Δένδιας: «Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών»
20/05/2025 - 11:15
Φωτογραφία αρχείου Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.Πολύ αυστηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι δεν νοείται να συμμετέχουν στον επανεξοπλισμό της ΕΕ κράτη που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ…»
Οι δηλώσεις του κ. Δένδια έγιναν κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συμμετέχει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Αν και το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται με τον κανονισμό SAFE και Rearm Europe δηλαδή, όπως ο ίδιος είπε, «στην προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της, να υπερασπίσει ένα χώρο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου».
«Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα, στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το υπαρξιακό πλαίσιο της ΕΕ».
Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι: «δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».
Το εάν θα εισακουστεί ο Έλληνας υπουργός είναι αμφίβολο καθώς η πλειονότητα των κρατών μελών φαίνεται ότι συμφωνεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και άλλων τρίτων χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ενωσης. Ήδη κράτη μέλη, όπως η Ιταλία, η Πολωνία, αλλά και η Γερμανία, η οποία και εξετάζει την πώληση Eurofighter στην Άγκυρα, έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Οι προσπάθειες εκ μέρους της Γαλλίας και της Ελλάδας φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο ποσοστό συμμετοχής της Τουρκίας και άλλων τρίτων χωρών ως υπερεργολάβοι στον επανεξοπλισμό της Ένωσης.
Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει επιμείνει στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- «Η ΕΕ να επανέλθει στη λογική»: Δένδιας προς Γερμανία-EE για τα γερμανικά όπλα της Τουρκίας και τις αμυντικές δαπάνες (1.000)
- Προκαλεί ο Ερντογάν στοχοποιώντας τον έλληνα ΥΕΘΑ: Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στην θέση του (0.876)
- Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F-35 (0.876)
- Ν.Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία (0.876)
- Δένδιας: Αλλάζει στους επόμενους 24 μήνες η στρατιωτική θητεία (0.876)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Εμείς και εσείς σε επαφή




