Το καθισιό είναι θανατηφόρο

Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό σας να αθλείστε, να περπατάτε και γενικώς να είστε σε κίνηση…

Η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί κάθε χρόνο ανά τον κόσμο τόσους θανάτους, όσους και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας 33 επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το 1/3 των ενηλίκων δεν αθλείται όσο θα έπρεπε, γεγονός που φέρνει 5,3 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο. Ο αριθμός ισοδυναμεί με περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί η έλλειψη άσκησης προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, καρκίνο κλπ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τόσο τεράστιες, ώστε η σωματική αδράνεια θα πρέπει να θεωρείται πανδημία. Οι συνέπειες της έλλειψη άσκησης πλήττουν περισσότερο τους εφήβους και τις γυναίκες.

Αν αυξανόταν έστω και κατά 10% η σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων, θα μειώνονταν οι θάνατοι τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο το χρόνο.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμισι ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει μισή ώρα άσκησης 5 φορές την εβδομάδα.

Τέλος, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες τους (π.χ. περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.ά.).