Στρατής Παττακός: «Υπάρχει εναλλακτική στις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς»
Πηγή: PolisPress newsroom
11/07/2016 - 00:15

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από το 2ο Συνέδριο Διαδερμικής Θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιηθήκαν 4 ζωντανές διαδερμικές επεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι οι δυο πιο συχνές καρδιακές βαλβιδοπάθειες (δηλαδή η ανεπάρκεια μιτροειδούς και η στένωση αορτικής βαλβίδας που συνιστούν το 90% των βαλβιδικών παθήσεων) θεραπεύονται διαδερμικά!

Το Mitraclip αποσκοπεί στην διαδερμική επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας (που είναι η συχνότερη βαλβιδοπάθεια), δηλαδή χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς στερνοτομή κτλ.

Τοποθετείται με τρόπο παρόμοιο της γνωστής στεφανιογραφίας. Πρωτοεφαρμόστηκε το 2007 και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περί τις10.000 εμφυτεύσεις σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα σε επιλεγμένους ασθενείς είναι εντυπωσιακά, ενώ από το Σεπτέβρη του 2012 η μέθοδος συμπεριλήφθηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: διόρθωση της ανεπάρκειας σε επιλεγμένους ασθενείς με μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, άμεση κινητοποίηση του ασθενή την ίδια ημέρα και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε 2-3 ημέρες.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται μόνο στο Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του Υγεία από την Ομάδα που διευθύνουν ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Κωνσταντίνος Σπάργιας και ο Καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός (συνδιοργανωτές και του Συνεδρίου), και εδώ και 1.5 έτος έχουν εμφυτευθεί σχεδόν 30 clips.

Περιγραφή video επέμβασης: Το Mitraclip εισάγεται από τη φλέβα του μηρού και προωθείται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς, από εκεί με παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος περνάει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη μιτροειδή βαλβίδα.

Κατόπιν με καθοδήγηση που γίνεται εξωσωματικά με joy stick περνάει κάτω από τη βαλβίδα και συλλαμβάνει τις 2 γλωχίνες της (κουρτίνες πιο απλοικά) στη μέση σα μανταλάκι. Έτσι τις πλησιάζει και τις ενώνει στο σημείο από όπου διαφεύγει το αίμα και σταματάει την ανεπάρκεια (δηλαδή την επιστροφή του αίματος προς τους πνεύμονες).

Έχει μήκος 8 χιλιοστά και σχεδόν στους μισούς ασθενείς χρειάζεται να μπει και 2ο μανταλάκι (Mitraclip) δίπλα του για να εξαφανιστεί ικανοποιητικά η ανεπάρκεια (πολύ σπάνια και 3ο!). Άπαξ και τοποθετηθεί σωστά και εξαφανίσει την ανεπάρκεια το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ταμειακή κάλυψη για το κόστος του Mitraclip που ανέρχεται στα 22000 ευρώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα Ευρωπαικά κράτη αλλά και την Τουρκία όπου η μέθοδος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης είναι επιτακτική ειδικά για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που ακόμη και αν το επιθυμούσαν δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Animation video: http://www.youtube.com/watch?v=j8TIkOyAHOU

Πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε με με απόλυτη επιτυχία η πρώτη εμφύτευση σε ασθενή στο Υγεία από την ίδια Ομάδα Ιατρών, η διαδερμική αορτική βαλβίδα νέας γενιάς που συγχωρεί τα λάθη των γιατρών!

Δηλαδή αν η τοποθέτησή της δεν είναι ακριβής ο Επεμβατικός Καρδιολόγος μπορεί επί τόπου και χωρίς να την αποσύρει από το σώμα του ασθενούς να διορθώσει και να την τοποθετήσει στη σωστή θέση με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και αυτό μπορεί να γίνει ξανά και ξανά με απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή!

Η βαλβίδα νέας γενιάς αναμένεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια της διαδερμικής αντικατάστασης.

Αυτό αφορά τη μέθοδο της διαδερμικής αντικατάστασης βαλβίδας (και πάλι χωρίς χειρουργείο, χωρίς τομές, χωρίς γενική αναισθησία κτλ) για τη θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, που αποτελεί τη 2η συχνότερη βαλβιδοπάθεια.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο περί τις 80000 διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικών βαλβίδων (εκ των οποίων οι 600 περίπου στην Ελλάδα). Το 2012 στην Ελλάδα έγιναν σχεδόν 200 τέτοιες επεμβάσεις σε ασθενείς που η χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας κρίθηκε υψηλού κινδύνου (οι μισές περίπου από την ομάδα του Υγεία).

Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Υγεία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio