Το εμβόλιο HPV σταματά το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας



17/05/2024 - 07:42

Η χορήγηση του εμβολίου HPV στους εφήβους μειώνει τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 90%, δείχνουν στοιχεία στην Αγγλία.

Οι επιστήμονες λένε ότι το εμβόλιο λειτουργεί τόσο καλά που αυτός ο τύπος καρκίνου θα μπορούσε να εξαλειφθεί στο εγγύς μέλλον. Η μελέτη δείχνει ότι το είναι πιο αποτελεσματικό όταν προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 12-13 ετών.

Το εμβόλιο παρέχει επίσης προστασία από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ().

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, με επικεφαλής τους ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δείχνει ότι το εμβόλιο HPV σε συνδυασμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειώσει δραματικά τη συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου σε σημείο που σχεδόν κανείς δεν θα νοσεί.

Τι είναι ο HPV

Ο HPV είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και ευθύνεται για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – την τέταρτη συχνότερη αιτία καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Μεγάλης Βρετανίας ξεκίνησε το 2008. Τώρα προσφέρεται σε όλες τις έφηβες και όποιο κορίτσι δεν καταφέρει να το κάνει για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να το ζητήσει μέσω του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) έως την ηλικία των 25 ετών.

  • Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV
  • Πολλές γυναίκες θα μολυνθούν από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους χωρίς καμία παρενέργεια
  • Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν θα υπάρχουν συμπτώματα και η λοίμωξη θα εξαφανιστεί από μόνη της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η επίμονη μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια του τραχήλου της μήτρας
  • Ορισμένοι τύποι HPV είναι υψηλού κινδύνου επειδή συνδέονται με την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας (99,7%) προκαλούνται από μόλυνση από έναν HPV υψηλού κινδύνου
  • Πολλοί τύποι HPV επηρεάζουν το στόμα, το λαιμό ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι εύκολο να μολυνθεί κανείς – και μέσω της σεξουαλικής επαφής

(με πληροφορίες από BBC)

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio