Συνεργασία με χώρες της β. Αφρικής για το προσφυγικό


20/03/2017 - 14:05

Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθούν δομές μόνιμης συνεργασίας έτσι ώστε να μπορέσουν να περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές από τη βόρεια Αφρική. Η σημερινή Σύνοδος για την Κεντρική Μεσόγειο είναι μια πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Eσωτερικών Μάρκο Μινίτι. Από τη βόρεια Αφρική συμμετέχουν η Λιβύη, η Αλγερία και η Τυνησία ενώ από την ΕΕ επτά χώρες-μέλη.

Στην Ρώμη βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σεράι, o οποίος παίρνει μέρος στις εργασίες της Συνόδου μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργόΠάολο Τζεντιλόνι. Ως γνωστόν η Ιταλία έχει υπογράψει συμφωνία για τον έλεγχο της μετανάστευσης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά η εφαρμογή της παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες λόγω της πολιτικής αστάθειας στην βορειοαφρικανική χώρα. Το ζητούμενο στην φάση αυτή είναι να αυξηθούν οι κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Σε αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων

Tην Κομισιόν εκπροσωπεί ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος

Tην Κομισιόν εκπροσωπεί ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος

«Πρέπει να περιορίσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις ρίζες τους και να καταπολεμήσουμε τους διακινητές που δεν έχουν ενδοιασμούς », δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, o οποίος εκπροσωπεί την Κομισιόν στη σημερινή συνάντηση.

«Η πολιτική της συνεργασίας με την βόρεια Αφρική πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη δράση για όλη τηνΕΕ» τόνισε παράλληλα ο Ιταλός υπουργός Μινίτι. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να μην κάνουμε τίποτα μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η Λιβύη. Αναπτύσσουμε έναν διάλογο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας αλλά και με τους δημάρχους και τις διάφορες φυλές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών οι αφίξεις μεταναστών από την Λιβύη φέτος μπορεί να αγγίξουν τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες. Για τον λόγο αυτό αναζητείται τώρα μια αποτελεσματική λύση με γνώμονα πρωτίστως την προστασία των ανθρώπων που πλήττονται.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Deutsche Welle


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Σχεδιασμός από MOD creative studio