Lotteries & Logistics



29/11/2024 - 00:51

Του Απόστολου Μάνθου

Ξεκινάω με τη Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ), όπου διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των third-party logistics παρέχοντας υπηρεσίες στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας από την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη διανομή, την διεθνή διαμεταφορά ως και την  πώληση αγαθών.

Ο όμιλος εξυπηρετεί τους πελάτες του στην Ελλάδα μέσα από έντεκα  κέντρα διανομής στην Αθήνα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, και ένα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σίνδου. Οι δραστηριότητες του ομίλου επεκτείνονται επίσης και στην Κύπρο με πέντε κέντρα διανομής, ενώ διατηρεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίκτυο διεθνών μεταφορών σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ιταλία. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο στόλο 150 οχημάτων – ψυγείων διαφορετικών μεγεθών που  επιτρέπουν την εξυπηρέτηση όλων των τελικών σημείων παράδοσης. Καθημερινά ο όμιλος παραδίδει πάνω από  2.000 παραγγελίες προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας (-24 ως +18) και πάνω από 2.100 παραγγελίες ξηρού φορτίου.

Η Foodlink είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εισήλθε στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) μέσω της αποκλειστικής  συνεργασίας της με τον παγκόσμιο ηγέτη στις τεχνολογίες φορητής ρομποτικής τη κινέζικη εταιρεία Geek+, τοποθετώντας στις εγκαταστάσεις της τη ρομποτική λύση. Με τον τρόπο αυτό η Foodlink έχει ανεβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών, έχει αυξήσει την παραγωγικότητα ενώ συγχρόνως μείωσε σημαντικά τα κόστη διαχείρισης, παρέχοντας  ευελιξία, προσαρμοστικότητα και υψηλή ακρίβεια εκτέλεσης.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος αποτελεί έναν από τους ταχύτατα  αναπτυσσόμενους ομίλους logistics στην Ελλάδα, προσελκύοντας μεγάλους πελάτες  με υψηλό περιθώριο μεικτού κέρδους.

Η Foodlink έχει πάνω από 50 ισχυρούς πελάτες όπως είναι: Philip Morris, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, PepsiCo, Campari Group, Inditex (Zara), Jacobs Douwe Egberts, General Mills, Arla, Sephora, Nova, Kafea Terra (illy), Mondelēz International (Lacta) κ.α. Τελευταία πρόσθεσε στο πελατολόγιό της και τη Red Bull ενισχύοντας έτσι τους λόγους που θα δώσουν «φτερά» στη τιμή της μετοχής.

Μιλάμε για έναν όμιλο που διακινεί καθημερινά προϊόντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μη τον κοιτάτε που βρίσκεται στην Εναλλακτική Αγορά και κοστίζει στο ταμπλό μόλις 12 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά δεδομένα που θα εμφανίσει ο όμιλος στη διετία είναι για πολλαπλάσια κεφαλαιοποίηση η οποία μάλιστα θα εκτιμηθεί καταλλήλως όταν κάνει και τη μετάταξη στη Κύρια Αγορά.

Σε επίπεδο τώρα θεμελιωδών στοιχείων η Foodlink πάει να κλείσει το 2024 με έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 100 εκατ. ευρώ με το πρώτο εξάμηνο να δείχνει έσοδα στα 46,05 εκατ. ευρώ από 39,64 εκατ. ευρώ που είχε στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το 2023 τα έσοδα του ομίλου ήταν στα 83 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 4,64 εκατ. ευρώ ενώ για το δεύτερο εξάμηνο ο όμιλος μας ετοιμάζει μια θετική έκπληξη ανεβάζοντας έτσι το έτος υψηλότερα από εκείνα του 2023. Να θυμίσω ότι για το 2023 ο όμιλος είχε φέρει EBITDA κέρδη στα 8,855 εκατ. ευρώ (!) όταν  η κεφαλαιοποίησή του είναι στα 12 εκατ. ευρώ. Στη Γενική Συνέλευση πάντως η διοίκηση έκανε λόγο για μια περαιτέρω διεύρυνση του ετήσιου EBITDA κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ  σε σχέση με το 2023.

Πάμε τώρα στα καθαρά κέρδη που έχουν αρχίσει και δείχνουν μια έντονη στροφή προς τα πάνω. Στο πρώτο λοιπόν εξάμηνο ο όμιλος έβγαλε καθαρά κέρδη της τάξης των 334 χιλ. ευρώ ενώ η εταιρεία έβγαλε 505,8 χιλ ευρώ. Αυτή η διαφορά έγκειται στην Αθηναϊκή η οποία στο πρώτο εξάμηνο ήταν ζημιογόνος. Στο δεύτερο όμως εξάμηνο η Αθηναϊκή θα γυρίσει σε κερδοφορία οπότε τα ετήσια κέρδη θα είναι σε υψηλότερα  επίπεδα. Μια Αθηναϊκή που έχει ανεβάσει  τα έσοδά της από τα 7 στα 24 εκατ. ευρώ έχοντας ως άσσο στο μανίκι της τα … Zara.

Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει πατήσει πάνω στη γιγάντια δεξαμενή «μαζέματος»  και να ετοιμάζεται να πάρει τον ανοδικό δρόμο προς την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στα 0,54 ευρώ με 0,662 ευρώ. Ο όμιλος θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μετατρέπεται  από growth story σε profit story ανεβάζοντας σημαντικά τη κερδοφορία του.

Foodlink

Προχωράω στην Intralot (ΙΝΛΟΤ) που θα ανακοινώσει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2024 και αναμένονται βάσει των εκτιμήσεων να είναι λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περσινού εννεαμήνου μιας που συνεχίζεται και στο τρίτο τρίμηνο η δυσμενή επίδραση του νομίσματος της Αργεντινής ενώ δεν υπήρχαν τα κατάλληλα τζακ ποτ για να του ανεβάσει τα έσοδα. Αυτό όμως που θα παίξει τον ρόλο του μιας που θα είναι και το πλέον δυνατό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα είναι το τέταρτο οπότε εκεί θα φανεί αν η Intralot καταφέρει να περάσει πάνω από τα οικονομικά στοιχεία του 2023.

Από διαγραμματικής τώρα απόψεως θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της έντονης  βύθισης που υπέστη η μετοχή έχοντας ως αφετηρία  την 8η Οκτωβρίου όταν  και έχασε μετά από 100 μέρες τη στήριξη του επιπέδου των 1,10 ευρώ και κατέληξε μετά από βραχυχρόνιες συσσωρεύσεις και έντονα ξεσπάσματα πωλήσεων έως και τα 0,86 ευρώ αποτυπώνοντας έτσι μια σημαντική πτώση της τάξης του -22%. Ο συνολικός όγκος που έχει πραγματοποιηθεί από τις 8 του Οκτώβρη έως και σήμερα έχει φτάσει τα 30,6 εκατ. τεμάχια με το Vwap της κίνησης να δίνει τα 1,01 ευρώ.

Από τις 8 Οκτωβρίου λοιπόν έως και τις 24 Οκτωβρίου ο «ιχνηλάτης» του πραγματικού όγκου των συναλλαγών (Volume footprint) δίχως το θόρυβο που προκαλούν τα πακέτα, οι ειδικοί και οι intraday κινήσεις εμφανίζεται φυσιολογικός με τη μετοχή να ακολουθεί την πτωτική διάθεση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη πραγματοποιώντας μια πλάγια κίνηση 8,12 εκατ. τεμαχίων ανάμεσα κυρίως στο  1,10 και τη σημαντική στήριξη του 1,05. Η ημερομηνία  κλειδί που άρχισε να αλλάζει  τα δεδομένα στον «ιχνηλάτη» είναι η Παρασκευή στις 25 Οκτωβρίου όπου έγιναν 920 χιλ. τεμάχια και η μετοχή ενώ πήγε να περάσει με δύναμη πάνω από το 1,10 γράφοντας το 1,108 γύρισε άτσαλα μέσω σημαντικών εντολών πωλήσεων προς τα 1,064 ευρώ. Εκείνη την ημέρα ο δείκτης του όγκου είχε την ένδειξη ενός ισχυρού πωλητή. Την ίδια μέρα η αγορά έμαθε ότι πρώτον η Intracom Holdings έφτασε τη συμμετοχή της στην Intralot στο 10,004% και δεύτερον ότι ο υιός Αντωνόπουλος πήρε στα χέρια του 6 εκατ. μετοχές (23 Οκτ. είχε γίνει η μεταβίβαση).

Στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις 29 έως και 01 Νοεμβρίου όπου η τιμή της μετοχής διέσπασε τα 1,05 και κινήθηκε έντονα πτωτικά προς τα 0,99 ευρώ ο δείκτης του όγκου «άλλαξε» στη κυριολεξία χρώμα εμφανίζοντας έναν πολύ δυνατό πωλητή που δεν τον ενδιέφερε και τόσο ιδιαίτερα η τιμή της μετοχής αλλά να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια στην αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το candlestick (2) της 31 Οκτωβρίου. Το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου μας έτυχε και η είδηση ότι η Intralot έχασε το συμβόλαιο του Οχάιο με αποτέλεσμα με λίγο «σπρώξιμο» από κάποια αρνητικά δημοσιεύματα να βρεθεί τη Δευτέρα στις 4 Νοεμβρίου σε συνέχεια πτώσης έως τα 0,952 ευρώ. Στις επόμενες δύο μέρες βγήκε μια φυσιολογική ανοδική κόντρα από τους αγοραστές φτάνοντας έως τα 1,03 ευρώ αλλά κάπου εκεί ο δείκτης του όγκου άρχιζε και πάλι να κοκκινίζει πράγμα που σήμαινε ότι ο πωλητής ή οι πωλητές ξαναεμφανίστηκαν στο προσκήνιο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα έντονο καθοδικό crescendo έως και τα 0,86 ευρώ στις 19 Νοεμβρίου, όπου έγινε και ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών των 2,34 εκατ. τεμαχίων. Από εκεί και έπειτα ο δείκτης φανέρωσε κάποιες σημαντικές αγοραστικές δυνάμεις όπου μάζεψαν ένα μεγάλο αριθμό μετοχών ωθώντας τη  προς το επίπεδο των 0,97 ευρώ.  

Στις δε τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή δείχνει να ηρεμεί  πάνω από το όριο των 0,90 ευρώ, αλλά για να μπορέσουμε να πούμε ότι η νίκη πάει προς το στρατόπεδο των αγοραστών θα πρέπει να διασπαστεί ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών η περιοχή των 0,97 ευρώ. Η αγορά πάντως φωτογραφίζει ως αρχή της  πτωτικής χιονοστιβάδας τις πιθανές ισχυρές  πωλήσεις που προήλθαν από τα 6 εκατ. τεμάχια του κυρίου Αντωνόπουλου και όχι από το συμβόλαιο που χάθηκε στο Οχάιο.

Intralot

Για το συμβόλαιο του Οχάιο θα λέγαμε απλώς «so what”.

Η Intralot  θα συνεχίσει έως το καλοκαίρι του 2027 να διαχειρίζεται το λοταριακό σύστημα του Οχάιο με τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα και δίχως να βάλει ούτε ένα δολάριο. Το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να εισπράξει ένα EBITDA που θα αγγίζει τα 58 εκατ. δολάρια.  Στο μετά φυσικά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα πάρει παράταση γιατί κάπου «σκάλωσε» ο καινούργιος ανάδοχος. Στην Αγγλία πάντως που έχει γίνει ένας ανάλογος διαγωνισμός έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα η Scientific Games δεν έχει μπορέσει να αναλάβει αλλάζοντας την IGT.

Πέρα από αυτό το νέο συμβόλαιο στο Οχάιο ήταν πολυσύνθετο και αρκετά δαπανηρό δίχως μάλιστα να έχει και σημαντικές παρακαταθήκες για υψηλό περιθώριο κερδοφορίας. Το αντίθετο μάλιστα.

Για την ακρίβεια θα έπρεπε η Intralot αν το έπαιρνε να ξηλώσει και να πετάξει όλα τα παλιά μηχανήματα και να αγοράσει έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2027 καινούργια αξίας 175 εκατ. δολαρίων συν άλλα 25 εκατ. δολάρια που θα ήταν για τη συντήρησή τους. Κοινώς δηλαδή θα έπρεπε πρώτον να βγάλει από τη τσέπη της 200 εκατ. δολάρια επιβαρύνοντας σημαντικά το δανεισμό της και  δεύτερον να αρχίσει να κάνει εμπροσθοβαρή εισπράξεις από το έργο για να μπορέσει να το αποσβέσει με αποτέλεσμα όταν θα έχει τελειώσει από το «ζόρι» αυτό το… 2032 να παίρνει καθαρό ένα πολύ μικρότερο ποσό. Αν φυσικά άντεχε μέχρι τότε.

Αυτό λοιπόν το έργο που θα παιχτεί το 2027, η αγορά έτρεξε να το προεξοφλήσει αρνητικά λες και ξέρει πού θα βρίσκεται η μετοχή της Intralot το 2027. Γνωστό φυσικά το φαινόμενο αυτό καθώς η  άλλη πλευρά της θετικής προεξόφλησης δεν παίζει με τίποτα. Γιατί, για παράδειγμα, δεν προεξοφλούμε τώρα τα 2,7 δισ. ευρώ EBITDA που θα κατεβάζει η ΔΕΗ το 2027 και να την πάμε στα 20 ευρώ;

Επιμένω για άλλη μια φορά ότι για τις μέρες που μένουν έως το τέλος του έτους ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος είναι στην Αυστραλία που μπορεί να εξελιχθεί να φέρνει πάνω κάτω τα ίδια EBITDA  που παίρνει από το Οχάιο και ο δεύτερος για το μεγάλο  έργο  των VLT monitoring στην πολιτεία του Ιλινόις όπου και εκεί τα EBITDA είναι πολύ δυνατά.

Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι στο επόμενο 20μηνο θα υπάρξουν στην Αμερική διαγωνισμοί για νέα  συμβόλαια μεγέθους από 750 εκατ. δολάρια  έως 2,5 δισ. δολαρίων  σε 15-16 πολιτείες που σήμερα στην πλειονότητά τους βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ανταγωνιστών και η Intralot ετοιμάζεται με όλες τις δυνάμεις της να τα διεκδικήσει είτε μόνη της είτε με το κατάλληλο συνεργάτη. 

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio