Σφίγγει ο κλοιός


01/03/2011 - 09:44

"Ο λαός μου με αγαπάει", υποστηρίζει σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από το BBC και το ABC, o Moυαμάρ Καντάφι, και αποδίδει, για άλλη μία φορά, σε ξένο δάκτυλο και συγκεκριμένα στην Αλ Κάιντα την εξέγερση στη χώρα του. Εκτοξεύει τα βέλη του εναντίον των ξένων ηγετών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, τον πρόδωσαν. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη, με τον κλοιό να σφίγγει γύρω από τον ως πρόσφατα παντοδύναμο ηγέτη, που προσπαθεί να κρατήσει την Τρίπολη, ενώ ασφυκτική είναι η μέγγενη -διπλωματική και στρατιωτική- της Δύσης.

«Ο λαός μου θα πέθαινε για να προστατεύσει» είπε ο Μουαμάρ Καντάφι σε συνέντευξη στον Τζέρεμι Μπόουεν για το BBC και στην αμερικανίδα δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπουρ του ABC.

Η συνομιλία με τους δημοσιογράφους έγινε σε εστιατόριο στην Τρίπολη και ο Καντάφι έφτασε στο σημείο όπου δόθηκε η συνέντευξη με συνοδεία δεκάδων οχημάτων, ανέφεραν οι δημοσιογράφοι, την ώρα που η φωτιά της εξέγερσης ήταν πια μέσα στην πόλη.

Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, υποστήριξε για άλλη μία φορά ο Μουαμάρ Καντάφι, ήταν υπό την επίρροια ναρκωτικών που τους έδωσε η Αλ Κάιντα. Και υποστήριξε ότι  αν και πράγματι χρησιμοποίησε την αεροπορία της χώρας, αυτό έγινε για να βομβαρδίσει στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια των διαδηλωτών. Και επέμεινε ότι οι οπαδοί του είχαν εντολή να μην απαντήσουν στα πυρά των διαδηλωτών.

Στη συνέχεια, απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Λιβύη -γέλασε μάλιστα όταν του έκαναν το σχετικό ερώτημα- ενώ δήλωσε απογοητευμένος και προδομένος από τους ξένους ηγέτες που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την εξουσία την ώρα που μάχεται τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές. Χαρακτήρισε ακόμη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «καλό άνθρωπο» αλλά παραπληροφορημένο για την κατάσταση στη Λιβύη.

Την ώρα της συνέντευξης, σύμφωνα με Λιβυκή ηλεκτρονική εφημερίδα, στη συνοικία της Τρίπολης, Ταγιούρα, αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά υποστηρικτών του Λιβύου ηγέτη. Η εφημερίδα καταγγέλλει μάλιστα ότι οι ένοπλοι πήραν μαζί τους τα πτώματα και πολλούς τραυματίες.

Το Αl Jazeera μετέδωσε ότι ο Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλέντ Καΐμ,, επίσης, ανέφερε ότι το καθεστώς θα επιχειρήσει διάλογο με τις εξεγερμένες πόλεις πριν χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη. Πάντως εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισμένου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης στον Καντάφι. Μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ευθέως από την Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει και μάλιστα αμέσως.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναδιατάσσουν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους γύρω από τη Λιβύη, για την περίπτωση που ληφθεί απόφαση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μια πρόταση που ενθαρρύνει και το Λονδίνο.

Προς το παρόν, πάντως, η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαιώνει ότι δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δέσμευσε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης, ενώ και η ΕΕ ενέκρινε πακέτο κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι και 25 ανθρώπων του στενού του κύκλου. Μεταξύ των κυρώσεων, εμπάργκο όπλων και απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ. Τέλος, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, προκειμένου να αρχίσει η πλήρης έρευνα για το ενδεχόμενο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio