Σχέδιο ΗΠΑ για Γάζα: 60 μέρες κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων και λειψάνων



31/05/2025 - 06:38

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα προβλέπει:

- κατάπαυση πυρός για 2 μήνες (60 μέρες)

- απελευθέρωση 28 Ισραηλινών ομήρων – ζωντανών και νεκρών – την πρώτη εβδομάδα και την απελευθέρωση ακομα 30 Ισραηλινών ομήρων, μόλις επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός

- ως αντάλλαγμα, την αποφυλάκιση 1.236 Παλαιστινίων κρατουμένων και την επιστροφή των λειψάνων 180 Παλαιστινίων νεκρών

- την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη μέσω του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ αναφέρεται ως «εγγυητής» του εγγράφου, στο οποίο μεσολαβήτριες χώρες είναι η Αίγυπτος και το Κατάρ. Στη συμφωνία την οποία γνωστοποίησε το Reuters, περιλαμβάνεται και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις η Χαμάς δώσει τη συγκατάθεσή για την κατάπαυσης του πυρός.

Αναλυτικά:

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ερυθρά Ημισέληνος θα διανέμουν μεταξύ άλλων την εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στο Ισραήλ μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τη συμφωνία που παρουσίασε ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Από την πλευρά της η Χαμάς, δηλώνει ότι έλαβε την ισραηλινή απάντηση στην πρόταση, η οποία: «δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα παλαιστινιακά δίκαια και νόμιμα αιτήματα», μεταξύ των οποίων η άμεση παύση των εχθροπραξιών και το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

 Αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Μπάσεμ Ναΐμ δηλώνει πως η ισραηλινή απάντηση «επιδιώκει ουσιαστικά να κατοχυρώσει την κατοχή και να διαιωνίσει πολιτικές φόνων και λιμοκτονίας, ακόμη και στη διάρκεια αυτής που υποτίθεται ότι θα είναι περίοδος προσωρινής αποκλιμάκωσης». Ο ίδιος ενημερώνει πως: «πραγματοποιεί διεξοδική και υπεύθυνη εξέταση της νέας πρότασης».

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χαμάς των τελευταίων 30 από τους 58 εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ θα σταματήσει επίσης όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να αναδιατάξει τα στρατεύματά του κατά στάδια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εκεχειρία των 60 ημερών, μπορεί να παραταθεί αν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters)

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio