Εικόνες αρένας στο Αμστερνταμ: Αιματηρή επίθεση σε οπαδούς της Μακάμπι – Αναφορές για αγνοούμενους
08/11/2024 - 16:39

Ο απόλυτος παραλογισμός επικράτησε στην Ολλανδία, μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα για το Europa League ανάμεσα σε Άγιαξ και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πορείες κατά του Ισραήλ στο κέντρο της πόλης και Ισραηλινοί που κατέβασαν σημαίες της Παλαιστίνης, οδήγησαν σε ένα εκρηκτικό μείγμα με πολλούς τραυματίες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοουμένους.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, 5 Ισραηλινοί νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αμστερνταμ, ενώ τα ισραηλινά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες. Οι ολλανδικές αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 62 συλλήψεις.
Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για 3 αγνοουμένους, οι οποίοι δεν έχουν έρθει ακόμα σε επικοινωνία με τις οικογένειές τους, με την τοπική αστυνομία να έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες, για να διασταυρώσει την εγκυρότητα των παραπάνω πληροφοριών.
⚠️ Graphic videos ⚠️
Hundreds of fans of the @MaccabiTLVFC soccer team were ambushed and attacked in Amsterdam tonight as they left the stadium following a game against @AFCAjax.
The mob who targeted these innocent Israelis has proudly shared their violent acts on social media.… pic.twitter.com/R3vRAIKrIG
— Embassy of Israel to the USA (@IsraelinUSA) November 8, 2024
Πορείες, αντιπορείες και σύρραξη
Η ταυτόχρονη παρουσία των Ισραηλινών οπαδών της Μακάμπι στο Άμστερνταμ, μαζί με τις πορείες υπέρ της Παλαιστίνης, οδήγησαν σε σοβαρά επεισόδια μετά την λήξη του παιχνιδιού, κυνηγητό στους δρόμους της πόλης και βίντεο που δείχνουν τον ξυλοδαρμό φιλάθλων.
Ένας από αυτούς εκλιπαρεί τους δράστες να σταματήσουν την επίθεση και ζητάει πίσω τα χρήματα που μόλις του είχαν αποσπάσει, την ώρα που ένας από τους επιτιθέμενους φωνάζει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη».
Zionist Jews from Israel attending soccer in Amsterdam arrived with violence, tore down Palestinian flags and attacked pro-Palestine supporters.
Things quickly turned on them. The locals beat the shit out of them and hunted them across the city. Street justice to Zionist scum! pic.twitter.com/tb26CbJ74x
— Sentletse ???????????????????????????????? (@Sentletse) November 8, 2024
Σε άλλα βίντεο που έχουν γίνει viral στα social media διακρίνονται άνδρες να χτυπούν Ισραηλινούς οπαδούς, φωνάζοντας «αυτή είναι η Παλαιστίνη, αυτή είναι η Γάζα».
Ομάδες ανδρών διακρίνονται στο κέντρο της πόλης να πλησιάζουν απειλητικά άτομα και να απαιτούν να μάθουν από που είναι, ζητώντας τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ένα από τα θύματα της επίθεσης τους ζητάει τον λόγο, με τους δράστες να αντιδρούν χτυπώντας τον με δύναμη στο σώμα.
Σε ένα σοκαριστικό βίντεο, ομάδα ανδρών πλησιάζει έναν ανυποψίαστο τουρίστα, τον οποίο τελικά αφήνουν να φύγει μόλις αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ένας από τους φίλους της Μακάμπι.
«Για να φύγουμε πες ″ελευθερώστε την Παλαιστίνη″»
Σε άλλο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας να έχει σκαρφαλώσει σε κτίριο προκειμένου να κατεβάσει σημαία της Παλαιστίνης. Ορισμένοι τον ενθαρρύνουν να ολοκληρώσει το έργο του, φωνάζοντας ταυτόχρονα υβριστικά συνθήματα κατά της Παλαιστίνης και κατά της Γάζας.
???????????????????????????? FLASH – Aux Pays-Bas, des supporters de Maccabi Tel Aviv ont arraché un drapeau palestinien accroché à un bâtiment.
Les habitants musulmans du quartier auraient réagi en frappant les supporters israéliens, puis en les jetant dans une rivière, en leur faisant dire «… pic.twitter.com/Ql0eDmEXFY
— Actu Média (@Actu_Mediafr) November 7, 2024
«Πες ελευθερώστε την Παλαιστίνη και θα φύγουμε» διακρίνονται να λένε κάποιοι σε έναν άνδρα που ενδεχομένως να τον πέταξαν οι ίδιοι μέσα στο νερό, με τον ίδιο να ανταποκρίνεται στο αίτημά τους, προκειμένου να γλυτώσει από τα χειρότερα.
Στην πόλη έλαβε επίσης μεγάλη πορεία υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης, συνεπώς ο φόβος των επεισοδίων ήταν έκδηλος στις ολλανδικές αρχές, τα τελευταία 24αωρα.
Palestine supporters flooded the streets of Amsterdam in protest of the Israeli presence in their city after the Netherlands agreed to host a UEFA match with 'Israel'. pic.twitter.com/P8jP2vopZB
— PALESTINE ONLINE ???????? (@OnlinePalEng) November 8, 2024
ΟΗΕ και Ευρώπη καταδικάζουν τα επεισόδια σε βάρος των Ισραηλινών φιλάθλων
«Είδαμε αυτές τις πολύ ανησυχητικές αναφορές. Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις ή βία στη βάση της εθνικής, θρησκευτικής, εθνοτικής ή άλλης προέλευσής του», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, απαντώντας σε ερώτηση για τα βίαια επεισόδια στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την οργή της για τις ”απεχθείς επιθέσεις” εναντίον των Ισραηλινών οπαδών χθες βράδυ στο Άμστερνταμ.
«Καταδικάζω σθεναρά αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές του μίσους», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα X.
«Τρομερές και πολύ ντροπιαστικές για εμάς στην Ευρώπη», δήλωσε για τα επεισόδια στο Άμστερνταμ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press, The Times of Israel)
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Βασιλιάς της Ολλανδίας: Απογοητεύσαμε την εβραϊκή κοινότητα όπως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (0.753)
- Βαν Ντε Βέλντε: Πώς ένας βιαστής παιδιού αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (0.617)
- Ολλανδία: Βλάβη στις επικοινωνίες - Καθηλωμένα στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν τα αεροσκάφη (0.617)
- Αίτημα Ολλανδίας σε Βρυξέλλες για εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για μετανάστευση και άσυλο (0.617)
- Ολλανδία: Η αστυνομία χρησιμοποιεί ολόγραμμα για να εξιχνιάσει δολοφονία σεξεργάτριας (Βίντεο) (0.617)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα