ΠΑΣΟΚ: Δεν νοούνται «ήρεμα νερά» όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο09/07/2024 - 14:54

«Έχουν παρέλθει ήδη τρία εικοσιτετράωρα από τη νέα πρόκληση με την επίσημη συμμετοχή του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTS), με πρόσκληση του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπάν, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», σημειώνει ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Διαφωνούμε με τη διαφαινόμενη από την κυβέρνηση αποσύνδεση του κυπριακού ζητήματος από την πρόοδο των σχέσεων Αθηνών – Άγκυρας»

Για να τονίσει πως «δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να επιδεικνύει αφωνία και εξαιρετικά μειωμένα ανακλαστικά, λίγες μόλις ημέρες πριν τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της παράνομης κατοχής».

Και τούτο, προσθέτει, «παρά το σχετικό διάβημα του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και τη σχετική δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας».

«Δεν νοούνται ‘ήρεμα νερά’ όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις»

Ο Δημήτρης Μάντζος υπογραμμίζει πως «η σύμπλευση Αθηνών και Λευκωσίας δεν μπορεί να περιορίζεται σε τετριμμένες δηλώσεις διπλωματικής αβροφροσύνης. Είναι, αντιθέτως, μια πάγια στρατηγική επιλογή υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου, που πρέπει να επιβεβαιώνεται στο πεδίο, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη».

«Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνουμε τη διαχρονική μας θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική της ελεύθερης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αποτελεί θεμελιώδη εθνικό στόχο. Διαφωνούμε, δε, με τη διαφαινόμενη από την κυβέρνηση αποσύνδεση του κυπριακού ζητήματος από την πρόοδο των σχέσεων Αθηνών – Άγκυρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να καταλήξει πως «δεν νοούνται ‘ήρεμα νερά’ και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο με άμεσο και ρητό πλέον στόχο τη διχοτόμηση του νησιού και την επιβολή της ‘λύσης των δύο κρατών’, κατά προφανή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Κι αυτό πρέπει να γίνεται σαφές από την Ελληνική Κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους».

Adblock test (Why?)

Πηγή: in.gr


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio