Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα
Υλικά
- 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 250 γραμμ. δαμάσκηνα
- 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
- Για τη μαρινάτα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 καρότο κομμένο στα δύο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 2 γαρίφαλα
- 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.
Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνομε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Να θυμάστε ότι:
Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.
Mερίδες 8
Χρόνος Μαγειρέματος:75 λεπτά