που τούς έχει προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια; Είδατε να αντισταθούν για τις παραπάνω ταλαιπωρίες και συκοφαντίες εναντίον των Ομογενών της διασποράς; Υπάρχει βέβαια η γενική γραμματέας τού Σ.Α.Ε., κ. Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία πάλευε και παλεύει για όλα αυτά. Αλλά η απουσία των υπολοίπων είναι εμφανής Κάι βοηθά τα σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό…

Αλλά και η ΠΟΜΙΔΑ στην Ελλάδα ενδιαφέρεται για τούς Έλληνες ομογενείς. Με ενέργειες του δραστήριου προέδρου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτου Παραδιά, ιδρύθηκε στην Ελλάδα αντίστοιχη Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλήνων Ομογενών. Τουλάχιστον να περισωθούν οι ιδιοκτησίες τους στην Ελλάδα ή να υποστηριχθεί ενεργά η άποψη ότι οι περιουσίες των Ελλήνων Ομογενών στην Ελλάδα πρέπει να προστατεύονται από την Ελληνική Πολιτεία και όχι να φορολογούνται γιατί έτσι δεν προσελκύουν εμβάσματα των Ελλήνων ομογενών από το εξωτερικό…

Αλλά και οι συγγενείς των ομογενών Ελλήνων στην Ελλάδα, τραβούν τον Γολγοθά τους. Πηγαίνουν στις κατά τόπους Εφορίες και σε άλλες Υπηρεσίες, για τις υποθέσεις των ξενιτεμένων τους και τραβούν τα πάθη της ζωής τους: τούς ζητούν χαρτιά (πολλές φορές χωρίς να τα προβλέπουν οι νόμοι). Επτά χαρτιά. Για να αποδείξουν το πασιφανές: Ότι ζουν είκοσι και τριάντα χρόνια στο εξωτερικό.

Σέ άλλες Πατρίδες. Με άλλα ήθη. Με άλλα έθιμα. Με άλλες κυβερνήσεις… Τούς ταλαιπωρούν, σε πήγαινε-έλα σε ουρές, επί πολλές ώρες, τούς ζητούν νέα και άλλα δικαιολογητικά, τούς φωνάζουν τούς στενοχωρούν και -το σπουδαιότερο- τούς ζητούν να προσκομίσουν χαρτιά από το παρελθόν για να τούς φορολογήσουν αναδρομικά. Πολλά από τα χαρτιά που ζητούν οι ελληνικές Αρχές είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να τα πάρουν από τις ξένες Αρχές. Σε κάποιες χώρες δεν εκδίδονται και σε άλλες δεν γνωρίζουν τα χαρτιά αυτά.

Τα χαρτιά αυτά είναι:
1) Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (H εγκύκλιος όμως 1136/10-6-2013 τού Υπουργείου Οικονομικών ήθελε μόνο μια απλή βεβαίωση από μια δημόσια Αρχή τού άλλου Κράτους. Τίποτε άλλο)
2) Αντίγραφο συμβολαίου της εργασίας τους στο εξωτερικό
3) Βεβαίωση της κατοικίας τους από το Δήμο του εξωτερικού
4) Αντίγραφο μίσθωσης ή αγοράς κατοικίας στο εξωτερικό
5) Βεβαίωση ότι τα τέκνα φοιτούν στο σχολείο στο άλλο κράτος
6) Βεβαίωση λογαριασμού ρεύματος ή νερού!
7) Αντίγραφο της υποβληθείσης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην Εφορία της κατοικίας τους στο εξωτερικό (το ζήτησαν ιδιαίτερα από εκείνους που κατοικούν σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας)

Γιατί έτσι ξαφνικά όλα αυτά; Εσκέφθηκαν ποια χειρότερα θα προκύψουν εξαιτίας τους στό μέλλον;
Ναι. Σκέφτηκαν και αναφέρθηκαν με τούς Νόμους και τις Εγκυκλίους τους, στον Ομογενή Έλληνα τού Εξωτερικού και, όπως φαίνεται, με απλές λέξεις εννοούν τα παρακάτω:
«Έλληνα που κατοικείς στο Εξωτερικό:»
•Θα σε φορολογούμε και εδώ στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που αποκτάς στο εξωτερικό!!!!
•Επίσης δεν θα συμψηφίζουμε στην Ελλάδα τον φόρο που καταβάλλεις στο Εξωτερικό!
•Όταν κατοικείς στο εξωτερικό πολλά χρόνια, εμείς εδώ στην Ελλάδα θα θεωρούμε ότι κατοικείς στην Ελλάδα (ενώ η φυσική σου παρουσία είναι στο εξωτερικό) και επομένως θεωρούμε ότι η φορολογική σου κατοικία είναι στην Ελλάδα, και γι’ αυτό θα σε φορολογούμε και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά σου, δηλαδή διπλά.
•Εάν υπέβαλες σε λάθος εφορία την φορολογική σου δήλωση εμείς θα σε τιμωρήσομε σκληρά γι’ αυτό!!! Γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν συγχωρούμε τα λάθη σας. Είμαστε σκληροί…
•Δεν μας ενδιαφέρει ότι το εισόδημα που αποκτάς στο εξωτερικό απαλλάσσεται εκεί από τον φόρο εισοδήματος. Εμείς θα στο φορολογήσομε στην Ελλάδα!
•Εάν τολμήσεις να στείλεις συνάλλαγμα στην Ελλάδα (τις οικονομίες σου μιας ζωής) θα σε φορολογήσουμε και γι’ αυτό και δεν θα μπορείς να καλύψεις με αυτό τυχόν τεκμήρια για αγορές ακινήτων κ.λπ. που θέλεις να κάνεις στην Ελλάδα: θα φορολογηθείς με συντελεστή φόρου μέχρι 42% (και εάν αντιδράσεις και δεν φέρεις τα χρήματά σου στην Ελλάδα, δεν μάς ενδιαφέρει!!!) ΔΕΝ ΕΧΟΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ!!!
•Και θ πληρώνεις όλους τούς φόρους ακινήτων.
Η Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού είναι απλησίαστη. Όποιος θέλει να γραφτεί εκεί σαν πραγματικός κάτοικος εξωτερικού τραβάει «τα πάθη της ψυχής του». Σκοπός του είναι να μπορέσει να φέρει χρήματα στην Ελλάδα, ως «κάτοικος εξωτερικού», να τα επενδύσει χωρίς να τού λένε ότι είναι παράνομος και να τον φορολογούν και από πάνω.

Φανταστείτε να είσαι κάτοικος Αυστραλίας (Έλληνας), επί είκοσι και πλέον χρόνια, και στην Ελλάδα να σε θεωρούν… κάτοικο Ελλάδος απλώς και μόνο επειδή έκανες το λάθος να υποβάλλεις τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματός σου σε… άλλη Εφορία στην Ελλάδα!!! Όχι στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.
Φανταστείτε να είσαι κάτοικος Αυστραλίας (Έλληνας), επί είκοσι και πλέον χρόνια, να έχεις πληρώσει το φόρο εισοδήματός σου στην Αυστραλία, για τα εκεί εισοδήματά σου, και να μην μπορείς να εκπέσεις στην Ελλάδα του φόρου αυτού επειδή στην Ελλάδα ψήφισαν νόμο με τον οποίο απαγορεύουν να γίνει ο συμψηφισμός αυτός γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ με την Αυστραλία!!!
Και είπαν, επίσης, στον Έλληνα, που, λόγω κρίσης, αποφάσισε να ξενιτευτεί και να ζητήσει μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες, στο εξωτερικό:

•Μπορεί να έφυγες από την Ελλάδα αλλά εμείς σε θεωρούμε φορολογικό κάτοικο Ελλάδας. Και θα φορολογείσαι και στην Ελλάδα.
•Τα εμβάσματα που θα στείλεις στην Ελλάδα θα φορολογηθούν επειδή θεωρείσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.
•Δεν μετράει για μας ότι είσαι στο εξωτερικό όλο το χρόνο. Ούτε πάνω από 183 ημέρες. Εδώ εμείς μετράμε με άλλα κριτήρια!!!…
•Κάποιοι, μάλιστα, είχαν το θράσος να ζητήσουν από τους νεο-ξενιτεμένους να τους φορολογήσουν στην Ελλάδα τα εισοδήματα που κέρδισαν με κόπο τον πρώτο χρόνο της ξενιτιάς τους!!! Τούς έκαναν και χάρη!!!

Όλα αυτά τα άσχημα, όλες αυτές οι ντροπές, όλα αυτά τα αίσχη που συμβαίνουν στον Ελληνισμό με πρωταγωνιστές κάποιους Έλληνες της ενδοχώρας αλλά και άλλα που θα εκθέσομε σε προσεχή αναφορά μας στο θέμα αυτό, συμβαίνουν επειδή το Μάρτιο τού 2011 οι Πολιτικοί και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί/κές τού Υπουργείου Οικονομικών ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν: «Χρήματα υπάρχουν». «Τα έχουν οι ξενιτεμένοι Έλληνες. Θα τούς τα πάρουμε».
Και έφεραν στη Βουλή των Ελλήνων ακαταλαβίστικες, μπερδεμένες και δυσνόητες διατάξεις, οι βουλευτές τις ψήφισαν, εξουσιοδότησαν τους υπουργούς Οικονομικών να φροντίσουν το θέμα και εκείνοι εξέδωσαν ερμηνευτικές εγκυκλίους, πολλές, πάρα πολλές, και έγινε άνω-κάτω ο Ελληνισμός της αλλοδαπής αλλά και της ημεδαπής.

Έπρεπε, είπαν, να υπερφορολογηθούν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό πολλά χρόνια, αλλά και οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και δεν υπολόγισαν ότι το μόνο που θα μπορούσαν να πετύχουν είναι η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση. Η απόσυρση των χρημάτων και η μη αποστολή εμβασμάτων των ομογενών στην Ελλάδα που τα έχει μεγάλη ανάγκη.

Αυτοί εκεί στο Υπουργείο είχαν, κατά τη γνώμη τους, και ένα άλλο όπλο: τις Διμερείς Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας (ΔΣΑΔΦ) ανάμεσα στην Ελλάδα Κάι στα άλλα κράτη. Οι Συμβάσεις αυτές που οι ίδιοι (οι παλαιότεροί τους) υπέγραψαν από το 1953 πρώτα με τις Η.Π.Α. (27-8-1953) και μετά με το Ηνωμένο Βασίλειο (12-11-1953), και συνεχίζουν σήμερα και με άλλα Κράτη.

Τα κείμενα και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών είναι δυσνόητα. Σε γλώσσα καθαρεύουσα και έννοιες που δεν γίνονται αντιληπτές ούτε και από τούς αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών.

Εμείς, Εσείς, Αυτές, Αυτά, Πηγή, εκείνο, όλοι, το ίδιο, υπόχρεος, εγκατάσταση, μόνιμος, το άλλο κράτος, το ύπερθεν, κτώμενα, αρμόδια Αρχή, Εταιρεία τις, προερχόμενα και κτώμενα, μέθοδος συμψηφισμού, κ.ά. δεν είναι κατανοητά από τούς απλούς πολίτες που ξεχνούν στην ξενιτιά τη γλώσσα τους…
Ποιος έλεγξε το περιεχόμενο αυτών των Συμβάσεων; Προστατεύτηκε ο Έλληνας φορολογούμενος; Αποφύγαμε τη διπλή φορολόγηση, όπως ορίζει ο σκοπός τους; Κατηγορηματικά το συμπέρασμα είναι: όχι. Οι Συμβάσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν ως περιεχόμενό τους τη φορολόγηση μόνο μια φορά στο ένα μόνο από τα δύο κράτη. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι τραγικό: Τις περισσότερες φορές γίνεται διπλή φορολόγηση και στο τέλος ο φορολογούμενος Έλληνας καταβάλλει περισσότερο φόρο από τον αρχικό, και πολλές φορές διπλάσιο.

Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις αναγκάζουν το δυστυχή και άτυχο φορολογούμενο, να απευθύνεται στις Αρχές και των δύο κρατών για να βρει χαρτιά και δικαιολογητικά που είναι δύσκολα να βγουν λόγω τοπικών δυσκολιών… Και έτσι οι φορολογούμενοι αυτοί εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των απαιτουμένων ενεργειών. Και, δυστυχώς, το θηρίο της γραφειοκρατίας και της εμπάθειας τούς περιμένει στη γωνία. Και φοβούνται να έλθουν στην Ελλάδα ύστερα από όλα αυτά…

Στις παραπάνω Συμβάσεις υπάρχουν περιπτώσεις που στο κράτος πηγής, εκεί που παράγεται το εισόδημα, δεν φορολογείται το εισόδημα. Έρχεται όμως το ελληνικό Κράτος και καλεί το φορολογούμενο να καταβάλλει το φόρο εισοδήματος για το εισόδημα της αλλοδαπής. Με ποια δικαιολογία; «Έτσι γράφει η διμερής σύμβαση» απαντούν. (σ.σ. δηλαδή έτσι την έφτιαξαν οι αρμόδιοι/ες εις βάρος των φορολογουμένων Ελλήνων τού εξωτερικού).
Μέσα στις παραπάνω συμβάσεις υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εάν ο φόρος εισοδήματος, που κρατιέται στο εξωτερικό, είναι μικρότερος από το φόρο που προκύπτει στην Ελλάδα με βάση τούς ελληνικούς πολλούς νόμους, το αδηφάγο ελληνικό Δημόσιο ζητά και άλλους φόρους.
Οι Έλληνες που ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό είναι πολύ θυμωμένοι για όλα αυτά. Με την μητέρα πατρίδα τους. Και με τούς αρμόδιους/ες τού Υπουργείου των Οικονομικών. Με τους δημοσιογράφους που τούς αγνοούν. Με την κυβέρνηση που επιδιώκει ότι θα γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Και τού δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τις αντιρρήσεις τους.

Θέλουν, λοιπόν, οι Έλληνες αυτοί να αλλάξουν οι Διμερείς Συμβάσεις (ΔΣΑΔΦ) στα σημεία εκείνα που τούς αδικούν και που τούς επιβάλλουν τη διπλή φορολόγησή τους. Θέλουν να γίνουν κατανοητές και να μην χρειάζονται μεταφραστές και «ειδικοί» για να τις εξηγούν.
Γιατί διαφορετικά οι Διμερείς Συμβάσεις ΑΠΟΦΥΓΗΣ Διπλής Φορολογίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τα άλλα κράτη θα πρέπει να μετονομαστούν σε Διμερείς Συμβάσεις ΕΠΙΒΟΛΗΣ Διπλής Φορολογίας στους Έλληνες Ομογενείς. Γιατί μόνο οι Έλληνες ομογενείς υποφέρουν από τα άδικα μέτρα των διμερών συμβάσεων. Τα άλλα Κράτη σέβονται και προσέχουν τούς πολίτες τους που ζουν και διαβιούν στο Εξωτερικό.
Και ένα εύλογο ερώτημα: Ασυνείδητα (δηλαδή δεν το γνωρίζουν) ή ενσυνείδητα (δηλαδή το γνωρίζουν) καταστρέφουν τη σχέση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό με την πατρίδα Ελλάδα;

Άγνοια ή σκοπιμότητα; Ίσως και τα δύο. Όμως μετά τη σημερινή καταγραφή τού προβλήματος κανείς δεν θα μπορεί στο μέλλον να ισχυρισθεί ένα από τα δύο. Γιατί όλα έχουν ένα όριο στις πράξεις ή τις παραλείψεις μας.

Τα πάθη και οι ταλαιπωρίες των Ελλήνων ομογενών του εξωτερικού και των συγγενών τους στην Ελλάδα είναι πολλά.
Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Πριν φτάσομε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις και αδιέξοδα. Πριν είναι αργά. Και τότε κάποιοι/ες θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί αυτές οι πράξεις και αυτές οι παραλήψεις οι οποίες έβλαψαν το συνολικό Ελληνισμό.

Στο κάτω–κάτω της γραφής εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη τούς Έλληνες ομογενείς.

Υπάρχει κάποιος λογικός και σώφρων Έλληνες ο οποίος θα μπορέσει να αντιληφθεί το μέγα αυτό πρόβλημα και να σταματήσει αυτήν τη βλαπτική συμπεριφορά προς τα αδέλφια μας τούς απόδημους Έλληνες, που στην ουσία, μακροχρόνια, θα βλάψει και εμάς, τούς Έλληνες που κατοικούμε στην Ελλάδα;

*Ο Ορέστης Σεϊμένης είναι φοροτεχνικός και συγγραφέας φορολογικών βιβλίων.

http://neoskosmos.com


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Έλληνες παντού

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio