Ροζ ιγκουάνα υπό εξαφάνιση εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα νησιά Γκαλαπάγκος (Βίντεο)


21/12/2022 - 21:08

Οι επιστήμονες εντόπισαν νεογνά ροζ ιγκουάνα στα νησιά Γκαλαπάγκος -ενα είδος υπό εξαφάνιση εγγενές σε ένα μόνο νησί του αρχιπελάγους του Ισημερινού- για πρώτη φορά από την ανακάλυψη του πριν από μόλις δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο είδος ζει μόνο στις πλαγιές του ηφαιστείου Wolf στο νησί Ισαμπέλα των Γκαλαπάγκος και θεωρείται άκρως επαπειλούμενο καθώς έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γεννιούνται πράσινα και γίνονται ροζ στη συνέχεια της ζωής τους.

Τα συγκεκριμένα ιγκουάνα, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 47 εκατοστά σε μήκος, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τους δασοφύλακες του εθνικού πάρκου των Γκαλαπάγκος το 1986. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναγνωρίσουν το ροζ ιγκουάνα ως ξεχωριστό είδος από άλλα στο νησί. Ο πληθυσμός τους απειλείται από άλλα είδη στο νησί, ιδιαίτερα τα τρωκτικά.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, με τη μοναδική τους άγρια πανίδα, ήταν ένα μέρος-κλειδί για τη θεωρία της εξέλιξης του Βρετανού επιστήμονα, Κάρολου Δαρβίνου.

Είναι η πατρίδα πολλών ειδών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, συμπεριλαμβανομένων γιγάντιων χελώνων, κορμοράνων που δεν πετούν και πολλών ειδών ιγκουάνα, συμπεριλαμβανομένου του ροζ.

Το ηφαίστειο Wolf είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία που παρακολουθεί το εθνικό πάρκο, το οποίο εγκατέστησε έναν σταθμό έρευνας και παρακολούθησης στη βάση του.

(με πληροφορίες από BBC, CNN)

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio