Eπενδύσεις για μικρά και μεγάλα «πορτοφόλια»22/01/2016 - 18:13

Επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, για όλα τα γούστα και μάλιστα με πολύ χαμηλά απαιτούμενα κεφάλαια.

Τοποθετήσεις που σε προηγούμενες δεκαετίες φάνταζαν δυνατές μόνο για «μεγάλα πορτοφόλια» που εξυπηρετούνταν από εξειδικευμένα τμήματα μεγάλων (κυρίως ξένων) τραπεζών, σήμερα προσφέρονται ακόμη και σε μικρούς επενδυτές.

Για συντηρητικό ή επιθετικό προφίλ με παραδοσιακές ή εναλλακτικές προτάσεις, απ” όλα έχει το «μενού».

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Η πιο γνωστή παραδοσιακή επένδυση τα αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν όμως και συντηρητικές και επιθετικές επιλογές.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν έχουν προκαθορισμένες αποδόσεις και δεν θα δώσουν  τόκο. Η απόδοση τους είναι η διαφορά ανάμεσα στο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και στην αποτίμηση του σε μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια η οποία μπορεί να είναι και αρνητική. Συνήθως οι εταιρείες διαχείρισης κάνουν την αποτίμηση τους στο τέλος κάθε έτους.

Μια επισήμανση που πρέπει όλες οι εταιρείες διαχείρισης είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις και οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Σχετικά με τις επενδυτικές επιλογές θα βρούμε όπως Διαχείρισης Διαθεσίμων, Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μεικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, που προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο μετοχικών και ομολογιακών αξιών, κλαδικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν για συγκεκριμένους τομείς, όπως ενέργειας, πληροφορικής, φαρμακοβιομηχανίας, ψυχαγωγίας κα. Επίσης θα βρούμε και πιο εξειδικευμένα σε πετρέλαιο, χαλκό, πλατίνα, αλλά και επενδύσεις καλαμπόκι, σιτάρι, καφέ, και γενικά τρόφιμα ή ζωοτροφές.

Όμως ήδη πολύ πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως είναι τα ETFs δηλαδή τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, έχουν κάνει την εμφάνιση τους, όπου η τιμή τους αλλάζει αντίστοιχα με την διακύμανση των αξιών που συμπεριλαμβάνουν  κατά την διάρκεια της ημέρας. Εκδίδονται Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο όπως ακριβώς οι μετοχές.

ΜΕΤΟΧΕΣ

Επενδύοντας σε μετοχές ουσιαστικά αγοράζουμε ένα κομμάτι της εταιρείας που επιλέξαμε και προσδοκούμε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της ώστε να έχουμε υπεραξία στην τιμή της μετοχής αλλά και μέρισμα.

Αν όμως κρίνουμε ότι μελλοντικά η εν λόγο εταιρεία θα πάει χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν έχουμε την δυνατότητα να πουλήσουμε τώρα την μετοχή και μελλοντικά να κλείσουμε την θέση μας με κέρδος την διαφορά που προκύπτει από  τις δύο τιμές.

Αν δεν έχουμε πολλές γνώσεις για να αποτιμήσουμε την αξία σε μια μετοχή ή ένα δείκτη ή χρόνο είναι να ακολουθούμε την τάση είτε ανοδική είτε καθοδική.

Γι αυτό θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα με τιμές διαγραμμάτων και τεχνικούς δείκτες αρχικά σε έναν εικονικό λογαριασμό και όταν δημιουργηθεί ένα πλάνο στρατηγικής να δοκιμάσουμε σε πραγματικό λογαριασμό.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ (FOREX)

Η δυναμική της οικονομίας μιας χώρας ή μιας ένωσης χωρών αντικατοπτρίζεται στο νόμισμα της. Έτσι όταν οι ΗΠΑ είναι ύφεση το αμερικανικό δολάριο μπορεί να χάνει αξία σε σχέση το δολάριο Καναδά που βρίσκετε σε ανάπτυξη και να ανεβαίνει σε σχέση με το δολάριο Αυστραλίας γιατί εκεί οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη ύφεση από τις ΗΠΑ.

Έτσι δημιουργούνται ζεύγη νομισμάτων με τα σημαντικότερα να είναι: EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF

Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς (άνοδος) ή πώλησης (πτώσης) ενός ζεύγους νομισμάτων ανάλογα με την προοπτική μιας οικονομίας.

Στα πλεονεκτήματα είναι ο μεγάλος όγκος συναλλαγών και στα μειονεκτήματα οι έντονες διακυμάνσεις.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ (CFDs) 

Το CFD είναι ένα συμβόλαιο που συνάπτεται μεταξύ του επενδυτή και μιας εταιρίας για την ανταλλαγή της διαφοράς της αξίας, δηλαδή ο επενδυτής δεν παίρνει στο όνομα του τη μετοχή αλλά ένα συμβόλαιο που εξαρτάται 100% από τη διακύμανση της τιμής της μετοχής. Η σύμβαση πληρωμής θα ισούται με τη διαφορά της τιμής της μετοχής (Τιμή στην αγορά – τιμή στην πώληση).

Ένα Συμβόλαιο επί της Διαφοράς είναι μία συμφωνία να ανταλλάξετε την διαφορά μεταξύ της αρχικής τιμής μίας αγοράς και της τελικής τιμής της. Χωρίς να αγοράζετε ή να πουλάτε την κινητή αξία στη οποία θέλετε να επενδύσετε, εσείς επενδύετε στην διαφορά των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος της αγοράς αυτής.

Πλεονέκτημα τους είναι το σχετικά μικρό κόστος ανοίγματος μιας θέσης και στα μειονεκτήματα ότι δεν συμφέρουν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Έρευνες μας έχουν δείξει ότι όταν συνδυάζονται οι παραδοσιακές μορφές επένδυσης με εναλλακτικές μπορεί κανείς να έχει μείωση ρίσκου και αυξητική τάση της συνολικής απόδοσης χαρτοφυλακίου.

Αν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ειδικευμένα είδη, θα πρέπει αρχικά να αποκτήσετε όσο καλύτερη σχέση με το αντικείμενο της επένδυσης. Σίγουρα ο στόχος πάντα είναι αγοράζω φθηνά και πουλάω ακριβότερα αλλά ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η γνώση που θα έχει ως αποτέλεσμα να βλέπεις πράγματα που δεν έχουν αντιληφθεί οι πολλοί.

Κάποιες από τις επιλογές θα μπορούσαν να είναι: Κρασί, έργα τέχνης, παλιά βιβλία, γραμματόσημα, νομίσματα, μουσικά όργανα, παιδικά παιχνίδια, κόμικς κ.α.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσουμε ότι, ο ασφαλέστερος τρόπος να βγάλει κάποιος χρήματα είναι να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς, να αναλύει ιδέες που στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες και τάσεις και να τις προσαρμόζει στη σημερινή πραγματικότητα.


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Άρθρα της Πόλις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio