Κλασικά ρομαντικά μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο



23/11/2022 - 18:01

Ο χειμώνας πλησιάζει και τα βιβλία θα μας συντροφεύσουν όσο οι κρύες μέρες θα μας κρατήσουν μέσα στο σπίτι. Ευκαιρία να βάλουμε λίγο ρομαντισμό στην καθημερινότητά μας μέσα από αναγνωστικά ταξίδια με συνοδοιπόρους ήρωες και ηρωίδες που ερωτεύονται και διεκδικούν την αγάπη. Όπως εκείνοι των κλασικών ρομαντικών μυθιστορημάτων, τα οποία άντεξαν στον χρόνο, λατρεύτηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες και ζωντάνεψαν στη μεγάλη οθόνη.

alt

Μία από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης της παγκόσμιας λογοτεχνίας γέννησε η πένα της Τζέιν Όστεν. Η πλοκή του βιβλίου της, «Περηφάνια και Προκατάληψη», του πιο δημοφιλούς έργου της, στρέφεται γύρω από τον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αριστοκράτη, τον αλαζονικό και σνομπ κύριο Ντάρσυ, και μία κατώτερη του κοινωνικά κοπέλα, την έξυπνη και δυναμική Ελίζαμπεθ Μπέννετ.

Η περηφάνια και η προκατάληψη των δύο ηρώων δεν θα επιτρέψουν αρχικά σε αυτή την αμοιβαία έλξη να ανθίσει. Εκείνοι όμως θα προσπεράσουν τα εμπόδια και θα διεκδικήσουν ένα ευτυχισμένο μέλλον μαζί.

Σε μία εποχή, όπου οι γυναίκες ζούσαν προκαθορισμένες από άλλους ζωές, η Τζέιν Όστεν έδωσε φωνή σε μία ηρωίδα που επιλέγει να ορίσει η ίδια το μέλλον της ακολουθώντας την καρδιά της και όχι τις κοινωνικές συμβάσεις. Το 2005 κυκλοφόρησε η πιο διάσημη κινηματογραφική διασκευή της «Περηφάνιας και Προκατάληψης» δια χειρός Τζο Ράιτ.

Συγγραφέας: Τζέιν Όστεν
Μετάφραση: Αργύρης Χιόνης

alt

Η «Τζέιν Έιρ» της Σαρλότ Μπροντέ αγαπήθηκε όσο λίγα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έχοντας αφήσει πίσω της μία παιδική ηλικία, στιγματισμένη από την ορφάνια, την ανέχεια και την έλλειψη αγάπης, η ενήλικη πλέον Τζέιν ανακαλύπτει τον έρωτα, όταν γνωρίζει τον κύριο Ρότσεστερ, τον ιδιοκτήτη του μεγάρου στο οποίο ξεκινά να εργάζεται.

Οι δυο τους έρχονται κοντά αλλά μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια στέκονται εμπόδιο στη σχέση τους. Εκείνη όμως θα παλέψει προκειμένου οι δυο τους να ευτυχήσουν.

Αντλώντας υλικό από τα προσωπικά της βιώματα η Μπροντέ στις σελίδες του βιβλίου αυτού συνθέτει το πορτραίτο μίας γυναίκας που δίνει τον δικό της αγώνα για να κερδίσει την αληθινή αγάπη και να κατακτήσει τη θέση της στην κοινωνία. Η «Τζέιν Έιρ» ενέπνευσε πάνω από δέκα ταινίες με πιο πρόσφατη αυτήν που κυκλοφόρησε το 2011 σε σκηνοθεσία του Κάρι Φουκουνάγκα.

Συγγραφέας: Σαρλότ Μπροντέ
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

alt

Ένας θυελλώδης και καταδικασμένος έρωτας με σκηνικό το Γιόρκσαϊρ εξιστορείται στα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το μοναδικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ. Ο κύριος Έρνσο, πατέρας της Κάθριν και του Χίντλεϊ δέχεται στους κόλπους της οικογένειάς του ένα άστεγο αγόρι, στο οποίο θα δώσει το όνομα Χίθκλιφ. Γρήγορα η Κάθριν και ο Χίθκλιφ θα έρθουν κοντά και θα δεθούν μεταξύ τους περνώντας όλο και περισσότερες ώρες μαζί.

Χρόνια αργότερα η Κάθριν παρά τα συναισθήματά της για εκείνον τον απορρίπτει λόγω της ταπεινής του καταγωγής και παντρεύεται έναν άντρα της κοινωνικής της τάξης. Εκείνος πληγωμένος εξαφανίζεται για να επιστρέψει μήνες μετά με μοναδικό του στόχο να πάρει εκδίκηση.

Αν και σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων έργων της αγγλικής λογοτεχνίας, όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1847, το αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Το 1939 τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» ζωντάνεψαν στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ, ενώ 53 χρόνια αργότερα το μυθιστόρημα της Μπροντέ ακολούθησε μία ακόμη ταινία βασισμένη στο έργο της Μπροντέ., αυτή τη φορά από τον σκηνοθέτη Πίτερ Κοσμίνσκι.

Συγγραφέας: Έμιλι Μπροντέ
Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου

alt

«Μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες» χαρακτήρισε την «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Η τραγική ηρωίδα του Ρώσου συγγραφέα, παντρεμένη με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Τσάρου, βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο του κόμη Βρόνσκι, ενός νεαρού αξιωματικού του ιππικού.

Πηγαίνοντας κόντρα στις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας και αδιαφορώντας για την κοινωνική κατακραυγή η Άννα εγκαταλείπει τον σύζυγο και το παιδί της για να ζήσει μαζί του και παραδίδεται σ’ ένα ολέθριο πάθος που θα την οδηγήσει στην καταστροφή.

Με όχημα αυτόν τον παθιασμένο και αδιέξοδο έρωτα ο Τολστόι ξεδιπλώνει τους στοχασμούς του γύρω από την πίστη, την προδοσία, την οικογένεια, τον γάμο. Το ογκώδες αυτό μυθιστόρημα μεταφέρθηκε πάνω από δέκα φορές στον κινηματογράφο με πιο φημισμένη κινηματογραφική εκδοχή εκείνη του 1935 σε σκηνοθεσία του Κλάρενς Μπράουν με την Γκρέτα Γκάρμπο στον ομώνυμο ρόλο, ενώ η τελευταία φορά που η ιστορία της Άννα Καρένινα αναβίωσε κινηματογραφικά ήταν το 2012 με τον Τζο Ράιτ να βρίσκεται πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι.

Συγγραφέας: Λέων Τολστόι
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου

alt

Πενήντα τρία χρόνια, εφτά μήνες και έντεκα μέρες περιμένει ο ήρωας του μυθιστορήματος «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας για να εκφράσει μία ακόμη φορά την αγάπη του στη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του. Η αφήγηση του βιβλίου του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ξεκινά με τον νεαρό Φλορεντίνο Αρίσα να πολιορκεί τη Φερμίνα Δάσα.

Παρά τον αρχικό της δισταγμό η κοπέλα τελικά ενδίδει στον έρωτά του. Η σχέση τους όμως τερματίζεται από τον πατέρα της που δεν θεωρεί τον Φλορεντίνο αντάξιο της κόρης του. Οι δυο τους πλέον ακολουθούν χωριστούς δρόμους. Εκείνη παντρεύεται τον δόκτορα Χουβενάλ Ουρμπίνο και ο Φλορεντίνο αναζητά τη συντροφιά άλλων γυναικών χωρίς όμως να την ξεχάσει ποτέ.

Όταν, μισό αιώνα αργότερα, ο σύζυγός της Φερμίνα σκοτώνεται, ο Φλορεντίνο της εξομολογείται και πάλι τον έρωτά του ελπίζοντας πως εκείνη θα ανταποκριθεί. Με φόντο ένα λιμάνι της Καραϊβικής ο Κολομβιανός συγγραφέας έπλασε έναν έρωτα ανεξίτηλο, που δεν έσβησε με το πέρασμα του χρόνου. Ο έρωτας αυτός πήρε σάρκα και οστά στην κινηματογραφική οθόνη το 2007 μέσα από την ταινία του Μάικ Νιούελ.

Συγγραφέας: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

Αναζητήστε περισσότερα ρομαντικά μυθιστορήματα στο public.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα ιστοριών αγάπης.

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio