Συνέντευξη Γιάννη Δημαρά στην Polispress.gr


21/04/2011 - 21:14

«Ανακολουθία λόγων και έργων» καταλογίζει στον Γιώργο Παπανδρέου ο Γιάννης Δημαράς, με συνέντευξή του στην polispress.gr. Ο επικεφαλής του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών χαρακτηρίζει το μνημόνιο «άδικο, παράλογο και επικίνδυνο» και ζητεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών κατά τις οποίες εκτιμά ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Προσθέτει δε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασίες. 

του Τάκη Σκριβάνου

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώσατε την ίδρυση του κόμματός σας. Ασφαλώς ο πρώτος σας στόχος θα είναι η είσοδός σας στη Βουλή, με δεδομένη όμως την επιθυμία των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είστε ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπό ποιες προϋποθέσεις; Έχετε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις με άλλους χώρους για επιμέρους συνεργασίες;

«Ανακοινώσαμε την ίδρυση του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με στόχο την είσοδό μας στη Βουλή, προκειμένου να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, των συμπολιτών μας. Αίτημά μας είναι οι άμεσες εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν τελικά αποδέχεται το παράλογο, άδικο και επικίνδυνο μνημόνιο και τα συνεχή δυσβάσταχτα μέτρα , τα οποία μόνον δεινά θα επιφέρουν στη χώρα και θα δυσχεράνουν έτι περισσότερο τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Έχουμε δηλώσει ευθέως ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν όροι και ότι δεν θα αλλάξουμε με τίποτα τις αρχές μας και τις θέσεις μας για την απαλλαγή των συμπολιτών μας από τα βάρη τους, τη διάσωση της πατρίδας μας και τη διαφύλαξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». 

Πού τοποθετείτε το Δημοκρατικό Άρμα Πολιτών πολιτικά; Συμφωνείτε με μια περιγραφή περί της «δημοκρατικής, πατριωτικής αριστεράς», όπως ανέφεραν κάποια δημοσιεύματα;

«Ο καθένας οριοθετεί πολιτικά το Άρμα Πολιτών κατά το δοκούν. Έχουμε δηλώσει και θα επιμένουμε να λέμε ότι το «αριστερά και δεξιά» έχει ξεπεραστεί σήμερα , ειδικά σε μια  δύσκολη και τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες μαζί σε μια γροθιά για να σώσουμε την πατρίδα μας , αυτό είναι το στίγμα μας. Πρόκειται για ένα κόμμα πέραν των όποιων κομματικών αγκυλώσεων και περιχαρακώσεων του παρελθόντος , δημοκρατικό, πατριωτικό και ασυμβίβαστο στο ξεπούλημα της χώρας μας. Έμβλημα μας έχουμε την εντιμότητα και το ήθος, που δυστυχώς έλειψαν τα τελευταία χρόνια από το πολιτικό σύστημα. Το διέβρωσε σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά. Αυτή πρέπει να πατάξουμε όλοι μαζί. Πρέπει να αλλάξει τελικά το πολιτικό σύστημα , γιατί απαξιώνεται διαρκώς και αυτό έχει σημασία και μεγάλο κίνδυνο για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία». 

Τελικά, τι γίνεται με την περίφημη αναδιάρθρωση; Θα γίνει, δεν θα γίνει, ποια είναι η θέση σας; Ποιος είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους;

«Το τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι μόνιμα ένα αίνιγμα, γιατί δεν λένε την αλήθεια. Φυσικά και γίνεται αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας. Είτε με επαναγορά χρέους, είτε με «κούρεμα», επιμήκυνση αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια. Αυτά βεβαίως σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους δανειστές, αν δεν θέλουν να χάσουν τα πάντα. Και αυτά τώρα, άμεσα. Και όχι από το 2013 και μετά, όταν θα μπορούν να μας επιβάλουν συνεχώς Μνημόνια υποτέλειας του λαού μας, αφού θα τους έχουμε πουλήσει κοψοχρονιά και τη δημόσια περιουσία μας».

Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι το πολιτικό σκηνικό σε ένα χρόνο από σήμερα;

«Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά με μία εμπειρία δημοσιογραφική και πολιτική, εκτιμώ ότι θα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται να συγκεντρώσει πλειοψηφία κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όποτε λοιπόν προκηρύξει εκλογές η παρούσα κυβέρνηση, το σκηνικό θα αλλάξει. Θεωρώ ότι ο δικομματισμός , έτσι όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, έχει τελειώσει και οι ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων για τη σημερινή κατάσταση είναι μεγάλες. Ο ελληνικός λαός έχει κριτήριο και , καθώς καλείται να πληρώσει σήμερα το λογαριασμό εκείνων που κατασπατάλησαν το δημόσιο πλούτο της χώρας μας, δεν θα υποκύψει πλέον σε υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Θα υπάρξουν νέες λύσεις για να βγούμε από τα αδιέξοδα». 

Σε τις σας έχει απογοητεύσει περισσότερο ο Γιώργος Παπανδρέου;

«Σε ανακολουθία λόγων και έργων . Σε δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν και σε πράξεις που μόνο ανασφάλεια και αβεβαιότητα προκαλούν για το μέλλον της χώρα μας».

Ένα σχόλιο για την αντιμετώπιση της ανακοίνωσης της ίδρυσης του κόμματος από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και κυρίως από αυτά της κρατικής τηλεόρασης.

«Ό,τι προσπαθεί κανείς να κρύψει, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει…Τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα , τα οποία πληρώνουμε όλοι, είναι υποχρεωμένα να φιλοξενούν όλες τις ειδήσεις και δη τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος, είτε είναι αρεστό στο κυβερνών κόμμα είτε όχι. Η δημοσιογραφική δεοντολογία, εξάλλου, υπαγορεύει τη μη απόκρυψη ειδήσεων για όλα τα μέσα ενημέρωσης. Τελικά, μόνο το Διαδίκτυο τηρεί την πολυφωνία σήμερα ;

Εκτιμώ, πάντως ότι σταδιακά, με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων και της δυναμικής του Άρματος Πολιτών, θα αναγκαστούν να μας φιλοξενούν, ειδάλλως εκείνοι θα είναι εκτεθειμένοι στο κοινό, στην ελληνική κοινωνία στην οποία απευθύνονται.

Ας μην ξεχνούν ότι, παράλληλα με το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς , απαξιώνονται και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά η τηλεοπτική ενημέρωση που γίνεται επιλεκτική , άρα απορριπτέα από τον κόσμο».


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Συνεντεύξεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio