Ομιλία Τραμπ ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ : Επίθεση κατά των παγκόσμιων θεσμών



23/09/2025 - 16:14

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να απευθύνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη περίπου στις 09:50 τοπική ώρα, στις 16:50 ώρα Ελλάδος , όπου έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες του κόσμου για τον εορτασμό της 80ής επετείου του ΟΗΕ.

Ο Τραμπ αναμένεται , σύμφωνα με τον βρετανική εφημερίδα The Guardian  να εκφωνήσει μια “επιθετική”  ομιλία κατά των «παγκοσμιοποιημένους θεσμούς», οι οποίοι, «έχουν υποβαθμίσει σημαντικά την παγκόσμια τάξη», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε συνέντευξη Τύπου.

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έρχεται ώρες μετά την απόφαση κορυφαιων δυτικών συμμάχων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Πορτογαλία, να αψηφήσουν την Ουάσιγκτον και να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος

Τη Δευτέρα το βράδυ και  το Μονακό, το Βέλγιο, η Ανδόρα, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο αναγνώρισαν όλα την Παλαιστίνη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αναγνωρίσεων στα τρία τέταρτα των μελών του ΟΗΕ.

Μετά την σημερινή παρέμβαση του στην   Τραμπ θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Αργεντινής και της ΕΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει επίσης ομαδική συνάντηση με αξιωματούχους από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ι

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Τραμπ αναμένεται να συζητήσει μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών που θα διέπουν τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα, χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Axios, η Ουάσιγκτον ζητά από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να συμφωνήσουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η αποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης Λωρίδας μετά το τέλος του πολέμου.

Οποιαδήποτε ελπίδα για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ κατέρρευσε  όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στο Κατάρ στις αρχές του μήνα, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές διπλωματικές επιπτώσεις και έκανε την προοπτική του τερματισμού του πολέμου να φαίνεται ακόμη πιο μακρινή από πριν.

Η διπλωματική αναταραχή που εκτυλίσσεται σήμερα στη Νέα Υόρκη έρχεται την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην περιοχή που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν προωθηθεί στο κέντρο της πόλης από το βορρά και το νότο, καθώς οι θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εντείνονται και οι χερσαίες δυνάμεις προωθούνται. Παρά την διεθνή αντίθεση, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επίθεση στην πόλη της Γάζα την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο στρατός επέκτεινε την επίθεσή του στην πόλη μετά από εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών

Τον περασμένο μήνα κηρύχθηκε λιμός στην πόλη και τη γύρω περιοχή, λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην παροχή βοήθειας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει προς τα νότια, μετά από εντολή του ισραηλινού στρατού, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, πολλοί από τους οποίους είναι πολύ αδύναμοι για να μετακινηθούν, παραμένουν παρά τους κινδύνους, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα ασφαλές μέρος για να μετακινηθούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ανταποκριθεί στην αναγνώριση της Παλαιστίνης με την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δηλώνει ότι η αναγνώριση αποτελεί «τεράστια ανταμοιβή για την τρομοκρατία», προσθέτοντας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι ένα παλαιστινιακό κράτος απλά «δεν θα συμβεί».

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμοτρίτς, και ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γβίρ, προχώρησαν ακόμη περισσότερο, ζητώντας την πλήρη προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ως απάντηση στις δηλώσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, φέρεται να δήλωσε ότι ο Τραμπ θεωρεί τις κινήσεις αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως «ανταμοιβή για τη Χαμάς», την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση που ηγήθηκε της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα και 251 αιχμαλωτίστηκαν.

Σύμφωνα με αναφορές, 48 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, κρατούμενοι από τη Χαμάς. 20 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.

Newsroom

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio