Νέα κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ ώστε να ανοίξουν «κλειστά» ακίνητα για μίσθωση
27/05/2025 - 06:40

Ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά στέγης περισσότερα «κλειστά» διαμερίσματα και κατοικίες μελετά το υπουργείο Οικονομικών.
Ως αρχή θα αποτελέσουν δύο διορθώσεις που θα επέλθουν άμεσα στη ψηφισθείσα ρύθμιση της 3ετούς φοροαπαλλαγής για ακίνητα έως 120 τ.μ., τα οποία ήταν «κλειστά» την τριετία (Σεπτέμβριος 2021 – αρχές Σεπτεμβρίου 2024) και έχουν ή πρόκειται να ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση για τρία, το ελάχιστο, χρόνια, από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε δύο διορθώσεις στη ρύθμιση αυτή, καθώς ελάχιστα — προς το παρόν — «κλειστά» διαμερίσματα έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της 3ετούς μίσθωσης με αντίστοιχο τριετές διάστημα φοροαπαλλαγής. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με δύο αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπει η ρύθμιση.
Κατά πρώτον, με την υποχρέωση από πλευράς του ιδιοκτήτη του ακινήτου να συνάψει μόνο μία σύμβαση ενοικίασης τριετούς διάρκειας. Κατά δεύτερον, τα ακίνητα θα έπρεπε πριν την 3ετή τους μίσθωση να είναι «κλειστά» τουλάχιστον μία τριετία — και όχι λιγότερο.
Με τις παρεμβάσεις του, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διορθώσει αυτές τις δύο αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να μη χάνεται η τριετής φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που ο αρχικός ενοικιαστής αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση των 36 μηνών.
Έτσι, θα επιτρέπονται όχι μόνο μία, αλλά περισσότερες διαδοχικές συμβάσεις μίσθωσης εντός της ίδιας τριετίας. Με τον τρόπο αυτό, επιλύεται τόσο το πρόβλημα με τα «φέσια» στα ενοίκια όσο και το πρόβλημα στέγασης για μικρές χρονικές περιόδους σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, γιατροί, αστυνομικοί κ.ά.
Ακόμη, εξετάζεται να μειωθεί το 3ετές χρονικό διάστημα που τα ακίνητα θα πρέπει να ήταν κενά πριν από την μίσθωσή τους.
Θάνος Πασχάλης
Σχετικά άρθρα
- ΥΠΟΙΚ: Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές ΜμΕ (1.000)
- Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε "μείζον περιστατικό" κυβερνοεπίθεση από την Κίνα (0.998)
- ΕΝΦΙΑ: Θέμα ωρών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (0.002)
- Σε πτώση οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς αγορές λόγω του υψηλού πληθωρισμού (0.002)
- Πολωνία: Τερμάτισε τη συμφωνία με τη Ρωσία για το αέριο νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί (0.002)
Δημοσίευση από PolisPress, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Εμείς και εσείς σε επαφή





