Σαρκοζί: Ποινή κάθειρξης 7 ετών ζητούν οι εισαγγελείς για τη χρηματοδότησή του από τη Λιβύη
27/03/2025 - 22:03

Η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών και πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη του τότε προέδρου της, Μουάμαρ Καντάφι.
Στους πρώην υπουργούς και πιστούς συνεργάτες του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν και Μπρις Ορτεφέ, οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθούν ποινές έξι και τριών ετών αντίστοιχα, με το σκεπτικό ότι βοήθησαν στη «σύναψη» μιας «συμφωνίας διαφθοράς» με τον δικτάτορα της Λιβύης ώστε ο τελευταίος να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου το 2007.
Ο Σαρκοζί, που άκουσε ανέκφραστος την εισαγγελική πρόταση, «αμφισβητεί τα γεγονότα και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα» των αδικημάτων. Οι τρεις οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ήδη ζητήσει από το δικαστήριο στις αγορεύσεις τους, χθες και την Τρίτη, να κρίνει ένοχο τον πρώην πρόεδρο για όλα τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται από τις 6 Ιανουαρίου: διαφθορά, αποδοχή πόρων που υπεξαιρέθηκαν από τα δημόσια ταμεία, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Le parquet financier a requis à l'encontre de Nicolas Sarkozy une peine de sept ans de prison et de 300.000 euros d'amende, ainsi que cinq ans d'inéligibilité. pic.twitter.com/lGOv5iYCUi
— Agence France-Presse (@afpfr) March 27, 2025
Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης να επιβληθεί στον Σαρκοζί στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για μια πενταετία.
Ο πρώην πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «υπερβολική» ποινή, ανέφερε αργότερα σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι «θα συνεχίσει να μάχεται για την αλήθεια και να πιστεύει στη σοφία του δικαστηρίου».
Ενώ ο Σαρκοζί έχει ήδη καταδικαστεί σε δύο άλλες ποινικές υποθέσεις, η υπόθεση της Λιβύης θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική από πολιτική άποψη – και αυτή που είναι πιθανότερο να διαμορφώσει την υστεροφημία του.
Τον Δεκέμβριο του 2024, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του για διαφθορά και εξαγορά επιρροής, καταδικάζοντάς τον σε κατ′ οίκον περιορισμό ενός έτους με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η υπόθεση αυτή προέκυψε από παρακολουθούμενες τηλεφωνικές κλήσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη Λιβύη. Σε ξεχωριστή απόφαση τον Φεβρουάριο του 2024, εφετείο του Παρισιού τον έκρινε ένοχο για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας στην αποτυχημένη προσπάθεια επανεκλογής του το 2012.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Associated Press
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Σαρκοζί: Το ανώτατο δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του - Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι (0.646)
- Δεν φταίει ο Σαρκοζί. Φταίει η Πωλίνα (0.646)
- Γαλλία: Αρχίζει η δίκη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για χρηματοδότηση από τον Καντάφι (0.473)
- Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων (0.197)
- Εγκλωβισμένη στο αεροδρόμιο για 16 ώρες η Εθνική Νιγηρίας - Δεν κατεβαίνει στον αγώνα με τη Λιβύη (0.197)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα