Τρένο δίχως φρένα


26/10/2020 - 02:27

Του Απόστολου Μάνθου

Κάτι παραπάνω από στριμωγμένη, για να μην πω κάτι άλλο, είναι η διαγραμματική κατάσταση του Τραπεζικού Δείκτη. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τα χαμηλά του περασμένου Απρίλη εκείνων δηλ. των 263 μονάδων, όπου όμως εάν διασπαστούν καθοδικά θα θυμίζει κάτι από τρένο δίχως φρένα καθώς θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τιμές από -10% έως -13% χαμηλότερα προς τα σημεία πιθανής ανάσχεσης των 246 με 238 μονάδων. Κάπου εκεί βγάζει και το τμημένο στατιστικό πλάγιο διαγραμματικό λογαριθμικό τμήμα των 306 με 263 μονάδων. Από εκεί και κάτω ίσως κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να κάνουν ένα νέο «restart” ή ακόμα καλύτερα ένα φρέσκο «recharge” στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Βέβαια για να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά το ποτήρι ολοκληρωτικά μισοάδειο υπάρχει στο πίσω μέρος της θετικής διαγραμματικής ανάλυσης και η παράτολμη σκέψη της αποτύπωσης ενός τρίτου τοπικού πυθμένα με μία πινελιά από βίαιη ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 290 με 300 μονάδων. Στατιστικώς πάντως όταν η πτωτική ροπή θέλει να αλλάξει τάση θα πρέπει πρώτα να τεντώσει πλήρως το σχοινί διακράτησης πετώντας εκτός αρκετούς φοβισμένους επενδυτές. Μένει βέβαια πρώτα να το δούμε και στην πράξη.

πιν

Από την άλλη ο 14άρης τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) παρά την πλάγια πορεία έντονης ανοδικής αμφισβήτησης παρουσιάζεται να σκαλίζει τη κάτω πλευρά της συσσώρευσης επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα της απαρχής μιας βίαιης βύθισης.

Προχωρώντας στις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη ξεκινάμε με τη Eurobank η οποία συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα της κεφαλαιοποίησης κλείνοντας κοντά στα 1,19 δισ. ευρώ. Η μετοχή έχει απολέσει στο τρέχοντα μήνα ένα -14% με συνολικό όγκο συναλλαγών 79,8 εκατ. τεμαχίων. Διαγραμματικά αποτυπώνεται να έχει χάσει τη στήριξη των 0,33 ευρώ ανοίγοντας επικοινωνία με τα χαμηλά του Απρίλη στα 0,2820 ευρώ. Το στοιχείο, που δεν μας αφήνει προς το παρόν να θέσουμε ως στόχο την καθοδική διάλυση των 0,2820 ευρώ είναι ο επί μέρες ασθενικός όγκος συναλλαγών, καθώς μια τέτοια κίνηση για να πάρει σάρκα και οστά θέλει συνεχόμενο όγκο άνω των 13 με 15 εκατ. τεμαχίων.

πιν

Η Εθνική Τράπεζα που κινδυνεύει να χάσει την κεφαλαιοποίηση των 900 εκατ. ευρώ έχει τμήσει καθοδικά όχι μόνο τη γραμμή στήριξης των προηγούμενων τοπικών πυθμένων της άνοιξης αλλά και το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Ο πτωτικός κυματισμός εάν δεν ανακοπεί δείχνει να κατευθύνεται προς το κανάλι στήριξης που κινείται ο διαγραμματικός «όφις» μεταξύ των 0,905 με 0,815 ευρώ. Έντονη αναχαίτιση στην εν εξελίξει πτωτική πορεία μπορεί να επιτελεστεί μόνο με την επιβεβαιωμένη αρπαγή της ζώνης αντίστασης των 1,05 με 1,10 ευρώ.

πιν

Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει να πιέζεται από τον εδώ και 200+ μέρες καθοδικό στροφέα οδηγώντας σε πιθανή πτωτική λύση της στήριξης των 0,483 ευρώ. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα σπρώξει τη τιμή προς το επίπεδο των 0,464 με 0,45 ευρώ σύμφωνα με τα Fibonacci pivot retracement. Το όριο που έχουμε θέσει από προηγούμενα άρθρα για την αλλαγή πορείας και τάσης είναι τα 0,60 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank έχει πέσει στα 774 εκατ. ευρώ.

πιν

Κλείνοντας, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει εδώ και εβδομάδες το πτωτικό διαγραμματικό της στίγμα με τη καθοδική διάσπαση της πρώην μεσοπρόθεσμης γραμμής στήριξης «T” στα 1,135 ευρώ. Η κίνηση μετά και το πέρασμα από το όριο του 1 ευρώ φαίνεται να έχει πάρει φόρα για τη στήριξη των 0,84 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό είναι σε σχέση με τους άλλους τρεις τραπεζικούς οίκους και το πιο «ανησυχητικό» στοιχείο από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης, καθώς η μετοχή της Πειραιώς έχει πτωτικό «λίπος» να χάσει καθώς έχει ως ιστορικό χαμηλό τα 0,552 ευρώ. Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς «αγκομαχάει» λίγο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio