Η  πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία και η ανισορροπία αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο



24/07/2025 - 08:38

Η «απομονωμένη» Τουρκία, κατά την εκτίμηση πολλών εγκυρων αναλυτών, επιστρέφει θεαματικά στην Ευρωπαϊκή Πολεμική Βιομηχανία,

Στις  23 Ιουλίου, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Βρετανία για την προώθηση συμφωνίας πώλησης 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Χίλι υπέγραψαν τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι μοιράζονται τη «φιλοδοξία» για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην «οικογένεια του Typhoon». Δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση. Πρόκειται για τετελεσμένο. Και όσοι   έβλεπαν φραγμούς από το Βερολίνο , στη πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, διαψεύστηκαν , το Βερολίνο είπε τελικά «ναι». Η γερμανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στο αίτημα της κοινοπραξίας, με συμμετοχή της Airbus, για την εξαγωγή των μαχητικών που θα κατασκευαστούν στη Βρετανία, με γερμανικά εξαρτήματα, για λογαριασμό της Τουρκίας.

Το πιο κρίσιμο: η Άγκυρα δηλώνει πως θέλει να εξοπλίσει τα Typhoon με πυραύλους METEOR,  υπερόπλα μακράς εμβέλειας που μπορούν να πλήξουν στόχο,  πριν αυτός καν ανιχνεύσει τον εκτοξευτή.  Ο συνδυασμός Eurofighter και  METEOR με προηγμένα βλήματα αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας,  προσδίδουν πλεονέκτημα πρώτου πλήγματος εκτός οπτικής εμβέλειας.  Ένα πλεονέκτημα που είχε η Ελλάδας με  Rafale – Meteor. Εάν η Τουρκία αποκτήσει και τους METEOR, τότε για πρώτη φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αντιμετωπίσει συμμετρία ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου. Μια εξέλιξη που εκθέτει τη Γαλλία και θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ρωγμές στην ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία, αφού ή Γαλλία είχε δεσμευτεί («προφορικά»), ότι οι πύραυλοι  METEOR θα πουληθούν μόνο στην Ελλάδα.

Δόθηκαν εξηγήσεις, το ΠΑΡΙΣΙ έπεισε και η  απάντηση της Αθήνας,  ήταν η παραγγελία της τέταρτης φρεγάτας Belh@rra προς τη Γαλλία, που  κλείνει ένα σοβαρό  κενό στη ναυτική αποτροπή. Η Τουρκία, αποκλεισμένη, προσωρινά έστω,  από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών τύπου στελθ F-35, βρίσκει άλλες διόδους ενίσχυσης. Και το κάνει οργανωμένα, με διπλωματική κάλυψη και τεχνολογική αναβάθμιση.

Η Άγκυρα παίζει σκληρά στο γεωπολιτικό πόκερ. Και η αποτροπή, στον αέρα και στη θάλασσα, δεν χτίζεται με δηλώσεις, αλλά χτίζεται με πράξεις. Πριν επιβληθούν τετελεσμένα από την άλλη πλευρά. Η ισορροπία αποτροπής δεν είναι υπόθεση εντυπώσεων. Είναι υπόθεση ισχύος. Και η αεροναυτική ισορροπία στο Αιγαίο παραμένει εύθραυστη. Γιατί δεν είναι στατική. Εξελίσσεται δυναμικά, με κάθε νέα απόφαση, με κάθε νέα παραλαβή σύγχρονου οπλικού συστήματος, διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο συσχετισμών εξοπλιστικής ισχύος. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, ιδίως στα ζητήματα κυριαρχίας, όχι μόνο δεν επιλύονται , αλλά λειτουργούν ως πεδίο για την Άγκυρα να προβάλλει στρατιωτική ισχύ, στρατιωτικοποιώντας την εξωτερική της πολιτική. Και αυτή η πολιτική  της Τουρκίας, δεν είναι αμυντική. Είναι αναθεωρητική. Και στο βάθος, επεκτατική.  

Η απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης Μερτς να εγκρίνει την πώληση 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία δεν είναι απλώς μια εμπορική πράξη, είναι στρατηγική τομή. Ενισχύει καταλυτικά την τουρκική αεροπορική ισχύ σε μια κρίσιμη γεωγραφία και νομιμοποιεί εκ νέου την τουρκική πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας  Airbus, BAE Systems, Leonardo. Παρά τις εύηχες δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης  περί «μη χρήσης εξοπλισμών κατά συμμάχων», η Άγκυρα αποκτά πλέον ικανότητα εναέριας υπεροχής τέταρτης και πλέον γενιάς. Η γερμανική απόφαση σηματοδοτεί de facto αποδοχή της Τουρκίας ως «ισότιμου παίκτη» και παράγοντα σταθερότητας, την ώρα που η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στηρίζεται σε αναθεωρητική στρατηγική. Οι τουρκικές επιδιώξεις για εξισορρόπηση με το Ισραήλ, αλλά και για αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, εξυπηρετούνται πλέον με ευρωπαϊκή συναίνεση. Το Μνημόνιο Συναντίληψης Λονδίνου–Άγκυρας και η πολιτική νομιμοποίηση της αγοράς από το Βερολίνο αποδομούν το επιχείρημα περί ελέγχου των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Η Ελλάδα, αντί να αρκείται σε δηλώσεις για τα δικά της «σταθερά βήματα», οφείλει να θέσει επειγόντως πολιτικό και θεσμικό βέτο σε κάθε μελλοντική ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Αλλιώς, η αεροπορική ισορροπία στο Αιγαίο δεν θα χαθεί απλώς , αλλά  θα ανατραπεί θεσμικά, με την ευλογία των ευρωπαίων «εταίρων».

Χρήστος Καπούτσης

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio