Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο


21/12/2022 - 21:08

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατέφθασε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τον υποδέχεται στον Λευκό Οίκο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ουκρανό ομόλογό του.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, απονέμοντας ένα μετάλλιο στον Μπάιντεν.

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αναμένεται να ζητήσει περισσότερα όπλα για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.

Εν όψει της επίσκεψης ο Ζελένσκι είχε πει ότι σκοπός της ήταν να ενισχυθεί η αντοχή και οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας εν μέσω επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones στις υποδομές ενέργειας και ύδρευσης της χώρας κατά τον χειμώνα.

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio