Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Μόναχο: Τι θα συζητήσουν


10/02/2019 - 23:57

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των δύο χώρων αναμένεται να έχουν την προσεχή εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Λίγες ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις στη γείτονα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί έχουν ορίσει συνάντηση για το τέλος της εβδομάδας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου, στη Γερμανία.

Το τετ-α-τετ Τσίπρα και Ζάεφ αναμένεται να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητήσουν μεταξύ τους την «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί το ζήτημα της απαλοιφής των αλυτρωτικών αναφορών από τα σχολικά κι εκπαιδευτικά εγχειρίδια, η αλλαγή των ταξιδιωτικών εγγράφων, το θέμα των εμπορικών σημάτων, ενώ θα συζητηθούν εκτενώς και θέματα που άπτονται των διμερών οικονομικών συμφωνιών.

Παράλληλα, μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ορθή χρήση του ονόματος απ’ όλες τις πλευρές.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε για τη Δευτέρα την αποστολή από την Αθήνα στη ΠΓΔΜ της ρηματικής διακοίνωσης, βάσει της οποίας η γειτονική χώρα θα ενημερωθεί ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί τόσο η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό όσο και η υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: in.gr


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio