Φολέγανδρος, η μαγική

Το πλοίο ετοιμάζεται να σαλπάρει από το λιμάνι, στη Φολέγανδρο. Στο κατάστρωμα είναι συγκεντρωμένοι 16χρονοι μαθητές και μαθήτριες λυκείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούν να αποτυπώσουν για πάντα μέσα τους τις εικόνες του κυκλαδίτικου νησιού.

Αρκετοί εύχονται να πιάσει ξαφνική θαλασσοταραχή, ώστε οι διακοπές τους στη Φολέγανδρο να διαρκέσουν λίγες ημέρες ακόμη. Πάντως, γνωρίζουν καλά ότι ο ήλιος, η θάλασσα αλλά και τα παραδοσιακά έθιμα που έζησαν τις ημέρες του Πάσχα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.

Δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες από την Εσθονία, τη Λετονία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Δανία και το Βέλγιο, μαζί με τους συνοδούς – εκπαιδευτικούς, επισκέφτηκαν για μια εβδομάδα την Φολέγανδρο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης Comenius.

Είχε προηγηθεί, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στις χώρες τους, ενώ τελευταίος σταθμός του προγράμματος ήταν το αιγαιοπελαγίτικο νησί. Επτά σχολεία από επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες αντάλλαξαν επισκέψεις αλληλογνωριμίας και ανακάλυψης νέων πτυχών του πολυσχιδούς «μωσαϊκού» της Ευρώπης.

«Σας αγαπώ πολύ όλους», «‘Οπα», «Γειά σας φίλοι μου», «Χρόνια πολλά» είναι ορισμένες από τις ελληνικές λέξεις που έμαθαν οι ξένοι μαθητές, οι οποίοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους, «κουβαλώντας» στις βαλίτσες τους τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, τις ιδεολογίες και τα «πιστεύω» των ντόπιων της Φολεγάνδρου.

«Όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι από την Εσθονία για την Ελλάδα είχε μόλις 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Φολέγανδρο ο υδράργυρος ‘άγγιξε’ σχεδόν τους 30. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι εξαιτίας του ήλιου» εκμυστηρεύτηκε, λίγο πριν από την αναχώρηση, η Krisli Lilium από το Ταλίν της Εσθονίας.

Ο Serdar Tunc, από την πόλη Αντίγιαμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να εξηγήσει το πώς νιώθει, χρησιμοποίησε μια φράση από την ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά», που προβλήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της ελληνικής γλώσσας: «Δεν μπορώ να πω πολύ όμορφες προτάσεις, έτσι θα είμαι λίγο πιο ευθύς: Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά στο κάτω – κάτω είμαστε όλοι φρούτα».

«Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις όλο το νησί να κινητοποιείται για εμάς. Ελπίζω, όλοι μας να πάρουμε λίγο από το ‘πνεύμα’ της Φολέγανδρου μαζί στις χώρες μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο πολλές εθελοντικές δράσεις» πρόσθεσε η Lies Offeciers από την Αμβέρσα του Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής στο νησί, οι μαθητές με τους συνοδούς τους πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα στο νησί, φορώντας αμάνικα και σανδάλια. Απόλαυσαν τις παραλίες και τη θάλασσα, ενώ ακολούθησαν την περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε όλα τα σπίτια του νησιού. Δέχτηκαν τη φιλοξενία των ντόπιων και απόλαυσαν κρασί, ρακί, ρακόμελο, γλυκά και παραδοσιακούς μεζέδες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ