Ο νέος τρόπος διακοπών είναι η ανταλλαγή σπιτιών…
04/02/2011 - 07:00

Πρόκειται για ένα μοναδικό τρόπο διακοπών, που προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής σπιτιών μεταξύ των μελών του οργανισμού, σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ιδαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες χάρη στο σύστημα αυτό! Αντί να μένουν σε απρόσωπα ξενοδοχεία και να κινούνται σαν απλοί τουρίστες, τα μέλη μας απολαμβάνουν μια ζεστή παραμονή σε άνετες κατοικίες με τον δικό τους, μοναδικό χαρακτήρα και ζουν στους τοπικούς ρυθμούς της χώρας που επιλέγουν. Μάλιστα στις κινηματογροφικές αίθουσες πριν απο αρκετό καιρό παρακολουθήσαμε την ταινία «Τhe Holiday» με αντίστοιχο θέμα.

Ίσως σήμερα, περισσότερο από ποτέ λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι όλο και πιο «δελεαστική» αυτή η επιλογή των διακοπών που συνδυάζει όλα τα «συν» των κλασικών διακοπών με τη σημαντική διαφορά στο τελικό κόστος επιβάρυνσης.
Δείτε ένα παράδειγμα στη διαφορά τελικού κόστους για μια 4μελή οικογένεια όπως μας εξήγησε ο Λευτέρης Δάφνος υπεύθυνος του ελληνικού παραρτήματος της HL HomeLink :

Κάθε χρόνο η HL φροντίζει για την έκδοση ενός «οδηγού ανταλλαγής». Στο βιβλίο αυτά περιέχονται χιλιάδες καταχωρήσεις των μελών για την τρέχουσα χρονική περίοδο. Υπάρχουν κάθε είδους σπίτια, από απλά διαμερίσματα μέχρι επαύλεις. Οι καταχωρήσεις των μελών καταγράφονται στον επόμενο οδηγό μετά από τη διαδικασία εγγραφής. Τα κείμενα στο βιβλίο γράφονται στα αγγλικά για όλα τα κράτη – μέλη της HL.

Αφού τα μέλη αποφασίσουν να αλλάξουν σπίτια μεταξύ τους, αλληλογραφούν (99% μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος) για τις λεπτομέρειες. Άλλωστε, στους οδηγούς ανταλλαγής περιέχονται αναλυτικά τα στάδια της ανταλλαγής. Η HL παρέχει από την πλευρά της κάθε πληροφορία.

Όταν έχουν κλείσει οι ημερομηνίες ανταλλαγής, κανονίζονται τα εισητήρια και από τα δύο μέρη – μέλη και καταγράφει κάθε ένας σε μια λίστα χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία κάποιων οικιακών συσκευών. Αναλυτικές οδηγίες και λίστες ελέγχου (checklists) υπάρχουν στους οδηγούς ανταλλαγής.

Τέλος, κάποιος γνωστός γείτονας ή συγγενής αναλαμβάνει να παραδώσει τα κλειδιά στα μέλη που έρχονται – αν και πολλά μέλη κανονίζουν να συναντηθούν πιο μπροστά για να γνωριστούν.

 Ασφάλεια

Τα μέλη κρατούν διαρκή επαφή μεταξύ τους όσο κανονίζουν την ανταλλαγή. Έτσι αποκτούν φιλικές σχέσεις. Σαν φιλοξενούμενοι ο ένας στο σπίτι του άλλου και οι δυο πλευρές σε μια ανταλλαγή απολαμβάνουν το αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνη που δημιουργείται από τη διαδικασία.

Η καλλιέργια του ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο! Προφανώς τα μέλη της HL σέβονται ο ένας το σπίτι του άλλου, όπως άλλωστε λειτουργεί ο καθένας με το δικό του σπίτι. Κάθε μέρος της HL παίρνει ένα προσωπικό κωδικό για το τρέχον έτος που τον ξεχωρίζει στα άλλα μέλη ως ισότιμο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μέλη μας μπορούν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε ασφάλεια που έχει σχέση με το σπίτι κάθε μέλους βαρύνει το ίδιο το άτομο και η HL δεν έχει κανένα λόγο επ’ αυτού. Είμαστε υπερήφανοι για το είδος και την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρουμε.

Όροι αμοιβαίας ανταλλαγής και εμπιστοσύνης

1) Γνωρίζω ότι η HomeLink International ιδρύθηκε πριν από 56 χρόνια στηριζόμενη στις αρχές της εμπιστοσύνης και εντιμότητας χωρίς ποτέ να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στις ανταλλαγές των μελών και θα τηρήσω αυτή την καλή παράδοση. Η παραπάνω καταχώριση αντανακλά με ακρίβεια την προσφορά μου να ανταλλάξω σπίτι με άλλα μέλη. Θα τιμήσω όλες τις συμφωνίες ανταλλαγής με άλλα μέλη και θα προσέχω την ιδιοκτησία τους σαν να ήταν δική μου. Η HomeLink μπορεί να αρνηθεί στο μέλλον καταχωρίσεις από μέλη που δεν τηρούν τα παραπάνω.

2) Γνωρίζω ότι η ευθύνη της περιορίζεται στην παροχή πληροφοριών και τις καταχωρίσεις. Η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές και τους κάθε φορά όρους αυτώ επαφίεται εξολοκλήρου στα μέλη που έχουν καταχωριστεί στους καταλόγους.

3) Γνωρίζω ότι η καταχώρισή μου θα δημοσιευτεί σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα. Καταχώριση στο Internet θα γίνει με προδιαγραφές προστασίας στοιχείων. Οι υπηρεσίες της HL ως προς το Internet περιορίζονται στην πρόσβαση των μελών.

4) Επιτρέπω την καταχώριση στο κατάλογο της και στο Internet των παραπάνω προσωπικών μου δεδομένων για τους σκοπούς της ανταλλαγής καθώς και την τήρησή τους από την HomeLink Greece για τους σκοπούς μελλοντικής μου ενημέρωσης από τον οργανισμό.

5) Αντιλαμβάνομαι ότι ο όρος μέλη της HL αναφέρεται σε όσους επιθυμούν την καταχώρισή τους στα βιβλία της».

 Διευκρινήσεις

Πρέπει να τονιστεί ότι η HL δεν έχει καμία σχέση με χρονομερίδια ή χρονομερίσματα διακοπών (γνωστά και ως time sharings), αφού δεν απαιτείται η αγορά τίτλου ιδιοκτησίας, ούτε υπάρχει χρονικός περιορισμός χρήσης ανά έτος. Απλά, πηγαίνετε εσείς στο σπίτι ενός μέλους και αυτός ή αυτή ή αυτοί έρχονται στο δικό σας. Η διαδικασία αυτή γίνεται για όσο καιρό εσείς θέλετε, με όποια μέλη θέλετε και για όσες φορές το χρόνο θέλετε.

Σαν παράδειγμα, δείτε το σενάριο που αφορά μια 20ήμερη αποδραση για 4μελή οικογένεια:

Κόστος
(σε ευρώ)
Χωρίς
ανταλλαγή
Με
ανταλλαγή
Αεροπορικά εισητήρια
1.600
1.600
Ξενοδοχείο
8.000
0*
Αυτοκίνητο
1.000
0*
Διατροφή
2.400
1.400*
ΣΥΝΟΛΟ
13.000
3.000

* Το σενάριο βασίζεται σε μέλος της HL, που διαθέτει το αυτοκίνητό του για ανταλλαγή και το κόστος διατροφής υπολογίζεται με το σκεπτικό ότι η 4μελής οικογένεια χρησιμοποιεί την κουζίνα του σπιτιού που φιλοξενείται.

Είναι αλήθεια ότι πολλά μέλη της HL επιλέγουν για ανταλλαγή το εξοχικό τους σπίτι, εκτός από την κυρία κατοικία τους, γιατί συνήθως ο εξοπλισμός του είναι πιο απλός από το κυρίως σπίτι. Επίσης, αν υπάρχουν αντικείμενα αξίας (π.χ. κοσμήματα, χρήματα, αντίκες κ.α.) είναι κοινή πρακτική να μεταφέρονται σε κάποιον συγγενή ή σε κάποιο δωμάτιο (π.χ. αποθήκη, υπόγειο) για ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι οτι το κόστος διαμονής είναι μηδενικό, μπορεί κάποιος να γνωρίσει εύκολα άλλους λαούς με διαφορετικές φιλοσοφίες και συνήθειες, δεν αισθάνεται τουρίστας σε ένα απρόσωπο δωμάτιο ξενοδοχείου και γενικότερα υπάρχει έντονη η άισθηση ότι ζεις στο σπίτι σου…

Περισσότερες  πληροφορίες στο www.homelink.org


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio