- PolisPress - http://www.polispress.gr -

Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα: Νέες Συνεργασίες για περισσότερο οξυγόνο στην Ελλάδα

[1]Την πρόθεση του να συμβάλει στο εθελοντικό έργο που επιτελούν επί δεκαέξι χρόνια τα μέλη της «Ομάδας Αιγαίου» στα απομακρυσμένα, ακριτικά και μικρά νησιά του Αιγαίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», κ. Θ. Γ. Σπυρόπουλος στον πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρ. Γεώργιο Τσιούλια. Ο Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Νέας Υόρκης συμμετείχε εφέτος στο Διάπλου Αιγαίου, που κάνει κάθε χρόνο η Ομάδα Αιγαίου σε εθελοντική βάση. Μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και υποστηρικτών της Ομάδας προσφέρεται ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους των νησιών αλλά και ευρύτερα ανθρωπιστική, περιβαλλοντολογική και πολιτιστική αρωγή στα νησιά του Αιγαίου. Με την ευκαιρία της επίσκεψης εκπροσώπων της «Ομάδας Αιγαίου» στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ενημερώνουν την ομογένεια για το έργο τους, το Ίδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» αποφάσισε να προσφέρει $10.000 ως κίνητρο για κάθε δενδροφύτευση 4.000 δένδρων στα νησιά που επισκέπτεται η Ομάδα Αιγαίου και έχουν σχετική ανάγκη.

«Όπως μας ενημέρωσαν ο Δρ. Τσιούλιας και ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Σταύρος Βουγιουκλάκης που υποστηρίζει την ομάδα, στις προθέσεις τους είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης που έχουν τα νησιά αυτά», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Το κόστος των δενδροφυτεύσεων είναι ελάχιστο καθώς τα δένδρα παρέχονται δωρεάν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η σχετική εργασία στηρίζεται σε εθελοντές. Κατά αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο ποσό παραμένει στη διάθεση του εκάστοτε Δήμου για έργα υποδομής».

Μέλη του ιδρύματος είχαν επίσης επαφές με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Υόρκη με σκοπό να ενημερωθούν για τη δράση τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μάκης Τσιουγκρής ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος για το έργο και τις ανάγκες τους. Τα μέλη τους είναι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι εκπαιδεύονται στην πυρόσβεση-διάσωση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και οι μοναδικοί επίσημα αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι σύμφωνα με τον ισχύοντα Ελληνικό Νόμο και ουσιαστικά αποτελούν τον 3ο μάχιμο κλάδο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η δύναμή τους ξεπερνά τα 1500 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ανάγκη τους αφορά στην ανάγκη αγοράς Μέσων Ατομικής Προστασίας (κόστος εκάστης 1000 ευρώ) ώστε να μην εκτίθενται σε κινδύνους. Ο κ. Αλεξέας βρίσκεται σε επαφή με Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στη Νέα Υόρκη για την αποστολή σχετικού δωρεάν εξοπλισμού στην Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της «Ομάδας Δράσης για τον Ταύγετο» με τον οποίο συνεργάζεται το Ίδρυμα κ. Χρήστος Ζερίτης ευχαριστεί τους ομογενείς που υπέγραψαν το αίτημα συλλογής υπογραφών (petition) στο διαδίκτυο και συνέβαλαν στο οριστικό κλείσιμο της Χωματερής του Μαραθόλακα που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρα και απόσταση 9 χλμ από την Καλαμάτα. Η χωματερή Μαραθόλακα λειτουργούσε παράνομα από το 2005 που ήταν και το έτος λήξεως της άδειας λειτουργίας της με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά και να μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται η Καλαμάτα.

«Συγχαίρουμε το μέλος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Αλεξέα για τις πρωτοβουλίες του και τον συντονισμό δράσης με Μεσσηνιακούς Συλλόγους τόσο για το κλείσιμο της χωματερής όσο και για την διοργάνωση των δενδροφυτεύσεων τα τρία τελευταία χρόνια οι οποίες παρουσίασαν επιτυχία άνω του 70%.» λέει ο κ. Σπυρόπουλος. Το σύνολο των δράσεων στην ευρύτερη περιοχή είχε απτά αποτελέσματα και συνέβαλε στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και επαγρύπνισης των συμπατριωτών μας σε θέματα περιβάλλοντος. Οι στόχοι μας για το μέλλον αφορούν στις δοκιμαστικές απόπειρες φύτευσης σπόρων μαύρης πεύκης μέσα σε σβόλους από άργιλο στην ευρύτερη περιοχή του Ταυγέτου, την προσπάθεια για την ανακήρυξη του βουνού σε Εθνικό πάρκο, την κατασκευή Ορειβατικού Καταφυγίου, την ανάδειξη και συντήρηση των μονοπατιών του καθώς και την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και προβολής της διατροφής της περιοχής.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει το Ίδρυμα στην ομογενειακή οργάνωση του Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανίδων Γυναικών (HAWC) για τη δωρεά ύψους 17.000 δολλαρίων. Η εκπρόσωπός της οργάνωσης κ. Ευαγγελία Γουλέτα, πρόεδρος της Skyline Equities Realty με έδρα το Μαϊάμι δηλώνει σχετικά: «Η υποστήριξη της Ελλάδας και του περιβάλλοντος είναι δύο από τις πρώτιστες προτεραιότητες του HAWC και αναπόσταστο κομμάτι της αποστολής του. Είμαστε υπερήφανες για την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και πρόθυμες να ‘κάνουμε τη διαφορά’ ως συνειδητοί πολίτες του κόσμου. Ως Διευθύντρια της Νοτιοανατολικής περιφέρειας της οργάνωσής μας, είναι ιδιαίτερη τιμή να προσφέρω εκ μέρους της το χρηματικό αυτό ποσό για την ευγενική αποστολή του Ιδρύματος ‘Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα’».

Το Ίδρυμα για τη νέα φυτευτική περίοδο έχει ξεκινήσει επαφές και με τις Δημοτικές Αρχές της Κύπρου και θέτει εκ νέου θεμέλια επικοινωνίας και συνεργασίας με τις τοπικές αρχές που προέκυψαν από τις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα για τον προγραμματισμό νέων δενδροφυτεύσεων.