Φοιτητές προσπαθούν να σώσουν το κατεστραμμένο Εθνικό μουσείο της Βραζιλίας


12/09/2018 - 11:59

Ενώ οι πολίτες της Βραζιλίας ακόμη θρηνούν για το Εθνικό Μουσείο της χώρας τους που κάηκε ολοσχερώς από καταστροφική πυρκαγιά, φοιτητές των μουσειακών σπουδών στο Ρίο, έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό τους, προτείνοντας πρότζεκτ διάσωσης όσων εκθεμάτων είναι εφικτό. Για αυτό, βέβαια, χρειάστηκαν και τη βοήθεια του κοινού.

Οι φοιτητές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν φωτογραφίες και βίντεο από αντικείμενα που χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα, ακόμα και selfies επισκεπτών, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι τεράστια.

Υπολογίζεται, ότι πάνω από 20 εκατομμύρια εκθέματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, μεταξύ αυτών και ο παλαιότερος σκελετός που βρέθηκε ποτέ στην Λατινική Αμερική αλλά και μια σειρά μοναδικών τεχνουργημάτων.

Οι φοιτητές, όμως, δεν το βάζουν κάτω και θέλουν να αναγεννήσουν το μουσείο μέσα από τις στάχτες… στην κυριολεξία. «Τουλάχιστον κάτι θα μπορούσε να σωθεί για τις μελλοντικές γενιές» δηλώνει ο Σάντος, φοιτητής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η ανταπόκριση των επισκεπτών του μουσείου ήταν συγκινητική. Μέχρι στιγμής οι φοιτητές έχουν λάβει περισσότερες από 14.000 απαντήσεις στο κάλεσμά τους, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, φωτογραφιών, ακόμη και σχεδίων εκθεμάτων.

Η ομάδα βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με το ίδιο πανεπιστήμιο το οποίο διοικούσε το μουσείο για το πώς να χρησιμοποιήσει το υλικό αλλά και τις σημαντικές λεπτομέρειες αντικειμένων που καταστράφηκαν ή χάθηκαν στις φλόγες.

Την ίδια ώρα τεχνικοί και συντηρητές έργων της Unesco έφτασαν στο Ρίο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση όσων έχουν απομείνει από τη συλλογή ενώ μουσεία από όλο τον κόσμο έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια.

Η αποκατάσταση θα είναι μακρά και πολυδάπανη, αλλά πολλά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς του κόσμου προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν τόσο οικονομική βοήθεια, όσοκαι διάθεση τεχνικής υποστήριξης.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά δημόσια κτίρια έχουν πληγεί από πυρκαγιές από το 2010. Το καινοτόμο Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας του Σάο Πάολο καταστράφηκε σε πυρκαγιά του 2015.

Πηγή: Guardian

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio