Πρόταση για τον ψηφιακό φόρο θα καταθέσει η Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2020


23/07/2020 - 22:35

Νέα

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

alt

Τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών επαναφέρει άμεσα στην ατζέντα της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) των €750 δισ. Στον ψηφιακό φόρο, η Ένωση αναζητά έναν ίδιο πόρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα τμήμα του φιλόδοξου “Σχεδίου Μάρσαλ”, το οποίο ενέκριναν σε μια ιστορική συμφωνία τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Ο ψηφιακός φόρος θα χρηματοδοτήσει μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μέτρο πρέπει να εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τα €750 δισ. τα €390 δισ. θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη μέσω επιχορηγήσεων και €360 δισ. μέσω αποπληρωτέων δανείων. Ειδικά για το πρώτο σκέλος, για την αποπληρωμή του δανείου των €390 δισ. του Ταμείου, η Ε.Ε. θα αποκτήσει νέες πηγές εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιφορτισθεί, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει πρόταση για τη θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Όπως ανακοινώθηκε μετά από την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει καταθέσει πρόταση για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών μέχρι τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το μέτρο θα πρέπει να έχει εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023.

Έτερος ίδιος πόρος, που μπορεί να χρηματοδοτήσει τμήμα του Next Generation EU είναι η θέσπιση φόρου για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021, όπως και η θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (ανατιμολόγηση προϊόντων, που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών). Επίσης, εναλλακτικός πόρος χρηματοδότησης για το Next Generation EU θα είναι η νέα μεταρρύθμιση της αγοράς του άνθρακα.

Μέχρι τώρα εικόνα
Η Ένωση, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έχει επαναφέρει το θέμα της επιβολής ενός φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών στην ατζέντα της, δηλώνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει, έστω και μονομερώς στην εφαρμογή του μέτρου.

Εξ αρχής, η Ε.Ε. έχει διευκρινίσει ότι ο λεγόμενος ψηφιακός φόρος – τον οποίο η ίδια έχει αποτύχει στο παρελθόν να εφαρμόσει πανευρωπαϊκά, αδυνατώντας να συγκεράσει τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της – θα αποτελέσει έναν πιθανό πόρο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος, που η Επιτροπή θα προτείνει έναν αριθμό νέων ιδίων πόρων, που θα μπορούσαν να βασίζονται στην προγραμματισμένη επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων, σε έναν φόρο Co2 ή στον ψηφιακό φόρο”, είχε δηλώσει σχετικά η επικεφαλής της Επιτροπής, Ursoula von der Leyen. Παρά την αποτυχία της Ε.Ε. για κοινή θέση, όσον αφορά τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού φορολογικού μέτρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η ανάγκη χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης έχει αναζωπυρώσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον επί του θέματος.

“Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να υπάρξει παγκόσμια συναίνεση επί του θέματος. Αλλά, αν χρειαστεί, θα κινηθούμε αυτόνομα”, έχει δηλώσει σχετικά η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού, κυρία Margrethe Vestager, περιγράφοντας τις προθέσεις της Ευρώπης έναντι του ψηφιακού φόρου.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: ΣΕΠΕ


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιστήμη και Τεχνολογία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio