- PolisPress - http://www.polispress.gr -

Τι κάνει σωστά ο Macron

[1]

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg Opinion

Ο Emmanuel Macron προσπαθεί να είναι κάτι νέο στη γαλλική πολιτική -ένας Πρόεδρος που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του λαού χωρίς να εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις με το που εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Αντ ‘αυτού άφησε χώρο για να ακουστούν δημόσια τα παράπονα και προσπάθησε να αντιδράσει χωρίς να ενδώσει στις απαιτήσεις των διαδηλωτών. Αξίζει τα εύσημα για αυτό.

Για να απαγκιστρώσει τη Γαλλία από τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες, ωστόσο, θα πρέπει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις του.

Η πρώτη απάντηση του Macron στις διαμαρτυρίες – ένα πακέτο παροχών ύψους 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου μισθού, δεν κατάφερε να δώσει τέλος στη λαϊκή δυσαρέσκεια ή να ανεβάσει τη λαβωμένη δημοτικότητά του που έχει υποχωρήσει κοντά στο 30%. Έτσι έστειλε δημόσιους αξιωματούχους για να αφουγκραστούν τα προβλήματα του λαού, ενώ μίλησε και άκουσε πολύ και ίδιος. Χιλιάδες συνομιλίες διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα σε διάστημα δύο μηνών ενώ δόθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές απαντήσεις.

Για να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του είχε δώσει προσοχή, ένας πιο ταπεινός πλέον Macron, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα φορολογικές περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες και χαμηλότερα εμπόδια στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Την ίδια στιγμή, ο Macron αρνήθηκε εύλογα να αποκαταστήσει τον τιμωρητικό φόρο περιουσίας που είχε καταργήσει ή να δώσει στα Κίτρινα Γιλέκα τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών που ζητούσαν.

Είναι εύκολο να απαξιώσει κανείς τη «Μεγάλη Εθνική Συζήτηση» του Macron. Όλοι οι πολιτικοί έρχονται περιστασιακά σε επαφή με τον λαό για να τον ακούσουν. Αλλά ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο να γίνει μια τέτοια κίνηση από έναν ηγέτη που δεν έχει μπροστά του εκλογές, ενώ δύσκολα μπορεί να βρεθεί προηγούμενο της κλίμακας που είχε η πρωτοβουλία του Macron.

Βεβαίως, είναι ένα σημάδι ότι η κατάστασή του είναι απελπιστική. Το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο της Γαλλίας -σύμφωνα με το οποίο το κράτος έχει επιβάλει υψηλούς φόρους και προσφέρει περιεκτικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία- παραβιάζεται. Η γαλλική κυβέρνηση φορολογεί μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες και η ανεργία παραμένει σχεδόν στο 9% (η ανεργία των νέων είναι ιδιαίτερα υψηλή). Επιπλέον, πολλοί Γάλλοι αισθάνονται ότι η ζωή τους χειροτερεύει.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και να επιτύχει το στόχο του για πλήρη απασχόληση, ο Macron θα πρέπει να μεταμορφώσει πραγματικά τη γαλλική οικονομία. Σχεδόν στο ήμισυ της πενταετούς θητείας του, έχει επιτύχει ορισμένες σημαντικές αλλαγές, ιδίως με την άρση ορισμένων άκαμπτων ελέγχων στην αγορά εργασίας. Αλλά τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά του.

Ο Macron έχει μερικά μικρά βήματα στο μυαλό του. Υποσχέθηκε να καταργήσει τη διάσημη Ecole Nationale d’Administration (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), μια ακαδημία ελιτίστικης εκπαίδευσης για δημόσιους υπαλλήλους (αποφοίτησε από εκεί ο ίδιος ο Macron). Αλλά δεν θα κάνει τίποτα για τον περιορισμό ή την αποκέντρωση του υπερμεγέθους και πεινασμένου για χρήμα δημόσιου τομέα της Γαλλίας.

Επίσης, ο Macron έχει υποσχεθεί να μειώσει το μέγεθος της τάξης για τους νεότερους σπουδαστές σε όχι περισσότερους από 24 ανά αίθουσα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει την ανισότητα στη γαλλική εκπαίδευση.

Ο Macron είπε ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Edouard Philippe να καταρτίσει σχέδια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να αγοράσει στον Πρόεδρο λίγο χρόνο και να τον βοηθήσει να αναθέσει ευθύνες. Αλλά έχοντας ακούσει προσεκτικά τους Γάλλους, ο Macron πρέπει σίγουρα να συνειδητοποιήσει ότι η σημαντική δράση δεν μπορεί να αναβληθεί επ ‘αόριστον.

Let’s block ads! [2] (Why?) [3]

Πηγή: capital