Πως να διορθώσει το Netflix την δυσαρέσκεια των συνδρομητών του;
Πηγή: cnet.com
27/03/2023 - 13:39

Μετά την ανακοίνωση της επιπλέον χρέωσης για την κοινή χρήση των κωδικών πρόσβασης, το Netflixπρέπει να βρει τρόπους για να επιδιορθώσει την σχέση του με τους συνδρομητές του. Μήπως είχες και εσύ μια αντίδραση τύπου Wednesday Adams όταν έμαθες για τις επιπλέον χρεώσεις; Αν όχι εσύ, κάποιοι είχαν.

Ας πούμε πως οι γονείς σου είναι στην επαρχία και εσύ στην Αθήνα, δεν είναι πιο εύκολο ένα σπίτι να μοιράζεται τον κωδικό λογαριασμού; Το ίδιο είναι αν η οικογένεια έχει τρία παιδιά, τα δύο σπουδάζουν και το άλλο είναι στρατό. Το πορτοφόλι είναι ένα και είναι κοινό. Δεν είναι σαν να παίζεις για να διασκεδάσεις στη NetBet, τα πράγματα είναι σοβαρά.

Μετά την ανακοίνωση της κίνησης του Netflixνα χρεώνει τα μέλη πρόσθετες χρεώσεις για κοινή χρήση λογαριασμών οι συνδρομητές δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι με την αλλαγή.  Μάλιστα η εταιρεία κλήθηκε να λογοδοτήσει για ένα tweetπου είχε κάνει πέντε χρόνια πριν: « Αγάπη είναι να μοιράζεσαι έναν κωδικό πρόσβασης.

Ακόμα και η εταιρία που κατασκευάζει το δημοφιλές παιχνίδι χαρτιώνUNOέλαβε θέση ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Εκατοντάδες φωνές συνδρομητών πληκτρολογούν οργισμένα μηνύματα κατά του Netflixκαι ορκίζονται πως θα ακυρώσουν τον λογαριασμό τους.

Το Netflixέχει υπολογίσει τους θεατές εκτός του βασικού νοικοκυριού ως επιπλέον μέλη ή υπολογαριασμούς. Στην Ελλάδα περιμένουμε την αλλαγή τον Μάρτιο ή Απρίλιο για να δούμε τελικά πόσοι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον λογαριασμό τους. Αν και η συνδρομή δεν είναι τόσο ακριβή όσο στον Καναδά όπου οι τιμές είναι  16,5$ για ένα τυπικό πρόγραμμα 21$ για το premiumκαι το κόστος προσθήκης ενός επιπλέον ατόμου είναι 8$ ανά άτομα είναι ένα σημαντικό ποσό για την τσέπη του Έλληνα.

Το θέμα είναι πως αφού η εταιρία παίρνει από τους συνδρομητές πρέπει αντίστοιχα να δώσει και κάτι. Χρειάζεται να δημιουργήσει ένα φτηνότερο πακέτο για τους φοιτητές ώστε να ικανοποιήσει την μεγάλη μερίδα των γονιών με παιδιά που σπουδάζουν. Αφού θα έχει την παραπάνω χρέωση αν μη τι άλλο θα πρέπει να προσφέρει μια πιο άνετη φοιτητική ζωή.

Τα παιδιά του πανεπιστημίου λατρεύουν το streamingκαι συχνά το απολαμβάνουν μέσα από τους λογαριασμούς των γονιών τους, σαν μέλη του ίδιο νοικοκυριού. Οι φοιτητές χρειάζονται ένα πρόγραμμα με τιμή χαμηλότερη από τη βασική συνδρομή και στην χειρότερη ας έχουν και διαφημίσεις. Τα φοιτητικά πακέτα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Ηulu, η ParamountPlusκαι το Spotifyτο κάνουν ήδη και με αυτό αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο είναι και εφικτό και κερδοφόρο.

Και οι τρεις πλατφόρμες χρησιμοποιούν το SheerID για την επαλήθευση της καταλληλότητας για φοιτητές και φοιτητές. Η Hulu χρεώνει τους επιλέξιμους φοιτητές 2 $ το μήνα για το πρόγραμμα που βασίζεται σε διαφημίσεις. Η συνδρομή Premium Student του Spotify είναι 5 $ ανά μήνα με τον πρώτο μήνα δωρεάν και το πρόσθετο προνόμιο δωρεάν πρόσβασης στο Showtime και στο Hulu με διαφημίσεις. Η Paramount Plus παρέχει έκπτωση 25% στο πρόγραμμα Essential για φοιτητές που διαρκεί τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν αποφοιτήσουν νωρίς. Πλέον υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην συνδρομητική τηλεόραση από παγκόσμιες πλατφόρμες μέχρι και κάθε τοπικού καναλιού που θέλει και εκείνο ένα μερίδιο στην τεράστια αυτή αγορά.

Αν το Netflix ακολουθούσε το παράδειγμά τους θα μπορούσε να βρει το ιδανικό σημείο μεταξύ 2 και 5 ευρώ το μήνα για να βοηθήσει τον φοιτητή. Εάν η πλατφόρμα θέλει να διατηρήσει τους αριθμούς των συνδρομητών του, γιατί όχι;

Γιατί το Netflix χρεώνει τέλη για υπολογαριασμούς;

Για το Netflix, όλοι πρέπει να πληρώσουν για να δουν, ειδικά αν δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Από επιχειρηματική άποψη, η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει ευκαιρίες για να κερδίσει χρήματα σε κοινόχρηστους λογαριασμούς. Σκοπός της χρηματοδότησης της δημιουργίας περιεχομένου και των συνολικών λειτουργιών, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης κερδών πρώτου τριμήνου της εταιρείας το 2022. «Μια άλλη εστίαση είναι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας εσόδων από την κοινή χρήση — τα 100 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν λογαριασμό άλλου νοικοκυριού», έγραψε το Netflix στην επιστολή του προς μετόχους. Σύμφωνα με το Netflix, περισσότερα από 30 εκατομμύρια από εκείνους που πιστεύουν ότι η κοινή χρήση κωδικών είναι αγάπη ζουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το πρόσθετο κόστος ισχύει επί του παρόντος σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία. Σε ορισμένες περιοχές, οι πρόσθετες χρεώσεις συνοδεύονται επίσης από πρόσθετα βήματα, όπως η επαλήθευση της σύνδεσης της συσκευής σας στην κύρια τοποθεσία σας.

 

Το Netflix θα μπορούσε να χάσει από τον ανταγωνισμό

Με μια τόσο γεμάτη αγορά υπηρεσιών ροής, κάθε αύξηση τιμής, χρέωση πρόσθετου και ταλαιπωρία μπορεί να κάνει μια πλατφόρμα λιγότερο απαραίτητη. Το Netflix γνωρίζει ότι αν και ήταν πρωτοπόρος σε αυτόν τον χώρο, υπάρχουν αντίπαλοι που θέλουν να είναι στην κορυφή. Το κόστος των τελών κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η νέα ρύθμιση αξίζει τον κόπο για το Netflix, αλλά θα είναι μια δύσκολη μάχη για να προσελκύσουν πελάτες σε όλο τον κόσμο. Κάποια εκπτωτικά πακέτα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα.

 

Πηγή: cnet.com


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Άρθρα της Πόλις, Εικονοσκόπιο

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio