Prowein 2011 στο Ντίσελντορφ. Η ελληνική συμμετοχή


04/04/2011 - 16:18

Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ η σημαντικότερη διεθνής εμπορική έκθεση οίνων και αποσταγμάτων Prowein.
Πρόκειται για τη μοναδική έκθεση σε παγκόσμια κλίμακα που προσφέρει στους επαγγελματίες της γαστρονομίας μία μοναδική και λεπτομερέστατη εικόνα των προϊόντων του κλάδου απ΄όλο τον κόσμο. Σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο 3.600 καλλιεργητές, παραγωγοί και ενώσεις από 50 χώρες παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε κρασιά και αποστάγματα. Το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών επικεντρώθηκε και φέτος στα κρασιά που παράγονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (συνήθως τα χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι ως βιολογικά κρασιά) όπως επίσης και στις θεματικές των χωρών.

Η Ελλάδα συμμετείχε με 39 συνολικά επιχειρήσεις και φορείς που προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας και παρουσιάστηκαν σε έναν χώρο περίπου 500 τετραγωνικών.

Την διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση ανέλαβε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνικών περιπτέρων ήταν στο εκθεσιακό κτίριο νούμερο 3 ενώ ορισμένες ελληνικές συμμετοχές υπήρχαν και στο κτίριο 7.

Κάποιες από τις ελληνικές συμμετοχές: Η επιχείρηση CAVINO στον κομψότατο χώρο της παρουσίασε τη σειρά των προϊόντων και μεταξύ άλλων τα κρασιά IMIGLYKOS λευκό και κόκκινο, ,NAOUSSA ξινόμαυρο, NEMEA Αγιορείτικο, PATRAS, MAVRODAPHNE OF PATRAS, MUSCAT OF PATRAS και άλλα.

Η επιχείρηση Κουρτάκης παρουσίασε κρασιά και αποστάγματα από τις σειρές προϊόντων της Καλιγά και Οινοφόρος. Λίγο πιο πέρα οι οινοποιίες Λαζαρίδη και ΣΩΚΟΣ Α.Ε., παρουσίαζαν στα δικά τους περίπτερα τις δικές τους σειρές προϊόντων.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο κρασιά που πήραν μέρος και στη δοκιμή, τα «Δύο Ελιές 2008» και την «Petra 2009».
Παρών επίσης στη διεθνή έκθεση η Cambas της οικογένειας Μπουτάρη με τις γνωστές ετικέτες του αλλά και το Κτήμα Αργυρού με το Αηδάνι και Ασύρτικο και τα υπόλοιπα γνωστά και βραβευμένα κρασιά του.
Επίσης η επιχείρηση Αμπελόεις παρουσίασε μεταξύ άλλων τα κρασιά Φωλιά, Συμφωνία 2010 και Αμπελόεις Gold και Silver 2009.

Η Πατραϊκή Οινοποιία παρουσίασε μεταξύ άλλων τη γνωστή Μαυροδάφνη Πατρών με το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα της και τη γλυκιά γεύση της ενώ και άλλες επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ξενάγησαν τους επισκέπτες της έκθεσης ProWein για τρεις ημέρες στον κόσμο του ελληνικού κρασιού.

Ξεχωριστή αίσθηση για την αισθητική τους έκαναν τα περίπτερα των επιχειρήσεων Cavino, Κουρτάκι, Achaia Clauss όπως επίσης και το περίπτερο που παρουσίασε το Ούζο Πλωμαρίου.

Στην Διεθνή έκθεση ProWein πήραν μέρος και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία όπως η γνωστή επιχείρηση των αδελφών Νικολάου με έδρα το Ντίσελντορφ η οποία σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις Avantis, C. Papagianni, Lykos und Simeonidis παρουσίασε 4 γνωστές ετικέτες των επιχειρήσεων και η επιχείρηση του Νικολάου Σκαμάγκα (Nikolaos Skamagas) η οποία παρουσίασε τη σειρά κρασιών που προωθεί στη Γερμανία αλλά και ελληνικά εδέσματα όπως ελιές, μπαχαρικά και μέλι.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, με κυριότερη την καθιερωμένη γευστική δοκιμή κρασιών από όλο τον κόσμο, την οποία διοργάνωσε και φέτος το περιοδικό Weinwirtschaft.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης
Ευχαριστημένη από την επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών έμεινε η υπεύθυνος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), κα. Σάντρα Κυριακού.
Η κα. Κυριακού τόνισε ότι η επισκεψιμότητα σε σχέση με την τελευταία χρονιά ήταν κάπως αυξημένη γεγονός που αποτυπώνει, όπως υποστήριξε η ίδια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επισκέπτες για το ελληνικό κρασί.

 Οι εκθέτες ωστόσο υποστήριξαν ότι η επισκεψιμότητα ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ κάποιοι από αυτούς μας είπαν ότι σε γενικές γραμμές το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την ελληνική παρουσία δεν ήταν ποτέ, τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια, αυτό που περιμένουν από μία έκθεση τόσο σημαντκή όπως η ProWein.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Έλληνες παντού

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio