Σωσίβιο του πρόθυμου Τσίπρα στη Μέρκελ – επιστρέφονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες


29/06/2018 - 02:32

Από την εποχή του περίφημου «γκόου μπάκ μάνταμ Μέρκελ» έχουν περάσει χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα είναι ο πρόθυμος βοηθός της καγκελαρίου ο οποίος σπεύδει να την εξυπηρετήσει την κρίσιμη στιγμή: ενώ εκείνη βάλλεται στο εσωτερικό από τον κυβερνητικό της εταίρο για το Προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συμφωνήσει με το Βερολίνο για να επιστρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από συνέντευξή του στους Financial Times, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγκυρο βρετανικό φύλλο, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής».

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας βοηθά τη Μέρκελ να εκτονώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής της που κλυδωνίζεται λόγω του Προσφυγικού και των απαιτήσεων του υπερσυντηρητικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Είναι αυτή η διμερής συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου μια «βρώμικη συμφωνία» όπως τη χαρακτήριζαν πριν από μια εβδομάδα οι -όχι και τόσο πιστοί πλέον στη Μέρκελ- Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές οι απρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι του CDU; Τότε περιέγραφαν τη Μέρκελ ως μια καγκελάριο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με ένα «μπλοκ επιταγών» με αντάλλαγμα μια χάρη από την Ελλάδα (και την Ιταλία) που θα αναλάβουν περισσότερα βάρη στο Προσφυγικό και να εκτονώσουν την κρίση στη γερμανική κυβέρνηση. Μεσολάβησε η απόφαση του Εurogroup και τώρα η πρόταση για διμερή συμφωνία.

«Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα», υπενθυμίζουν οι Financial Times.

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους Financial Times, για να προσθέσει:

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία».

«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημειώνει μάλιστα ο κ. Τσίπρας στους FT.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το Προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. «(Το μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό» προειδοποιεί.

Ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε δε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

«Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά» τονίζεται στο άρθρο των Financial Times.

Σωσίβιο του πρόθυμου Τσίπρα στη Μέρκελ – επιστρέφονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες

Πηγή: protagon


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio