“Fly In League With The Night”: Η μυστηριώδης Lynette Yiadom-Boakye στην Tate Britain


04/08/2022 - 10:45

Η γραφή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλλιτεχνικό έργο της εικαστικού/ζωγράφου Yiadom-Boakye. «Γράφω για τα πράγματα που δεν μπορώ να ζωγραφίσω και ζωγραφίζω τα πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να γράψω», έχει η ίδια χαρακτηριστικά εξηγήσει. Οι πίνακές της συνδυάζονται με ποιητικούς, φαινομενικά άσχετους τίτλους, όπως «Δέσε τον πειρασμό στην Τρωάδα» / ”Tie the Temptress to the Trojan”, (2016) και «Να αυτοσχεδιάσεις ένα βουνό» / To Improvise a Mountain” (2018).

alt
Lynette Yiadom – Boakye A Passion Like No Other 2012 Collection Lonti Ebers © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye Photo: Marcus Leith
alt
Lynette Yiadom – Boakye To Improvise a Mountain 2018 Private Collection © Courtesy of Lynette Yiadom – Boaky e Photo: Marcus Leith

Η Yiadom-Boakye (γενν. 1977) θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες παραστατικές ζωγράφους που εργάζονται σήμερα και είναι διάσημη για τις αινιγματικές ελαιογραφίες της με ανθρώπινα πρόσωπα που φαντάζεται εξ ολοκλήρου η καλλιτέχνιδα. Σε μια εποχή που η σύγχρονη τέχνη παραμένει «δέσμια» των εικαστικών εγκαταστάσεων, του κινηματογράφου και του εννοιολογικού έργου, η Yiadom-Boakye επιλέγει την παραστατική ζωγραφική.

Οι φιγούρες στους πίνακες του Yiadom-Boakye είναι ταυτόχρονα οικείες και μυστηριώδεις. Καθένα από τα έργα της δημιουργείται από ένα σύνθετο αρχείο από βγαλμένες εικόνες και τη δική της φαντασία, θέτοντας ερωτήματα ταυτότητας και αναπαράστασης.

alt
Lynette Yiadom – Boakye Amaranthine 2018 Private Collection © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye Photo: Marcus Leith
alt
Lynette Yiadom – Boakye The Cream And The Taste 2013 Courtesy Duro Olowu © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye

Ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στα παιχνίδια της σκιάς, στα λαμπερά αστραφτερά δόντια των προσώπων που έχει πλάσει με τη φαντασία της, παίζοντας με τη λάμψη των σκούρων χρωμάτων στα σκοτάδια της νύχτας. Μια λάμψη λευκού μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, το αγαπημένο της, είτε πρόκειται για ένα μάτι, ένα τσιγάρο ή ένα λουλούδι πίσω από το αυτί- το βλέμμα και η ματιά της συναρπαστική, αλλά κυρίως αινιγματική.

Η Lynette Yiadom-Boakye φιλοτεχνεί παραστατικούς πίνακες που προέρχονται από ποικιλία υλικού είτε μέσα από λευκώματα, φωτογραφίες ή ιδέες που αναδύονται στη σκέψη της. Οι φιγούρες της κατοικούν σε αινιγματικά περιβάλλοντα, διαχρονικά και συχνά αφηρημένα. Δουλεύοντας με ελαιοχρώματα σε καμβά ή χοντρό λινό, έχει αναπτύξει μια γλώσσα ζωγραφικής που είναι μοναδικά δική της.

alt
Lynette Yiadom – Boakye Complication 2013 Pinault Collection © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye Photo: Marcus Leith
alt
Lynette Yiadom – Boakye Condor and the Mole 2011 Arts Council Collection, Southbank Centre, London © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye

Μια γυναίκα κοιτάζει προς τα κάτω, μια άλλη κοιτάζει αλλού, μια τρίτη κλείνει τα μάτια της μπροστά μας: τι σκέφτονται; Δύο φιγούρες καλύπτουν το στόμα τους σε θεατρικές χειρονομίες σιωπής: τι κρύβουν; Μια ομάδα αθλητών που αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον, φορούν όλοι μαύρα σορτς, εκτός από έναν με λευκό εσώρουχο – γιατί, και ποια είναι η σημασία;

«Ανάπαυση καθώς η μέρα ξεκινάει
Δίπλα στην εξάλειψή της
Και με κόπο να μετριάσω το φως
Ελεύθερος σαν την κουκουβάγια όταν
Η ανάγκη έρχεται χτυπώντας
Για να πετάξει μαζί με τη νύχτα».

(ελεύθερη μετάφραση)

Οι πίνακές της δημιουργούνται σε αυθόρμητες και ενστικτώδεις εκρήξεις, αποκαλύπτοντας εκφραστικές, σύντομες πινελιές και μια χαρακτηριστική παλέτα σκοτεινών, δραματικών τόνων που έρχονται σε αντίθεση με λάμψεις φωτεινότητας. Αφαιρώντας τα σημαίνοντα στοιχεία οποιασδήποτε συγκεκριμένης εποχής, οι φιγούρες της μοιάζουν να υπάρχουν εκτός συγκεκριμένου χρόνου ή τόπου, προσκαλώντας τους θεατές να προβάλουν τις δικές τους αφηγήσεις, αναμνήσεις και ερμηνείες.

alt
Lynette Yiadom – Boakye For The Sake Of Angels 2018 Promised Gift of Mr and Mrs Demetrios T. Patrinos to Carnegie Museum of Art, Pittsburgh © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye Photo: Marcus Leith

Αυτό το φθινόπωρο η Tate Britain θα παρουσιάσει τη μεγάλη έκθεση της Lynette Yiadom-Boakye ”Fly In League With The Night”. Αυτή η έκθεση θα συγκεντρώσει πάνω από 70 πίνακες που καλύπτουν δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων έργων από την έκθεση των μεταπτυχιακών της σπουδών.

Εξετάζοντας την εξέλιξη της μοναδικής μορφικής γλώσσας της Yiadom-Boakye από το 2003 έως σήμερα, η έκθεση θα περιλαμβάνει πρώιμους πίνακες όπως το ”First” (2003), που δημιουργήθηκε για την έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών της στη Royal Academy Schools, μαζί με πιο πρόσφατα παραδείγματα των πιο γνωστών πινάκων της, όπως τα ”A Passion Like No Other” (2012), ”Amaranthine” (2018) και ”For the Sake of Angels” (2018).

alt
Lynette Yiadom – Boakye Citrine by the Ounce 2014 Private Collection © Courtesy of Lynette Yiadom – Boakye

Η πιο εκτεταμένη έκθεση του έργου της καλλιτέχνιδας μέχρι σήμερα, η ”Fly In League With The Night” είχε αρχικά παρουσιαστεί στην Tate Britain το 2020, αλλά διακόπηκε λόγω της πανδημίας του covid.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα της Yiadom-Boakye, των επιμελητών της έκθεσης και της Αμερικανίδας ποιήτριας και συγγραφέως Elizabeth Alexander.

Λίγα λόγια για την Lynette Yiadom-Boakye

Η Lynette Yiadom-Boakye γεννήθηκε το 1977 στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Η καταγωγή της είναι από τη Γκάνα. Μετά από ένα βασικό πρόγραμμα σπουδών στο Central St Martins, σπούδασε για το πτυχίο της στο Falmouth College of Art και για το μεταπτυχιακό της στη Royal Academy Schools. Το 2019 συμμετείχε περίπτερο Ghana Freedom στη Διεθνή Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2013 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Turner ενώ το 2018, της απονεμήθηκε το σημαντικό Διεθνές Βραβείο Carnegie.

Το έργο της εκπροσωπείται σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο και έχει εκθέσει διεθνώς, μεταξύ άλλων σε ατομικές εκθέσεις στο Mudam Luxembourg – Musée d’ArtModerne Grand-Duc Jean (2022), στο Moderna Museet της Στοκχόλμης (2021), στην Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen του Ντίσελντορφ (2021), στο New Museum of Contemporary Art της Νέας Υόρκης (2017), στην Kunsthalle Basel της Ελβετίας (2016), στο Haus der Kunst του Μονάχου (2015) και στη Serpentine Gallery του Λονδίνου (2015).

Πληροφορίες για την έκθεση

Tate Britain, 24 Νοεμβρίου 2022 – 26 Φεβρουαρίου 2023

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio