Πρωτοβουλία Δημοσχάκη για παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας


17/03/2017 - 13:40

Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς έκανε χθες (16/03) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με την Νομοθέτηση από πλευράς της Κυβέρνησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

  • Ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας το 2014 και με συνδρομή δική του, ως Επικεφαλής του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, ξεκίνησε η διαδικασία για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
  • Η νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε τότε λόγω της ασυνεννοησίας των συναρμοδίων Υπουργείων , Εξωτερικών, Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού.
  • Ο ίδιος προέβη σε σειρά κοινοβουλευτικών ενεργειών με κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης και Γραπτών Ερωτήσεων για να ξεκολλήσει το θέμα, το οποίο τελικά τέθηκε στο αρχείο.
  • Η Κυβέρνηση ,έφερε σε άσχετο Νομοσχέδιο, νομοθετική εξουσιοδοτική ρύθμιση ,για την έκδοση Κοιν. Υπουργικής Απόφασης, που θα καθιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσας, πράγμα που δεν είναι συμβατό, αλλά ούτε μπορεί  και να γίνει, καθώς αρμόδιος φορέας γι’ αυτό το θέμα είναι ο ΟΗΕ και η υπαγόμενη σε αυτόν UNESCO!
  • Προτείνει τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Σοφών, επιστημόνων, στο πλαίσιο της Ακαδημίας Αθηνών, των Πανεπιστημίων της χώρας και παραγόντων του Πολιτισμού ώστε μέσα από αυτήν την συνεργασία να βγει μια κοινή συνισταμένη που θα αποτυπωθεί σε προσχέδιο νόμου τον οποίο και θα ψηφίσουμε όλα τα Κόμματα .

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι καθηγητές καλώς ήλθατε στην Βουλή των Ελλήνων. Θα ήθελα όμως, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, να αναφερθώ ιστορικά στο γεγονός της καθιέρωσης της Ελληνικής Γλώσσας ως Παγκόσμιας Ημέρας, όπως είχε ξεκινήσει μετά από πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας το 2014.

Έτσι έφτασε αυτή η καινοτόμος και ευρηματική σκέψη αυτών των ανήσυχων Ελλήνων τους οποίους δώσαμε τα εύσημα δύο κυβερνήσεις, τόσο η Κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, όσο και η Κυβέρνησή σας, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.

Δυστυχώς, η νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε διότι χάθηκε το προσχέδιο νόμου του ενός άρθρου στα συναρμόδια Υπουργεία, τα τέσσερα, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να μη φτάσει ποτέ ο σχετικός νόμος να κατατεθεί στην Επιτροπή της Βουλής.

Ήθελα  να πω, ότι ο ομιλών ως επικεφαλής του τομέα Απόδημου Ελληνισμού κατέθεσε κατ΄ επανάληψη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρη ερώτηση και γραπτές ερωτήσεις, προκειμένου να ξεκολλήσει το θέμα αυτό το οποίο πραγματικά ενδιέφερε σχεδόν όλες τις παρατάξεις της Βουλής των Ελλήνων. Δυστυχώς, όμως, δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα.

Και αντ΄αυτού, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου ως Κυβέρνηση χαθήκατε στις υπογραφές καθόσον δεν υπήρξε η κατάλληλη συνεννόηση ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το θέμα να τεθεί ουσιαστικά στο αρχείο παρά το ότι εδώ στα έδρανα, είχε έρθει και ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής του και ο Γενικός Γραμματέας και μας ενημέρωσαν διεξοδικά για τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, όμως, είχαμε τη νομοθέτηση στα πλαίσια ενός ξένου νόμου προς αυτό το οποίο επιχειρείτο, ώστε μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση, να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.

Καταρχήν, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει όμως και να καθιερωθεί η ελληνική γλώσσα ως ήμερα του ελληνικού κράτους, αλλά όχι όμως ως Παγκόσμια. Διότι, ο αρμόδιος φορέας σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο κύρος είναι ο Ο.Η.Ε. και ο υφιστάμενος του οργανισμός, η UNESCO.

Δυστυχώς, δεν προχώρησαν τα βήματα αυτά που έπρεπε να προχωρήσετε, με αποτέλεσμα σήμερα οι δύο έγκυροι και έγκριτοι καθηγητές και άξιοι με πολύ ευγενή τρόπο αλλά και τεκμηριωμένο ενημέρωσαν την αρμόδια Επιτροπή κύριε Πρόεδρε και νομίζω ότι το μήνυμα το πήραμε όλοι και θα έπρεπε να ακούει εδώ και ο κ. Κουίκ.

Εμείς σας προτείνουμε να συγκροτήσετε μια Επιτροπή σοφών, επιστημόνων, στα πλαίσια της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια των πανεπιστημίων της χώρας, ώστε μέσα από αυτήν την συνεργασία να βγει μια συνισταμένη. Μια συνισταμένη, η οποία θα αποτυπωθεί σε προσχέδιο του ελληνικού νόμου.

Να καθίσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής να συνεργαστούμε και να βγει ένας νόμος τον οποίον θα ψηφίσουμε όλοι στην Βουλή ο οποίος και θα λαμπρύνει και την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ακριβώς το οραματίστηκαν οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας και όλης της Ιταλίας.

Έτσι πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος και όχι να υποτιμά το συνδετικό κρίκο που ενώνει όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται, που είναι η ελληνική γλώσσα και όχι μόνο.

Νομίζω ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε λαθεμένο δρόμο και παρακαλούμε πολύ να το ξανασκεφτείτε. Μην κάνετε πρόχειρα πράγματα. Να κάνετε σοβαρά πράγματα, όπως απαιτεί το καθήκον όλων μας, προκειμένου όλοι μας να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το οποίο θα βγει μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Εκείνο το οποίο δίνει ταυτότητα και λαμπρύνει οποιαδήποτε ενέργεια και κίνησή μας και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν αφορά την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι ο ελληνικός νόμος και η βάση αυτού του ελληνικού νόμου και όλα όπως τα περιέγραψαν οι κύριοι καθηγητές. Μπορούμε να διεκδικήσουμε την παγκόσμια ημέρα, μέσα από τον Οργανισμό που προείπαμε ότι είναι ο αρμόδιος.

Σε όλα τα βήματα, τα κυβερνητικά, την Ν.Δ. θα την βρείτε σύμφωνη, αρκεί τα βήματα σας να είναι σταθερά και αποτελεσματικά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Let’s block ads! (Why?)


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Σχεδιασμός από MOD creative studio