Ιδιωτικά συμφωνητικά – υποχρεώσεις06/10/2015 - 12:49

Καταγράψαμε τις κατηγορίες ιδιωτικών συμφωνητικών, σύμφωνα με την υποχρέωση που δημιουργούν, ως προς τον χρόνο κατάθεσης τους στην αρμόδια αρχή.

 1. Εργολαβικά Ιδιωτικά Συμφωνητικά με αξία άνω των 6.000,00 ευρώ.
  Κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία υπογραφής τους. Σε περίπτωση που η αξία τους είναι κάτω των 6.000,00 ευρώ ισχύουν τα όσα καταγράφονται στην επόμενη παράγραφο, περί λοιπών Ιδιωτικών Συμφωνητικών.
 2. Λοιπά Ιδιωτικά Συμφωνητικά.
  Κοινοποιούνται στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου, εντός του οποίου υπογράφηκαν (αναγραφόμενη ημερομηνία)
  Η καταμέτρηση των τριμήνων γίνεται από την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του έτους.
  Π.χ. Ιδιωτικά Συμφωνητικά που υπογράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου) κοινοποιούνται στην ΔΟΥ από 1η έως 20η Απριλίου κλπ.
 3. Ιδιωτικά Συμφωνητικά που αφορούν παροχή Υπηρεσίας – Εργασίας.
  Για καλύτερη κατοχύρωσή σας σε ενδεχόμενο έλεγχο που δεχτεί η επιχείρησή σας από κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Δ.Ο.Υ., κλπ) ή του Υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας) προτείνουμε για κάθε συνεργασία που κάνετε για λήψη υπηρεσιών με επανάληψη ή διάρκεια να επιδιώκετε η μεταξύ σας συμφωνία να γίνεται και γραπτά με μορφή ιδιωτικού Συμφωνητικού.
 4. Ιδιωτικά Συμφωνητικά μίσθωσης χώρου – Μισθωτήρια.
  Κατατίθονται εντός ενός μήνα από την ημερομηνία υπογραφής τους. Η κατάθεση τους γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω Taxis.

Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις ημερομηνίες που ως άνω καταγράφονται.
Κάποια από τα Ιδιωτικά Συμφωνητικά που αφορούν παροχή υπηρεσιών, έως και τις 10 Μαΐου 2010, κατατίθεντο εντός 10 ημερών από την υπογραφή τους στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Η υποχρέωση αυτή σύμφωνα με τον Νόμο 3846/2010, ΦΕΚ66/2010, από 11/5/2010 και μετά, έπαψε να ισχύει.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στα Ιδιωτικά Συμφωνητικά από τα οποία προκύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση, πρέπει να αποδοθούν και Ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ κλπ, ασφαλιστικών ταμείων.

Για την σύνταξη του Ιδιωτικού Συμφωνητικού να ζητάτε πάντα την συνδρομή Δικηγόρου.


Σχετικά άρθρα

 • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Νόμος & Τάξη

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio