Πόσο πιθανός είναι ένας γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ – Τι δείχνουν οι εξελίξεις



19/09/2024 - 13:16

Ισραηλινό άρμα μάχης κοντά στα σύνορα με τον ΛίβανοΙσραηλινό άρμα μάχης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να ανακοινώνει μια «νέα φάση» του πολέμου και τα κύματα εκρήξεων σε ηλεκτρονικές συσκευές στον Λίβανο που ερμηνεύονται ως επιχειρήσεις του Ισραήλ, το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ φαίνεται κοντινότερο από ποτέ άλλοτε.

Οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση φαίνονται να σβήνουν καθώς το Ισραήλ υποδεικνύει πως επιθυμεί να αλλάξει το status quo στα βόρειά του, όπου ανταλλάσσει πυρά στα σύνορα από τις 8 Οκτωβρίου- μία ημέρα αφού η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ μετακίνησε ισχυρές δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του, οι ηγέτες του έχουν κλιμακώσει τη ρητορική της και το συμβούλιο ασφαλείας του όρισε την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του ως επίσημο στόχο του πολέμου.

Ακολουθούν οι εξελίξεις που υποδεικνύουν πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο στον Λίβανο.

Στρατεύματα μετακινήθηκαν από τη Γάζα στα βόρεια σύνορα

Στρατιώτες σε άσκηση στο βόρειο ΙσραήλΣτρατιώτες σε άσκηση στο βόρειο Ισραήλ

Ενώ οι καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί αρκετές φορές, οι δύο αντίπαλοι απέφευγαν έναν γενικευμένο πόλεμο.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει, ειδικά αφού βομβητές, γουόκι τόκι, ηλιακός εξοπλισμός και άλλες συσκευές εξερράγησαν στον Λίβανο την Τρίτη και την Τετάρτη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε μια εξελιγμένη επίθεση που η Χεζμπολάχ απέδωσε στο Ισραήλ.

«Δεν κάνεις κάτι τέτοιο, να χτυπήσεις χιλιάδες άτομα, και θεωρείς πως δεν έρχεται πόλεμος» είπε ο Αμίρ Αβίβι, Ισραηλινός ταξίαρχος εν αποστρατεία, που ηγείται του Israel Defense and Security Forum. «Γιατί δεν το κάναμε επί 11 μήνες; Επειδή δεν ήμασταν ακόμα πρόθυμοι για πόλεμο. Τι συμβαίνει τώρα; To Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο».

Καθώς οι μάχες στη Γάζα έχουν μειωθεί, το Ισραήλ έχει οχυρώσει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, περιλαμβανομένης της άφιξης αυτή την εβδομάδα μιας ισχυρής μεραρχίας που συμμετείχε σε κάποιες από τις σφοδρότερες συγκρούσεις στη Γάζα. Η 98η Μεραρχία θεωρείται πως διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες, περιλαμβανομένων μονάδων αλεξιπτωτιστών και πυροβολικού και επίλεκτων δυνάμεων καταδρομών, ειδικά εκπαιδευμένων για επιχειρήσεις στα μετόπισθεν του εχθρού. Η ανάπτυξή της επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο ενήμερο για το θέμα, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η μεραρχία έπαιξε ρόλο- κλειδί στη Γάζα, καθώς ήταν η αιχμή του δόρατος του στρατού στις επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις, προπύργιο της Χαμάς. Η επιχείρηση εκεί προκάλεσε βαριές απώλειες στους μαχητές και τα τούνελ της Χαμάς, μα επίσης προκάλεσε μεγάλη καταστροφή, ανάγκασε χιλιάδες Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή και είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων. Το Ισραήλ λέει πως η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο αμάχους καθώς μέλη της κρύβονται σε κατοικημένες περιοχές.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επίσης είπαν ότι έκαναν μια σειρά από ασκήσεις αυτή την εβδομάδα κατά μήκος των συνόρων. «Η αποστολή είναι ξεκάθαρη» είπε ο στρατηγός Όρι Γκορντίν, επικεφαλής της Διοίκησης Βορρά του Ισραήλ. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν».

«Νέα φάση» του πολέμου

Χερσαία επιχείρηση στη ΓάζαΧερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Οι κινήσεις στρατευμάτων συνοδεύονται από υψηλούς τόνους από πλευράς της ισραηλινής ηγεσίας, που λέει ότι η υπομονή τελειώνει. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε το βράδυ της Τετάρτης ότι αρχίσει μια νέα φάση του πολέμου, καθώς το Ισραήλ στρέφει την προσοχή του προς τη Χεζμπολάχ. «Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στον βορρά, εκτρέποντας πόρους και δυνάμεις» είπε.

Ο ίδιος μίλησε μία ημέρα αφού το συμβούλιο του Ισραήλ κατέστησε την επιστροφή εκτοπισμένων κατοίκων στις εστίες τους επίσημο στόχο του πολέμου. Η κίνηση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς η ισραηλινή ηγεσία εδώ και καιρό δεσμεύεται να τους δώσει τη δυνατότητα να γυρίσουν στα σπίτια τους. Ωστόσο το ότι ορίστηκε ως στόχος με αυτό τον τρόπο υποδεικνύει μια σκληρότερη στάση.

Ύστερα από συνάντηση την Τετάρτη με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «θα επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο Νετανιάχου έστειλε ένα αντίστοιχα σκληρό μήνυμα σε κορυφαίο Αμερικανό απεσταλμένο που βρέθηκε στην περιοχή αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντας τη μείωση των εντάσεων. Αξιωματούχος με γνώση επί των συνομιλιών είπε στο Associated Press ότι ο απεσταλμένος, Έιμος Χόχσταϊν, είπε στον Νετανιάχου ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ δεν θα βοηθήσει στην επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους.

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είπε στον Χόχσταϊν πως οι κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν χωρίς «θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ενώ ο Νετανιάχου «εκτιμά και σέβεται» την αμερικανική στήριξη, το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά του».

Είναι ο πόλεμος αναπόφευκτος;

Φέρετρα θυμάτων από τις εκρήξεις στη ΒηρυτόΦέρετρα θυμάτων από τις εκρήξεις στη Βηρυτό

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν την Τετάρτη πως η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρούσε σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στον Λίβανο. Πολλά, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της Χεζμπολάχ. Ωστόσο η κοινή γνώμη στο Ισραήλ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της σκληρότερης δράσης εναντίον της Χεζμπολάχ.

Δημοσκόπηση στα τέλη του Αυγούστου από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας, think tank στην Ιερουσαλήμ, έδειξε πως το 67% των Εβραίων που απάντησαν θεωρούσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να κλιμακώσει την αντίδρασή του απέναντι στη Χεζμπολάχ. Αυτό περιλαμβάνει το 46% των Εβραίων που απάντησαν ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να επιτεθεί σε βάθος, χτυπώντας υποδομές στον Λίβανο και το 21% που θα ήθελε μια πιο έντονη αντίδραση που θα απέφευγε να χτυπήσει υποδομές της Χεζμπολάχ.

«Υπάρχει πολλή πίεση από την κοινωνία να πάμε στον πόλεμο και να κερδίσουμε» είπε ο Αβίβι. «Εκτός και αν η Χεζμπολάχ πει αύριο το πρωί πως “εντάξει, λάβαμε το μήνυμα, αποσυρόμαστε από τον νότιο Λίβανο”, επίκειται πόλεμος».

Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο πλευρές. Ήδη πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα από τις 8 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων οργανώσεων, μα επίσης πάνω από 100 άμαχοι. Στο βόρειο Ισραήλ, τουλάχιστον 23 στρατιώτες και 26 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από πλήγματα από τον Λίβανο.

Το Ισραήλ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στον Λίβανο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου διαρκείας ενός μήνα εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 που κατέληξε σε αδιέξοδο. Η ισραηλινή ηγεσία έχει απειλήσει με σκληρότερη δράση αυτή τη φορά. Η Χεζμπολάχ έχει και αυτή αναπτύξει τις δυνατότητές της από το 2006: Η οργάνωση έχει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, και κάποιοι θεωρείται ότι έχουν συστήματα καθοδήγησης που θα επέτρεπαν να απειληθούν ευαίσθητοι στόχοι στο Ισραήλ. Επίσης έχει αναπτύξει έναν εξελιγμένο στόλο από drones. Ικανή να χτυπήσει κάθε τμήμα του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να «φρενάρει» την καθημερινή ζωή στο Ισραήλ και να προκαλέσει εκτοπισμούς εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio