Τα άλογα της Καλαμπάκας


01/02/2011 - 12:41

Μια σύγχρονη κιβωτό -ως άλλος Νώε- έχει στήσει ο κτηνοτρόφος Δημήτριος Δήμος, σε μια κατάφυτη περιοχή, στην Αύρα Καλαμπάκας, φιλοξενώντας οικόσιτα ζώα και υπό εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων.

Ελληνικά άλογα και γαϊδουράκια, που απειλούνται με εξαφάνιση, γουρούνια, κότες και αγελάδες φιλοξενούνται στη φάρμα του κτηνοτρόφου, που έλκει την καταγωγή του από το νομό Τρικάλων.

Ήταν πριν από 27 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Δήμος, απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποφάσισε να δώσει «σάρκα και οστά» σ’ ένα όνειρο που είχε από παιδί. Έτσι, σε μια καταπράσινη περιοχή, στην Αύρα Καλαμπάκας, δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα, όπου εκτός από σπάνιες φυλές αγελάδων, προβάτων και άλλων οικόσιτων ζώων εκτρέφει και περίπου 60 άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής.

Οπως εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα άλογα της συγκεκριμένης φυλής, που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα, δεν ξεπερνούν τα 450.

Σε μια προσπάθεια προστασίας της φυλής αυτής, ιδρύθηκε πρόσφατα η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», με πρόεδρο τον κ. Δήμο, που στόχο έχει τη συνδυασμένη μελέτη και έρευνα των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού των αυτοχθόνων φυλών ίππων Θεσσαλίας, τη χαρτογράφηση και την καταγραφή των πληθυσμών των διαφόρων φυλών σε όλη τη χώρα και τη δημιουργία σχετικού μητρώου.

Επίσης, στους σκοπούς της ένωσης εντάσσονται η συλλογή και τήρηση των στοιχείων σήμανσης και ιδιοκτησίας, η τήρηση γενεαλογικών βιβλίων των ίππων των αυτόχθονων φυλών, ο έλεγχος των αποδόσεων, η γενετική βελτίωση της φυλής, με σκοπό τη διατήρηση των φυλετικών χαρακτηριστικών της και η ενίσχυση της σχετικής έρευνας.

Οι ιδιοκτήτες των θεσσαλικών αλόγων ανέρχονται σήμερα στους 110, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον κ. Δήμο, ο οποίος περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής:

«Το άλογο της θεσσαλικής φυλής ανήκει στους μικρόσωμους ίππους. Έχει χαρακτηριστικά ανατολικών φυλών, στις οποίες έχει και τις ρίζες του. Το ύψος του είναι περίπου 130-140 εκατοστά και το κλασικό του χρώμα είναι φαιό. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στους Θεσσαλούς ως ‘ασπρο-αλογάδες’, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχαν και άλογα με πιο σκούρα χρώματα, όπως το ορφνό. Το θεσσαλικό άλογο παρουσιάζει ισχυρά άκρα, ουρά και χαίτη αρκετά μακριές και τράχηλο πολύ καλά προσαρμοσμένο στο υπόλοιπο σώμα».

Μεταξύ των στόχων της νεοσύστατης εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις» είναι, επίσης, να βοηθήσει ηλικιωμένους ιδιοκτήτες αλόγων της θεσσαλικής φυλής, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να τα συντηρήσουν, παρέχοντάς τους ζωοτροφές.

Η κιβωτός βάζει πλώρη για Zootechnia

Ο κ. Δήμος ετοιμάζεται να «μυήσει» τους επισκέπτες της έκθεσης «Zootechnia 2011», που εγκαινιάζεται μεθαύριο, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο θαυμαστό κόσμο των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, μεταφέροντας στο περίπτερο 3 της έκθεσης τμήμα της «κιβωτού» του.

Εκτός των διάφορων οικόσιτων ζώων, ο επισκέπτης της «Zootechnia» θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά έξι φυλές αλόγων υπό εξαφάνιση -την ελληνική θεσσαλική φυλή, τη φυλή Πίνδου και τις φυλές Μεσσαρά Κρήτης, Πηνίας, Ανδραβίδας και Σκύρου- τον μαύρο, οικόσιτο, ελληνικό χοίρο, αλλά και ορισμένες από τις τελευταίες αγελάδες της Στεπτικής Φυλής της Κατερίνης.

Στόχος του κ. Δήμου είναι, μέσω της συμμετοχής του στη «Zootechnia», να αναδείξει τη σημασία της συγκέντρωσης, διάσωσης και αξιοποίησης των αυτόχθονων αγροτικών ζώων, που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό του τόπου μας. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην προβολή των ελληνικών ζώων, κυρίως των αλόγων, στην ανάπτυξη του αγροτουριστικού προϊόντος της χώρας.

«Η έκθεση των αυτόχθονων αγροτικών ζώων θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής, η οποία έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με τη φυτική, με αποτέλεσμα τα ζωοκομικά προϊόντα να είναι ο πρώτος εισαγωγέας της χώρας μας ξεπερνώντας τις εισαγωγές σε πετρέλαιο και ενέργεια. Η ζωική παραγωγή, όμως, δεν πρέπει να είναι το ‘χαμένο χαρτί’ της εθνικής μας οικονομίας, αλλά ο μοχλός ανάπτυξής της», σημειώνει ο κ. Δήμος.

Ο Τρικαλινός κτηνοτρόφος τονίζει ακόμη τη σημασία στήριξης κάθε προσπάθειας για προβολή των αυτόχθονων ελληνικών ζώων σε εκθέσεις, όπως η «Zootechnia» τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και ευρύτερα, καθώς, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η σημασία των ζώων αυτών είναι μεγάλη τόσο για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας όσο και για τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας».


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio