Πολίτες στη διαβούλευση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ



01/02/2011 - 11:31

Συνολικά 359 σχόλια, απόψεις και προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οπως αναμενόταν, τα περισσότερα σχόλια (196) συγκέντρωσε το εισαγωγικό κείμενο με τις προτάσεις του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απλοί πολίτες, αλλά και φορείς εστίασαν στα υφιστάμενα προβλήματα στον χώρο των ΑΕΙ, με αρκετούς να επισημαίνουν την ανάγκη αξιολόγησης των καθηγητών, ώστε να προωθηθεί η αξιοκρατία, αλλά και την ανάγκη απαλλαγής από την κομματοκρατία που φαίνεται να κρατάει ομήρους τα πανεπιστήμια.

Δεν έλειψαν προτάσεις για σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά, αλλά και την καταβολή χαμηλών διδάκτρων από φοιτητές, με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων.
Θερμή υπήρξε η συζήτηση και για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές». Μεταξύ άλλων, αρκετοί σχολιαστές τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να πάρουν το πτυχίο τους θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν αργότερα τις σπουδές τους. Υπήρξε μάλιστα και πρόταση για εγγραφή τους σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου!

Εν τω μεταξύ, ανοικτή επιστολή με τίτλο «Τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά» κατέθεσαν 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές ως συμβολή στην εξελισσόμενη δημόσια διαβούλευση για την ανώτατη εκπαίδευση. «Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι απλή “μεταρρύθμιση περικοπών” αλλά να γίνει” μεταρρύθμιση αξιών”. Στη σημερινή κρίση, κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα πανεπιστήμια πρέπει να προάγει την προκοπή της χώρας», γράφουν μεταξύ άλλων.

kathimerini.gr


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Νέοι για πάντα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio