- PolisPress - http://www.polispress.gr -

Προσοχή στην πράσινη ανάπτυξη και τα «πράσινα άλογα»

[1]Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ», απόσυρση αυτοκινήτων, ΑΠΕ και άλλα…»πράσινα άλογα»

Γράφει ο Γιώργος Περιβολιώτης, ενεργειακός επιθεωρητής

«Προσοχή λοιπόν στην πράσινη ανάπτυξη και τα «πράσινα άλογα», ειδικά όταν είναι μαύρα, δεν έχουν πόδια και τα βλέπετε στην τηλεόραση»

Από 09/01/11 μπήκε στη ζωή μας και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α,), η πρώτη απόπειρα καταγραφής της ενεργειακής κατάστασης – απόδοσης του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας. Με απλά λόγια η ενεργειακή ταυτότητα του σπιτιού μας. Όπως κάθε ταυτότητα είναι και αυτή αναγκαία για τη γνώση στοιχείων.

Από εκεί και πέρα όμως τι ?

Μήπως είναι ακόμα μια γραφειοκρατική διαδικασία ?

Μήπως είναι ένα χαρτί που υποβαθμίζει την αξία του ακινήτου μας ?

Μήπως είναι ευκαιρία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι να τα «κονομήσει» η τάξη των μηχανικών που εκδίδουν το πιστοποιητικό ?

Το ακίνητο που (αν) διαθέτουμε, από τη στιγμή που κατασκευάστηκε έχει μία ενεργειακή συμπεριφορά, ανάλογα με τη θέση του, το περιβάλλον του , τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά την κατασκευή του. Συνεπώς η όποια πραγματική καταγραφή και ταυτοποίηση του, δεν αλλοιώνει σε τίποτα την εμπορική αξία που είχε και πριν. Αντίθετα έχει πλέον μια πιστοποίηση ενεργειακής ταυτότητας από τους πλέον αρμόδιους και κατά το νόμο για το σκοπό αυτό.

Μέχρι τώρα διέθετε και σωστά, μόνο νομική «ταυτότητα», από τους αρμόδιους για αυτό, δικηγόρους και συμβολαιογράφους και με αντίστοιχο κόστος στο 2,5% – 3,0% της αξίας του. Πλέον αυτού διέθετε και την «κρατική» επικύρωση της αξίας του μέσω της φορολογίας. Το κόστος του ΠΕΑ είναι της τάξης του 0,1%-0,3% της αξίας του ακινήτου, και ως τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία «πλουτισμού» μιας επαγγελματικής τάξης, που υποχρεωτικά πελάτες της θα είναι όλοι οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητο, κάτι που όμως ήδη συμβαίνει όπως είπαμε και με άλλους επαγγελματίες που «πιστοποιούν».

Το σωστό ΠΕΑ θέλει έλεγχο, μελέτη και εμπειρία από τον ενεργειακό επιθεωρητή, (>10 χρόνια) και όχι συμπλήρωση «κουτιών» από το γραφείο. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και λογικά το θεωρεί μια ακόμα γραφειοκρατική διαδικασία, όπως αυτές που έχει (τον έχουν), συνηθίσει.

Το ΠΕΑ πρέπει να «αξίζει» και όχι να «κοστίζει».

Είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας εφόσον συνδυάζεται από αντίστοιχα κίνητρα ενεργειακής βελτίωσης εξοικονόμησης ενέργειας, π.χ. θερμομόνωση οικοδομικών στοιχείων και κουφωμάτων, βαθμός απόδοσης συστήματος θέρμανσης, χρήση ηλιακής ενέργειας κ.λ.π.

Εδώ έρχεται και το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Πολύ καλά θα έλεγε κάποιος. Έλα όμως που το πρόγραμμα επιδοτεί τις κατοικίες κατασκευής μέχρι και το 1979 ! Επιπλέον αυτές που βρίσκονται σε ζώνες με τιμή < 1750€ . Πλέον αυτού μπαίνουν και εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα σχετικά ελάχιστοι να μπορούν να ωφεληθούν ουσιαστικά.

Ας μην «γκρινιάζουμε» όμως, «λεφτά υπάρχουν». Όσοι δεν πάρουν επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους, έχουν άλλη μια ευκαιρία να βοηθήσουν την πράσινη ανάπτυξη. Θα αγοράσουν με απόσυρση το νέο τους αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία κ.λ.π). Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι τόσο φθηνότερα θα το πάρουν. Μια πραγματική ευκαιρία για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια !!! Έρχεται σαν συνέχεια προηγούμενης επιδότησης για τα κλιματιστικά.

Οι όποιες επιδοτήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και μετά τη βελτίωση του βαθμού απόδοσης ενός συστήματος που καταναλώνει ενέργεια, την οποία αν είχαμε εξοικονομήσει δεν θα χρειαζόμαστε καθόλου το σύστημα. Βλέπετε όμως η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με μικρό κόστος, αλλά δεν αφήνει περιθώρια μεγάλου κέρδους στους κάθε λογής πολυεθνικούς και μη ομίλους. Πλέον αυτών, η επιδότηση είναι αποτελεσματικότερη για όλους, όταν ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική ανάπτυξη, δηλαδή δίνουν απασχόληση, χρησιμοποιώντας εργασία και προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας.

Και για τους παρατηρητικούς, που θα έχουν δει στο λογαριασμό της ΔΕΗ το ελάχιστο κονδύλι για ΑΠΕ, να σημειώσω απλά ότι δεν βοηθάμε όλοι μαζί την πράσινη ανάπτυξη, αλλά επιδοτούμε στην ουσία την κατασκευή των ιδιωτικών αιολικών & φωτοβολταϊκών πάρκων.

Για το (αντί)κοινωνικό τιμολόγιο, πόσοι και αν ωφελούνται, θα τα πούμε μια άλλη φορά, μιά μόνο ερώτηση, πόσα ξοδέψαμε ως κράτος για τη διαφήμησή του ?

Η όποια ανάπτυξη, πράσινη ή μη, θα πρέπει πρώτα απ’όλα να είναι σε όφελος της κοινωνίας και όλων των πολιτών ενός τόπου και όχι μια ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των λίγων και κατεχόντων.

Προσοχή λοιπόν στην πράσινη ανάπτυξη και τα «πράσινα άλογα», ειδικά όταν είναι μαύρα, δεν έχουν πόδια και τα βλέπετε στην τηλεόραση. Τότε είναι πραγματικά «ά-λογα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΗΣ

Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Τηλ. 210 6127828, 6972884877

e-mail : g.periv@hotmail.com [2] , gperiv@teemail.gr [3]