Ένας θρύλος της ροκ, ο Έρικ Μπάρντον στην Αθήνα
10/05/2013 - 00:46

Ο Έρικ Μπάρντον η ψυχή των θρυλικών Animals επιστρέφει στην Αθήνα για τρεις μοναδικές συναυλιακές βραδιές στο Half Note Jazz Club και μιλά στον Αθήνα 9.84 και στον Αίαντα Αρτεμάκη, για τη ζωντάνια που τον διακρίνει, τους Animals, την Ελλάδα που αγαπά, την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής, τα ναρκωτικά και τα σχέδιά του.

Ερ.: Έρικ Βίκτωρας Μπάρντον, ένας ζωντανός θρύλος με την ακμαιότητα ενός έφηβου. Από που προέρχεται όλη αυτή η ενέργεια;
Ε.Μ.:
«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε την μητέρα μου (γελώντας), δυστυχώς δεν είναι μαζί μας πλέον. Δεν ξέρω να σου πω, αλήθεια. Υπάρχει μια ενέργεια που προέρχεται από το κοινό. Νιώθεις και δέχεσαι μία συγκεκριμένη δύναμη από τον κόσμο. Νομίζω ότι από εκεί προέρχεται».

Ερ.: Έχετε έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές. Είχατε την δυνατότητα να την γυρίσετε ως απλώς επισκέπτης; Και αν ναι ποια ανάμνηση ξεχωρίζετε;
Ε.Μ.:
«Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν στην Αμοργό. Είναι ένα πανέμορφο νησί. Είναι πολύ απομακρυσμένο και εκθαμβωτικό. Έχω πάει σε αρκετά νησιά, αλλά η Αμοργός είναι το αγαπημένο μου. Σου παίρνει αρκετό καιρό για να φτάσεις εκεί. Αλλά δεν με πειράζει γιατί μου αρέσει να βρίσκομαι στον Ωκεανό».

Ερ.: Επιστροφή στο Half Note Jazz Club για τρεις μαγικές νύχτες. Τι θα έχει την ευχαρίστηση το κοινό να ακούσει;
Ε.Μ.:
«Το συζητάγαμε χθες βράδυ με τους μουσικούς. Θέλουμε να περάσουμε καλά. Θέλουμε να πειραματιστούμε λίγο. Θέλουμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν. Πίσω στα μπλουζ με τα οποία μεγαλώσαμε. Αλλά, έχω και ένα νέο άλμπουμ και θα παίξουμε κάποια τραγούδια από εκεί. Ονομάζεται «Until your river runs dry». Και ο δίσκος πάει καλά, ειδικά στο ραδιόφωνο στις ΗΠΑ και αισθάνομαι πολύ καλά γι αυτό. Οπότε θα παίξουμε και τραγούδια από την περίοδο με τους Animals, αλλά και από το καινούριο. Και άλλα που μου αρέσει να τα κάνω μόνο και μόνο γιατί περνάμε καλά με αυτά».

Ερ.: Αν θυμάμαι καλά είχατε πει σε συνέντευξή σας παλιότερα στην εφημερίδα «The Telegraph», διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι είστε μη πολιτικοποιημένος. Αλλά στον τελευταίο σας δίσκο οι μουσικές σας δημιουργίες έχουν πολιτικό, θρησκευτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Γιατί τώρα;
Ε.Μ.:
«Το ότι δεν είσαι πολιτικοποιημένος δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει, ή ότι δεν μπορείς να εκφράσεις τις απόψεις σου για την παγκόσμια πολιτική. Είμαι μη πολιτικοποιημένος σε ό,τι αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά. Ακόμα και γι αυτήν όπου κατοικώ αυτήν την στιγμή, τις ΗΠΑ. Δεν μπορώ να νιώσω αρκετά άνετα με την πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ. Και πλέον έχω χάσει κάθε επαφή με την πολιτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί λείπω τόσο πολύ καιρό από εκεί. Αλλά καταλαβαίνω τι συμβαίνει στον κόσμο. Και αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ερ.: Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ρατσιστικές ομάδες και νεοναζί αυξάνονται συνεχώς. Συμβαίνει το ίδιο και στις ΗΠΑ; Και θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτές τις ιδεολογίες.
Ε.Μ.:
«Καταρχάς, δεν νομίζω ότι είναι ιδεολογίες. Νομίζω ότι βρίσκεται παντού. Οπουδήποτε υπάρχει κόσμος που δεν υπάρχει ένα αληθινό ιδεολογικό «σπίτι» για να είσαι μέρος του. Είναι πολύ εύκολο να γυρίσεις στον ρατσισμό και τι να πω, να μαγευτείς από την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής. Αλλά όσο περιλαμβάνει βία δεν είναι πολιτική και πιστεύω ότι είναι στην ουσία τραγωδία ότι τέτοιες ιδέες πλανιούνται στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα έχουν καρδιά; Έχουν μυαλό; Αυτή είναι η δική μου ερώτηση».

Ερ.: Μετά από όλες τις εμπειρίες που είχατε με τα ναρκωτικά θα λέγατε ότι κερδίσατε πολύτιμη εμπειρία από αυτήν την περίοδο της ζωής σας;
Ε.Μ.:
«Ναι θα έλεγα ότι κέρδισα πολύτιμη εμπειρία. (γελώντας) Ξέρω από τι να μείνω μακριά. Ξέρω τι είναι μέτρο. Αυτό είναι το μυστικό. Αλλά πώς θα μπορούσα να μην ενδιαφέρομαι για τα ναρκωτικά από την στιγμή που έπαιρνα φάρμακα από όταν ήμουν μωρό; Είχα άσθμα από μικρός και αν κάποιος μου δίνει κάτι που με βοηθά να αναπνεύσω τότε πιστεύω σε έναν κόσμο ναρκωτικών και φαρμάκων. Και θα θέλω να εξερευνήσω περισσότερο αυτό ακριβώς που υπάρχει στον κόσμο. Ακόμα ψάχνουν τη «μαγική σφαίρα» που θα θεραπεύσει τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Είναι απίστευτο, ξέρεις. Ξοδεύουμε τόσα για πολεμικές διαμάχες και ακόμα δεν μπορούμε να βρούμε τη θεραπεία για ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος».

Ερ.: Οπότε η συμβουλή σας στους νέους θα ήταν;
Ε.Μ.:
«Δεν θέλω να δώσω σε κανέναν συμβουλές. Δεν είμαι σε θέση να το κάνω. Η δική μου προσωπική εμπειρία ήταν ακριβώς αυτό. Η προσωπική μου εμπειρία. Έχω δει ζωές να καταστρέφονται. Είναι τραγικό. Δεν ξέρω. Οι άνθρωποι βάζουν τα πάντα στα ρουθούνια τους, αν κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι, θα τους φέρει σε ένα νέο ψυχικό περιβάλλον. Αλλά κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Με όλα το σωστό μέτρο είναι το σημαντικό. Και πώς να ξέρουν τα νεαρά άτομα τι σημαίνει μέτρο; Δεν ξέρουν και πεθαίνουν. Και αυτό είναι επίσης τραγωδία».

Ερ. Τα επόμενα βήματά σας ποια θα είναι; Να περιμένουμε ένα νέο βιβλίο; ένα νέο δίσκο ή ακόμα και μία ταινία;
Ε.Μ.:
«Ήδη σκέφτομαι το νέο δίσκο και έχω σχεδόν τελειώσει το νέο μου βιβλίο. Όταν γυρίσω στην Καλιφόρνια θα κάτσω να το τελειώσω. Οι εκδότες το περιμένουν».

Ερ. Πώς προέκυψε το όνομα Animals; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν επειδή συμπεριφερόσασταν σαν ζώα στην σκηνή. Ή κάνω λάθος;
Ε.Μ.:
«Συμπεριφερόμασταν ως ζώα και επί της σκηνής και κάτω από αυτήν. (γελώντας). Για αρκετό καιρό. Αλλά είχα έναν φίλο που το ψευδώνυμό του στην συμμορία που άνηκε ήταν Animal. Και πίστευα ότι, ήταν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που ήξερα. Και σκέφτηκα να ονομάσουμε το γκρουπ προς τιμήν του. Αυτή ήταν η αρχή του ονόματος για τους Animals. Όμως όταν μιλάμε για το όνομα Animals δεν εννοούμε την συμπεριφορά των ζώων αλλά για το γεγονός ότι τα ζώα σκοτώνουν μόνο από ανάγκη, ενώ οι άνθρωποι από ευχαρίστηση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτή ήταν η ιδεολογία που θέλαμε να φέρουμε στο κοινό».

Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αθήνα 9.84 «Στάση των Δύο» με τον Άρη Τόλιο.

Πέμπτη 9, Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαΐου, ο Έρικ Μπάρντον και η μπάντα του στην σκηνή του Half Note Jazz Club.
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Ταμείο Ανεργίας) – 20 ευρώ και 30
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: www.halfnote.grwww.viva.gr και τηλεφωνικά στο 210 9213310.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Συνεντεύξεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio