Τι δεν μας λένε οι δημοσκοπήσεις
18/09/2024 - 03:44
Υποτίθεται ότι περιμέναμε τη rentree που λένε και οι Γάλλοι, για να μάθουμε τι λένε επιτέλους οι νέες δημοσκοπήσεις και να καταλάβουμε πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά αγωνιούσαν βέβαια για τη δημοφιλία του Κασσελάκη ή τη βαθμολογία του Μητσοτάκη, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη. Και είδαν το φως της δημοσιότητας λοιπόν οι πρώτες μετρήσεις και μάθαμε – οποία έκπληξις – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και βρίσκεται από την τρίτη έως και την 5η θέση, ανάλογα με το γκάλοπ, πρώτο κόμμα δε παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Τι λες βρε παιδί μου.
Αυτό ίσως είναι το ένα πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Ότι συνήθως απλώς μας λένε αυτό που ξέρουμε ήδη. Και οπτικοποιούν – οι γνωστές κάρτες που βλέπουμε στις ειδήσεις – το αυτονόητο. Ποιος δεν φαντάζεται δηλαδή ότι ελλείψει αντιπάλου, έστω και χωρίς ενθουσιασμό, οι ψηφοφόροι επιλέγουν Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση και ακόμα και οι πιστοί αριστεροί αποστασιοποιούνται από τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ; Υπέθετε κανείς ότι υπήρχε κύμα ενθουσιασμού και ελπίδας από την προοπτική να αναλάβει ο Φάμελλος τη διεύθυνση της ριζοσπαστικής;
Το άλλο πρόβλημα όμως με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε και διαβάζουμε, είναι ότι μας λένε και «μούσια». Όπως για παράδειγμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι λέει στο 28%, που ήταν και το φτωχό ποσοστό που κατέκτησε στις ευρωεκλογές ή το ΠΑΣΟΚ είναι γύρω στο 11%. Όχι ότι τα νούμερα είναι λάθος ή μαγειρεμένα, δεν εννοώ αυτό.
Εννοώ ότι καθώς μας χωρίζουν 3 ολόκληρα χρόνια από τις εκλογές, καθώς δεν υπάρχει θέμα εκλογών στον ορίζοντα, δεν έχουν τεθεί εκλογικά διλήμματα και δεν γνωρίζουμε καν τους συμμετέχοντες στις κάλπες, η ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε αύριο – που δεν θα ψηφίσετε… – είναι άσχετη. Είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη. Στην καλύτερη περίπτωση μας λέει το αυτονόητο. Ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη δυσφορία των ψηφοφόρων για τα προβλήματα της καθημερινότητας ή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει την ανατροπή στο πολιτικό σύστημα. Αλλά αυτό το μαθαίνεις και τζάμπα με μια βόλτα στο καφενείο. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις την έρευνα. Ούτε να την πληρώσεις.
Η το άλλο φοβερό συμπέρασμα που υποτίθεται παράγει την έκπληξη στο τηλεοπτικό στούντιο και τα επιφωνήματα των παρουσιαστών, για να ακολουθήσουν διάφορες πνευματώδεις αναλύσεις των συναδέλφων, ότι ο Κανένας υπερτερεί του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης για τη λύση των προβλημάτων της χώρας. Πω πω φοβερό!!
Που όμως προκύπτει σαν συμπέρασμα εδώ και χρόνια, από τότε που άρχισαν οι δημοσκοπήσεις, κάθε φορά που μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη φθορά του χρόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει κάνει την ανατροπή και οι κάλπες είναι μακριά. Κάθε φορά, εδώ και δεκαετίες, μας προκύπτει δημοφιλέστερος ο Κανένας. Αδίκως υποκρίνονται τους εκπλαγέντες οι αναλυτές.
Όπως είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο για να μην πω κάτι άλλο βαρύτερο, το γνωστό περί «εκτίμησης ψήφου» που κάνουν ορισμένες εταιρείες. Που υποτίθεται ότι κατανέμουν τους αναποφάσιστους ανάλογα με το πώς έχουν ψηφίσει στο παρελθόν. Αν υποθέσουμε ότι έχουν απαντήσει με ειλικρίνεια, αν και αυτό ελέγχεται.
Και έτσι βλέπουμε ποσοστά κοντά σε αυτά που έχουμε συνηθίσει στις κάλπες. Ως εκτίμηση της δύναμης των κομμάτων. Και ποιος μας λέει παρακαλώ ότι οι αναποφάσιστοι θα ψηφίσουν ξανά όπως είχαν ψηφίσει στο παρελθόν; Γιατί θα επιστρέψουν στο κόμμα που είχαν ψηφίσει; (αν επαναλαμβάνω έχουν πει την αλήθεια στον δημοσκόπο, γεγονός που ελέγχεται) . Δηλαδή οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, θα ψηφίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές; Είμαστε βέβαιοι; Είναι έστω πιθανό;
Τα ίδια και με τις περίφημες μετρήσεις των εσωκομματικών εκλογών – είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ – για τις οποίες προτείνω να κρατούμε μικρό, πολύ μικρό καλάθι. Γιατί όταν στην Ελλάδα μια συνηθισμένη δημοσκόπηση έχει σαν δείγμα – υποτίθεται τυχαίο – περίπου 1.000 ανθρώπους, πώς μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για ένα κόμμα του 10%. Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα από μάξιμουμ 100 ανθρώπους ποιος προηγείται στο ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές; Είναι αυτό επαρκές δείγμα; Όχι φυσικά.
Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο μικρό δείγμα. Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα όταν δεν ξέρεις πόσοι από αυτούς που δηλώνουν ότι ψηφίζουν, για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ, θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές; Αφού δεν ξέρουμε ποιοι θα ψηφίσουν, πώς θα μετρήσουμε; Ποιους θα μετρήσουμε;
Πώς θα βγάλεις συμπέρασμα όταν στις εσωκομματικές εκλογές, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ, μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι άλλοι το επιθυμούν – κι ας μην ψηφίζουν αυτά τα κόμματα – αρκεί να πληρώσουν το γνωστό 2 ευρώ;
Συμπέρασμα! Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις αρκεί να μην τους δίνουμε πολύ σημασία. Όσο τουλάχιστον δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Πηγή: capital
Σχετικά άρθρα
- Unique Post
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις