Πρόσω ολοταχώς για 300 ευρώ/MWh η χονδρική ρεύματος


25/11/2021 - 06:48

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Όλο και πιο κοντά στα 300 ευρώ/MWh πλησιάζει η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας, υπό την πίεση που ασκείται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Για σήμερα η τιμή της χονδρικής στο ρεύμα θα φτάσει στην ελληνική αγορά στα 285,24 ευρώ/MWh την ίδια στιγμή που στη Γαλλία η τιμή θα είναι 302,14 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 292,23 ευρώ /MWh και στην Ελβετία 297,51 ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές οφείλονται στο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και των ρύπων. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 90 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που τα δικαιώματα εκπομπής CO2 έφτασαν έως και τα 72,9 ευρώ/τόνος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο έχει πλέον φτάσει στα 230 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος με ποσό της τάξης των 39 ευρώ/μήνα, η οποία καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως και τα 220 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εάν παραστεί ανάγκη θα εξεταστεί μέχρι τέλος του έτους και νέα αύξηση της επιδότησης, προκειμένου να καλυφθούν πιθανές νέες ανατιμήσεις.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio