Σκοπιανή… «πάσα» από Ζάεφ στην Αθήνα για να μη «σπάσει» η κυβέρνηση
Πηγή: protothema
06/07/2018 - 16:08

Μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019 η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό, λέει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης με τον «φίλο του Αλέξη Τσίπρα» – «Η συμφωνία μπορεί και να στοιχίσει στην πολιτική καριέρα τη δική μου και του Αλέξη Τσίπρα» – Μήνυση για εσχάτη προδοσία κατέθεσε κατά του Ζάεφ η αξιωματική αντιπολίτευση

Η βουλή των Σκοπίων επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Στη δεύτερη ψηφοφορία, η συμφωνία επικυρώθηκε ξανά από 69 βουλευτές, αλλά αυτή τη φορά καταγράφηκε και μία αποχή. Από τη συνεδρίαση απείχε και πάλι σύσσωμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, το οποίο αντιτίθεται στην αλλαγή του ονόματος.

Το VMRO-DPMNE κατέθεσε, μάλιστα, μήνυση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και όλους τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, για εσχάτη προδοσία, οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά.

Καθυστέρηση Ιβάνοφ

Πλέον, ο πρόεδρος Ιβάνοφ καλείται εκ νέου να υπογράψει το διάταγμα, χωρίς να έχει δικαίωμα αυτή τη φορά να ασκήσει βέτο. Σύμφωνα, όμως, με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, θα επιμείνει στην άρνηση του, εφαρμόζοντας το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με το νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Θα κωλυσιεργήσει, δηλαδή, αφήνοντας το διάταγμα να εκκρεμεί.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν συμμορφωθεί με τη βούληση της Βουλής θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και πολιτική αναστάτωση, σενάριο που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Τηλέφωνο από Ουάσινγκτον

Παράλληλα με τις χθεσινές εξελίξεις στα Σκόπια, υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση. Στο παρά πέντε της Συνόδου του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου), όταν και θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στους κόλπους της Συμμαχίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Θέμα συζήτησης ήταν η αναμενόμενη εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έθετε, μέχρι τώρα, βέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχολιάστηκαν και οι εξελίξεις στα Σκόπια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” – Severna Makedonija.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio