30 χρόνια Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης

 Η χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα εορταστική γιατί πολλοί σύλλογοι έχουν τα 30χρονά τους.

Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, Μακεδονικός Σύλλογος Νυρεμβέργης «Μέγας Αλέξανδρος», Θρακικός Σύλλογος Νυρεμβέργης «Ορφέας», Nachbarschaftshaus Gostenhof (Πυθαγόρας Νυρεμβέργης), όλοι 30χρονα και ο συνοικιακός σύλλογος Bürgerverein Gostenhof – Muggenhof – Doos 130 χρόνια ζωής. Γεροί νά΄μαστε και να τους χαιρόμαστε.

 Τον χορό άνοιξε η Ελληνική Κοινότητα συνδυάζοντας τα 30χρονα με την δεξίωση του καινούριου χρόνου. Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει κανένα ανεπηρρέαστο, αλλά το θετικό στην όλη περίπτωση είναι ότι ο καθένας έγινε στον άλλο πιό αλληλέγγυος.

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στην Aula του γνωστού Nachbarschaftshaus Gostenhof ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της Κοινότητας υποδέχθηκαν τους καλεσμένους.

 Ο πρόεδρος κος. Δαουράκης χαιρέτισε όλους τους καλεσμένους και έκανε ένα μικρό απολογισμό από τις δραστηριότητες της Κοινότητας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελληνική Κοινότητα είναι η διάδοχος του Εργατικού Συλλόγου Νυρεμβέργης που ιδρύθηκε το 1964, έτσι το 2014 θα μπορούμε να γιορτάσουμε 50 χρόνια Ελληνικής Συλλογικής δράσης στην Νυρεμβέργη. Στον μικρό λόγο του μίλησε για το έργο της Κοινότητας και εξήγησε τις δυσκολίες, ευχαρίστησε δε τον δήμο Νυρεμβέργης για την οικονομική βοήθεια που παρέχει στα δωρεάν φροντιστήρια εκμάθησης γερμανικής και αγγλικής γλώσσας, επίσης υπάρχουν μαθήματα ελληνικών και Η/Υ. Την μετάφραση έκανε ο κος. Αγαθαγγελίδης.

 Χαιρετισμούς απύθηναν η κα. Klara Langmar διευθύντρια του σπιτιού, ο κος. Christian Vogel εκ μέρους του δημάρχου και ο πρωτοπρεσβύτερος κος. Αλέξανδρος Τζατζάνης.

 Μια σειρά από δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές του κοινοβουλίου της Βαυαρίας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ήταν παρόντες στην εκδήλωση και φυσικά ένα μεγάλο πλήθος κόσμου. Η Aula αποδείχτηκε ακόμα μια φορά μικρή  για μια τέτοια εκδήλωση.

 Μετά τους χαιρετισμούς ο συμπατριώτης κος. Διαμαντής Γκίκας, πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεσσαλικών συλλόγων, πρόβαλλε ένα 12λεπτο αφιέρωμα με θέμα την μετανάστευση μια και φέτος γιορτάζουμε τα 50χρονα από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την είσοδο Ελλήνων μεταναστών στην τότε Δυτική Γερμανία. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ελληνική μουσική και τον πατροπαράδοτο ελληνικό μπουφέ.

Από την Νυρεμβέργη

Σωτήρης Ξώγνος

«Φίλος» Α.Σ.