Μπιενάλε της Γάζας: Ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός με μήνυμα «ότι η παλαιστινιακή τέχνη διαπερνά όλους τους πολιορκημένους χώρους»



20/12/2024 - 01:59

Περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν και διοργανώνουν μια Μπιενάλε στη Γάζα και σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο με βασικό μήνυμα «ότι η παλαιστινιακή τέχνη διαπερνά όλους τους πολιορκημένους χώρους».

Η Μπιενάλε της Γάζας, που ανακοινώθηκε στις 20 Νοεμβρίου με τη χορηγία του Μουσείου Τέχνης Al Risan, στοχεύει να συγκεντρώσει 90.000 δολάρια για τους καλλιτέχνες της μέσω θεσμικών συνεργασιών και δωρεών και στόχος είναι να στρέψει το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στη δυσχερή θέση των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται υπό 13 και πλέον μήνες βομβαρδισμών, αλλά και μία επείγουσα έκκληση προς τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο να σταθούν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό αγώνα.

Η Tasneem Shatat, μια 26χρονη καλλιτέχνιδα από το Khan Younis, ηγείται της πρωτοβουλίας και ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα στη Γάζα που παρουσίασε έργα της τον Απρίλιο του 2024 μέσω του Μουσείου Τέχνης Al Risan (‘h’ARAM), γνωστού και ως Απαγορευμένο Μουσείο. Πρόκειται για ένα παλαιστινιακό πολιτιστικό ίδρυμα «χωρίς τοίχους», το οποίο δημιουργήθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το «Απαγορευμένο Μουσείο» και η σύντομη διαδρομή του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μουσεία που βρίσκονται στη γη της «Περιοχής Γ’», η οποία περιλαμβάνει πάνω από το 60% της Δυτικής Όχθης. Από τότε που βρίσκεται υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους να καλλιεργούν στο βουνό. Παρ’ όλα αυτά, το βουνό Al Risan αγαπήθηκε και καλλιεργήθηκε από γενιές Παλαιστινίων που έχουν νόμιμη ιδιοκτησία του εδάφους του. Το 2018, ένα παράνομο σιωνιστικό φυλάκιο προσάρτησε την κορυφή του βουνού.

Από την ίδρυσή του, το Απαγορευμένο Μουσείο έχει οργανώσει εκθέσεις που περιλαμβάνουν έργα περισσότερων από 40 καλλιτεχνών από τη Γάζα. Αυτοί οι δημιουργοί εργάζονται ακούραστα, παρά τις αντιξοότητες που επιβάλλει ο συνεχιζόμενος πόλεμος. Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν έχουν οδηγήσει σε βαθιές σκέψεις για τη σχέση μεταξύ τέχνης και ζωής, εμπνέοντας ηρωικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις σκληρές πραγματικότητες της καθημερινότητας.

Αφού πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις καταστάλθηκαν βίαια από τον στρατό κατοχής, μια ομάδα Παλαιστινίων και διεθνών καλλιτεχνών ίδρυσε το Απαγορευμένο Μουσείο στην άκρη του βουνού, ως μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την τέχνη για να δώσει στους Παλαιστίνιους της περιοχής πρόσβαση στη γη τους. Έγινε ένα νομικά καταχωρημένο ίδρυμα τέχνης στην Παλαιστίνη το 2021.
Ενώ δέχεται επιθέσεις από τους εποίκους και τον κατοχικό στρατό, με έργα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους να καταστρέφονται συστηματικά, το ‘h’ARAM έχει φιλοξενήσει 13 εκθέσεις και εκδηλώσεις τόσο στο βουνό όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: Φεστιβάλ Απαγορευμένης Ζωής (2021 και 2022), το οποίο περιελάμβανε παγκόσμιες συνεισφορές και συμμετέχοντες- Area Z, 2021, Ουάσινγκτον, με το LAB for Global Performance and Politics του Πανεπιστημίου Georgetown- Gaza: Το ‘h’ARAM παρουσιάστηκε επίσης στην Μπιενάλε του Πόρτλαντ το 2023 και του έχει αφιερωθεί ένα κεφάλαιο στο βιβλίο Detours: A Decolonial Guide to Palestine (υπό έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Duke University Press).

alt
Via www.classy.org/campaign/gaza-biennale

Μέσα από συνεχείς συζητήσεις μεταξύ των καλλιτεχνών και του Μουσείου, γεννήθηκε η ιδέα της Μπιενάλε της Γάζας. Αυτό το παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός μεταφέρει ένα επείγον και σημαντικό μήνυμα, προβάλλοντας τη δύναμη της τέχνης ως μέσο αντίστασης και αλληλεγγύης. Το έργο θα περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων στην ίδια τη Γάζα, αλλά και την αποστολή έργων για να εκτεθούν στο εξωτερικό – μια εξαιρετική πρόκληση εν μέσω στρατιωτικής επίθεσης και όταν η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών είναι αυστηρά περιορισμένη.

Περίπου το ένα τέταρτο των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση κατάφεραν να περάσουν στην Αίγυπτο νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Από αυτούς που έμειναν πίσω, κάποιοι θα προσπαθήσουν να στείλουν έργα τέχνης έξω από τη Γάζα με τη βοήθεια εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που τους επιτρέπεται σποραδικά να διασχίζουν τις γραμμές- άλλοι θα στείλουν υλικό ηλεκτρονικά με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο, ενώ μερικοί θα συνεργαστούν με καλλιτέχνες στη Δυτική Όχθη για να αναδημιουργήσουν την τέχνη τους εξ αποστάσεως.

«Αναζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για τους καλλιτέχνες, η οποία θα μας επιτρέψει να εγκαινιάσουμε επίσημα την μπιενάλε και να βρούμε εταίρους για να φιλοξενήσουν τις εκθέσεις τους. Με τους διοργανωτές μας στη Γάζα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τη χρηματοδότηση απευθείας στους καλλιτέχνες. Ενώ τους υποστηρίζουμε με περιορισμένο προϋπολογισμό, τώρα αναζητούμε πρόσθετη υποστήριξη από ιδρύματα, επιχειρήσεις, ιδρύματα και ιδιώτες», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους σε μια αξιοπρεπή έκκληση για συμβολή από όλους.

Παρά την εκπροσώπηση Παλαιστίνιων καλλιτεχνών σε όλες τις εκδηλώσεις, η 129χρονη Μπιενάλε της Βενετίας δεν διαθέτει ειδικό περίπτερο για την Παλαιστίνη, γεγονός που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τόσο φέτος όσο και σε προηγούμενες διοργανώσεις. Στη φετινή Μπιενάλε, χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν ένα ψήφισμα που προέτρεπε τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την εκδήλωση μετά την προκαταρκτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2024 ότι η γενοκτονία ήταν «εύλογη» στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας. Τον Απρίλιο, η καλλιτέχνις που εκπροσωπούσε το ισραηλινό περίπτερο, η Ρουθ Πάτιρ, έκλεισε την έκθεση μέχρι να επιτευχθεί «συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων» και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το σχέδιο για την Μπιενάλε της Γάζας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η υλοποίησή του εξαρτάται από τη στήριξη μιας γκαλερί ή ενός εθνικού μουσείου στο εξωτερικό.

alt
Via www.classy.org/campaign/gaza-biennale

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio