Τραπεζικές πιέσεις εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε αρνητικά εδάφη κινείται την τελευταία ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ισχυρές τραπεζικές, και όχι μόνο, πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,20% στις 789,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 41,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.038,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,41% στις 790,05 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό δεν καθησυχάζει τους παρατηρητές της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι όμως ανέμεναν να «ξεδιπλωθούν» σήμερα κινήσεις τακτικής και αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων, ελέω της λήξης του πρώτου τριμήνου του έτους.

Πάντως «στο δια ταύτα», όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, οι απόλυτοι νικητές του α’ τριμήνου αλλά και του Μαρτίου αναδεικνύονται οι πωλητές οι οποίοι κρατούν τα ηνία της αγοράς νικώντας τη μάχη με τους αγοραστές, αλλά και οι shorts οι οποίοι αν και «κάηκαν» από το ράλι του διμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, διατήρησαν τις επιθετικές τους διαθέσεις στις ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τράπεζες, και μέχρι στιγμής τα στοιχήματά τους δεν τους «πρόδωσαν».

Αυτό στο οποίο ποντάρουν εδώ και καιρό είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην αγορά η διαδικασία των stress tests, και αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, οι shorters ξέρουν πως έως τον Μάιο που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της άσκησης, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρά την ορατότητα που υπάρχει πλέον σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 στην κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, τα σύννεφα συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο γύρω από τα stress tests όσο και σχετικά με τις πιθανές νέες απαιτήσεις-παρατηρήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τον κλάδο. Έτσι η αβεβαιότητα συντηρείται στην αγορά, μην δίνοντας περιθώριο στους αγοραστές και στους long να βγουν μπροστά, με το όποιο stock picking προκύπτει λόγω των καλών αποτελεσμάτων κερδοφορίας του 2017, να ηρεμεί απλά τις επιθετικές διαθέσεις, ενώ η υποτονικότητα του τζίρου δεν υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια.

Όπως πάντα, καθοριστικό για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει το διεθνές κλίμα και από τη στιγμή που οι ξένες αγορές έχουν μπει πλέον σε μία νέα φάση, αυτή της υψηλής μεταβλητότητας και του τέλους του «εύκολου χρήματος», οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα διαγράφονται δύσκολες και σίγουρα πολύ διαφορετικές από αυτές του 2017 όπου το πάρτι των αγορών έτρεχε ασταμάτητα.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο κρατά τα ηνία της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 2,06%, με τις Eurobank, Grivalia και Coca Cola HBC να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΤΕ, Alpha Bank, Τιτάν, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή και η Aegean σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 1,1% έκαστη, ενώ ο ΟΛΠ, η Motor Oil, η Πειραιώς, ο Σαράντης, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ υποχωρούν ελεγχόμενα.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: capital