Γιάννος Παπαντωνίου. Το χρονικό ενός υπουργού που κατέληξε στον Κορυδαλλό. Οι φρεγάτες, οι βίλες, οι λογαριασμοί στην Ελβετία και η «λίστα Λαγκάρντ»…
Πηγή: mixanitouxronou / militaire.gr / kathimerini
24/10/2018 - 16:06

Στις φυλακές Κορυδαλλού πρόκειται να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση Εισαγγελίας και Ανακριτών Διαφθοράς. Παράλληλα αναμένεται και η προσωρινή κράτηση της συζύγου του, Σταρούλας Κουράκου, η οποία θα οδηγηθεί στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

Το βαρύ κατηγορητήριο, πάνω από 650 σελίδες, αποτέλεσε τη βάση των πολύωρων απολογιών, οι οποίες ελήφθησαν από την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γεώργιο Ευαγγέλου.

Με την σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου

Με την σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου

 

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης αναφέρονται τρεις συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν ανακρίτρια και εισαγγελέα στην απόφαση για προφυλάκιση. Συγκεκριμένα για το ζεύγος Παπαντωνίου κρίθηκε ότι:

– Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.

– Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων

– Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν

Κατά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη σύμβαση για αναβάθμιση του προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αρνήθηκε τα του κατηγορητηρίου, ότι η υπογραφή της σύμβασης αυτής προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, η οποία αποτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, και επέμεινε στην αρχική του θέση ότι δεν υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών, που ανέρχονται στα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Το χρονικό του σκανδάλου

Τον Δεκέμβρη του 2001, ο ναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης τόνισε την ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών – κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό αποκλειομένου του εκσυγχρονισμού των φρεγατών «S» που ήταν ήδη γηρασμένες και εκτός χρόνου που προβλέπει τέτοια διαδικασία. Την επόμενη χρονιά, εκτός των άλλων πιστώσεων είχαν διατεθεί, 500 εκ. ευρώ για προμήθεια φρεγατών. Ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. συνέταξε έκθεση NON PAPER προς τον υπουργό, τονίζοντας ότι το κόστος δυνανάλογα υψηλό σε σχέση με το αποτέλεσμα (μεγάλο κόστος – μικρή ωφέλεια).

Ο κ.Παπαντωνίου όμως προειδοποίησε τον αρχηγό ότι αν το Πολεμικό Ναυτικό επέμενε στον μη εκσυγχρονισμό των γηραιών φρεγατών, θα του στερούσε την πίστωση των 500 εκ. ευρώ την οποία θα έδινε στο ΓΕΣ ή το ΓΕΑ. Αμέσως μετά η συμφωνία έκλεισε και το ΚΥΣΕΑ στις 25.11.02, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό με κόστος περί τα 380 εκ. ευρώ.

Στις 17 Δεκέμβρίου 2002, δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κρητικός και Σπηριούνης υποβάλλουν ερώτηση στη Βουλή και ερωτούν αν το NON PAPER είναι γνήσιο και αν ισχύουν οι αντιρρήσεις του Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό. Ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ επί της ουσίας από τον τότε υπουργό. Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου «S» στα Ελληνικά Ναυπηγεία θα πραγματοποιούνταν με υποκατασκευαστή την Γαλλική Εταιρεία THALES.

Οι καταγγελίες Ζοσεράν

Την 30η Σεπτεμβρίου του 2005 ο κορυφαίος Αξιωματούχος της THALES κ. Michel Josserand, ο οποίος είχε έχει εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας με εξοπλισμούς του Ιράκ, καλεί για συνέντευξη τις εφημερίδες Le Monde, La Liberation, Le Figaro, L’ umanite κ.α. και εκτός των άλλων κατήγγειλε «En 2002-2003, je me suis deplace en Grèce a plusieurs reprises…». Δηλαδή τα έτη 2002 και 2003 επισκέφτηκα πολλάκις την Ελλάδα για το θέμα του συστήματος C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το διεκδικούσαμε εμείς (THALES) αλλά και η κοινοπραξία Αμερικανική SAIC – SIEMENS. Ο εκεί εκπρόσωπός μας κ. Ρ με ενημέρωσε ότι για να κερδίσουμε την υπόθεση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτείται το «λάδωμα» 7 – 10% του Έλληνα Υπουργού Άμυνας.

Σύντομα πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση αυτή ήταν χαμένη γιατί πίσω από την SAIC ήταν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Dick Cheney. Ο Ρ. με πληροφόρησε ότι οι Αμερικανοί θα διαπραγματευθούν το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Δημ. Τάξεως. Σήμερα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες έχουμε κάνει συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, για τον εκσυγχρονισμό των “S”. Η δαπάνη είναι 380 εκ. ευρώ…». Ο Γάλλος επισήμως ανέφερε κι άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το νούμερο του εκσυγχρονισμού σχημάτιζε το νούμερο της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 25 – 35 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Παπαντωνίου μήνυσε μόνο την LIBERATION για συκοφαντική δυσφήμιση, γιατί δημοσίευσε, ανεξέλεγκτα, τα όσα κατήγγειλε ο κ. MJ. Ο Έλληνας υπουργός μίσθωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών στο Παρίσι για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Η Γαλλική Δικαιοσύνη καταδίκασε την LIBERATION σε ποινή καταβολής του ποσού των 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του, χωρίς να τις ελέγξει..».

Η ομάδα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προχώρησε σε έλεγχο της υπόθεσης του εκσυγχρονισμού των “S” και εισηγήθηκε τον Απρίλιο του 2014 την δίωξη 11 προσώπων. Ο φάκελος της υπόθεση έφτασε και στη Βουλή, όμως λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων επεστράφη στην Εισαγγελία.

Η χλιδάτη ζωή με την Ρούλα Κουράκου και η λίστα Λαγκάρντ

Στη θέση 919 της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, αναφερόταν το όνομα της Σταυρούλας Κουράκου με την ιδιότητα της μπίζνες γούμαν. Η κα Κουράκου είναι η δεύτερη σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία αρχικά υπήρξε γραμματέας του.

Μέχρι το 1995 δεν είχε ακουστεί το παραμικρό για την οικονομική κατάσταση τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του. Από το διάστημα που τον έχρησε ο Κ. Σημίτης υπουργό Εθνικής Άμυνας, άρχισαν τα πρώτα σύννεφα. Το έναυσμα δόθηκε από την αγορά ενός ακίνητου στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο χαρακτηρίσθηκε παλάτι. Σε ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. που αγοράσθηκε το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Επίσης, το 2002 ο Γιάννος Παπαντωνίου αγοράζει στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια 5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα, τα οποία μαζί με την άδεια του κτίσματος ανήκουν στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου. Σε αυτόν το χώρο, ο πρώην υπουργός έχτισε το 2006 μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ., η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Στην ακίνητη περιουσία του κ. Παπαντωνίου ανήκουν ακόμα τρία διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι. Στο ένα από αυτά, πολυτελέστατης κατασκευής ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε στήσει τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του. Μαζί µε τη σύζυγό του, άφησαν το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια, και μετακόμισαν στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει να μεταφέρουν και τα 2,8 εκατομμύρια φράγκα.

Άλλωστε μέσα στη δικογραφία αναφέρονται εισροές χρηματικών ποσών από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπός της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονταν στην Κύπρο, από όπου γίνονταν τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά, κατά τους ανακριτές, εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες στους ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Εικονοσκόπιο, Επίκαιρα, Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio