Ο πρώτος οικολογικός ποδηλατόδρομος της Κίνας… που “αιωρείται”


17/02/2017 - 02:31

[email protected]

Στην πόλη Xiamen της επαρχίας Fujian στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Κίνας, ακριβώς απέναντι από την Ταϊβάν, δεσπόζει πλέον ένας ιδιαίτερος ποδηλατόδρομος. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής «αιωρούμενη» κατασκευή του, μήκους 7.6 χιλιομέτρων.

Οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα, διασχίζοντας από ψηλά αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία μιας πανοραμικής θέας της πόλης.

Ο ποδηλατόδρομος, που είναι και μοναδικός στο είδος του στην Κίνα, έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και λίγες βδομάδες.

Σύμφωνα με τη διοικητική αρχή της πόλης Xiamen, που αφορά στη δημόσια ποδηλασία, θα είναι προσβάσιμος για όλα τα είδη ποδηλάτων, είτε δημόσιας είτε ιδιωτικής χρήσης, από τις 6:30 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.

Στόχος της διοίκησης της πόλης είναι η προώθηση της οικολογικής μετακίνησης. Η προσπάθεια για στροφή των πολιτών στις «πράσινες» μεταφορές, οπτικά συνάδει απόλυτα με τον ποδηλατόδρομο, ο οποίος δημιουργεί ένα μοναδικό πράσινο οπτικό εφέ από ψηλά, προς αντίσταση στους ουρανοξύστες που «ξεφυτρώνουν» διαρκώς. Εξάλλου οι μεγαλουπόλεις της Κίνας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη ρύπανση. Αν και η Xiamen έχει καλό ιστορικό ως προς αυτό το σημείο, που μάλλον οφείλεται στην οικολογική συνείδηση της διοίκησής της.

Η διαδρομή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.023 ποδήλατα ανά ώρα, με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χιλιόμετρα. Εξυπηρετώντας πέντε μεγάλα οικιστικά και επιχειρηματικά κέντρα της πόλης, η οποία αριθμεί 3.531.347 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2010!

Ο ποδηλατόδρομος συνδέεται με έντεκα σταθμούς λεωφορείων και δύο σταθμούς μετρό, συμβάλλοντας έτσι στη προώθηση μιας νοοτροπίας για περισσότερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και επί της ουσίας, στη διευκόλυνση χιλιάδων πολιτών.

Θα μπορούσε να παρομοιαστεί λοιπόν με μία όαση, φιλική προς το περιβάλλον, που για κάποιον που… δε φοβάται τα ύψη, δεδομένου ότι το υψηλότερο σημείο της διαδρομής φτάνει τα πέντε μέτρα από το έδαφος, αποτελεί την ιδανική επιλογή άθλησης, μετακίνησης, αλλά και τρόπου ζωής.

Πηγή: China Xinhua News

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Let’s block ads! (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*loading...

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Σχεδιασμός από MOD creative studio